• genelde h.l. mencken olarak bilinen, baltimore'un amerika'ya kazandirdigi ve fakat sosyal vicdanini mincikladigi amerika tarafindan pek kazanilmak istenmemis, yazdiklari cogunlukla amerikan toplumu ile ilgili oldugundan da dunyada pek taninmamis deli/dahi yazar. ilk once baltimore herald tribune ve baltimore sun'da makaleler yazmakla baslamis ve genis bir okuyucu kitlesine ulasabilmisti. viktoryen ahlak kurallarinin hala gecerliligini korudugu bir donemde, kadin haklarindan, konusma ozgurlugune, guney eyaletlerinin insan haklari ihlallerine kadar bircok davanin sampiyonu olmustu - olmustu da, alayci tavri ve birbiri ile celisen politik fikirleri nedeniyle bugun dogal olarak karsiladigimiz haklari, ozgurlukleri savunmasina ragmen, zamaninda ucuk bir fanatik olarak taninmaktan kurtulamamisti -ki muhtemelen boyle bir iddiasi da yoktu.

    "there comes a time when a man must spit on his hands, hoist the black flag and begin slitting throats"
  • "democracy is the art and science of running the circus from the monkey cage."
  • "bekâr erkeklerin vicdanları vardır; evli olanların ise, karıları." diyen, 1880- 1956 yıllarında yaşamış, baltimor'lu nietzsche olarak tanımlanan aslen gazetecilikten yetişme bir fikir adamıdır.

    "if, after i depart this vale, you ever remember me and have thought to please my ghost, forgive some sinner, and wink your eye at some homely girl."*
  • olumunden kisa sure once, en begendigi denemelerini ve aforizmalarini minority report adli bir kitapta derlemistir. kitabin ilk aforizmasi da sudur:
    "we must respect the other fellow's religion, but only in the sense and to the extent that we respect his theory that his wife is beautiful and his children smart." (bkz: hastasi olunan quotelar)
  • “no one ever lost money by underestimating the intelligence of the great masses of the plain people.”
  • orjinali şöyle olan bir sözü vardır,

    "a philosopher is a blind man in a dark room looking for a black cat which isn't there. a theologian is the one who finds it.."

    meali de şöyledir,

    "filozof, karanlık bir odada, olmayan bir kara kediyi arayan kör bir adamdır; teolog ise o kediyi bulan adamdır.."
  • en önemli açıklamalarından biri de;
    "ahlaki kesinlik her zaman kültürel geriliğin işaretidir.
    kişi ne kadar az uygarsa, tam olarak neyin doğru, neyin yanlış olduğundan o kadar emindir.
    insanlığın tüm ilerlemesi, ahlaki alanda bile, şu an ki ahlaki değerleri körce savunup, başkalarına zorla uygulatmaya çalışanların değil,
    bu ahlaki değerlerden şüphe edenlerin eseridir.
    gerçekten uygar bir insan, sadece bu alanda değil, her alanda her zaman şüpheci ve hoşgörülüdür.
    onun kültürü “tam emin değilim” cümlesine dayanır."henry mencken
  • "love is the triumph of imagination over intelligence" de demiş akıllı kişi.
  • şöyle bir tanımı vardır bilinç hakkında.

    bilinç, birisinin bizi izleyebiliyor olacağı konusunda bizi uyaran iç sestir.
  • "there are people who read too much: the bibliobibuli. i know some who are constantly drunk on books, as other men are drunk on whiskey or religion. they wander through this most diverting and stimulating of worlds in a haze, seeing nothing and hearing nothing."
hesabın var mı? giriş yap