• biz ilkokuldayken matematik kitaplarımızı bu amca yazardı...
  • rakim calapala ile karteldiler bunlar m.e.b de saniyorum.ayrica ilk okulalr icin ansiklopediyi de yazmistir bu adam. onun da an ve lopedi kismini kopartio dolasirdik hirtca hatirladim gozlerim doldu.
  • bir de ahmet buhan vardır ki ilkokul 1-2-3-4-5 serisinin hepsini zorla aldırmışlardı..
  • ilkokul gunlerinin efsane ismi. kendisi ayrica kitaplarindan kazandigi parayla guneydogu anadolu'da bir de okul yaptirmi$, acili$ina devrin jandarma genel komutani hulusi x* gelmi$tir. ben de bu onemli olayi ilkokuldaki manitami du$unurken anadoludan gorunum'de guntac aktan e$liginde izlemi$ ve siritmi$tim.
  • ankara, gazi osman paşada kendi ismini verdigi ilkokulu bulunan yazar.
    arada sırada giderdi okula, minik ilkokul ögrencileri adamcagızın suratına bön bön bakarlardı; o ise hepsinin kendisiyle gurur duydugunu düşünmekte, suratında pis bir sırıtış. aslında ordaki hiçbir yavrucugun hiçbi şeyden haberi yok, suskun.
    ilkokulu tam gündü, 20şer dk tenefüsler, 2 saat ögle tenefüsü. şimdi çagımıza uymuş, sabahçı-öglenci-akşamcı muhabbetini sokmuşlar.
    tam gün oldugu zamanlarda o ilkokuldan mezun olan çogu yavrucak, gopun kanalizasyon yollarını, ara sokaklarını, çöplüklerini, sokak köpeklerini yakından tanımıstır. kısacası bu okul, o zamanlar ögrencilerine, okul çevresinde cereyan eden olaylar dizisine ayıracak cok vakit bırakmıştır.
    okula çok kısa mesafede papazin bagı, ugur mumcu parkı gibi gezilesi görülesi, ekmek arası öglen yemeklerini piknik haline getirmek için çok müsait yapılar bulunmaktadır.
  • çayhane sokaktadir amcamin ilkokulu. eskiden karli sokak olarak bilinen uğur mumcu sokaginin hemen altindadir.
  • 1928 yılında şebinkarahisar’da doğdu.1942 yılında şebinkarahisar’da istiklal ilkokulu’nu 1945’de şebinkarahisar ortaokulunu ve 1948 yılında sivas öğretmen okulunu bitirdi.
    hüseyin hüsnü tekışık’ın ilk görev yeri bingöl ilinin karlıova ilçesi bahçeköyü olmuştur. okul binası olmayan bu köyde tekışık, dershane haline getirdiği bir samanlıkta iki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra karlıova ilköğretim müdürlüğüne atandı. bu görevde de 4 yıl çalıştı. tekışık, öğretmen okulunu bitirdiği yıl, okulu pekiyi derece ile bitirdiği için istanbul eğitim enstitüsü'nün fen bölümüne parasız yatılı olarak alındı. karlıova’nın yolları kardan kapalı olduğu için eğitim enstitüsüne gidemedi. hüseyin hüsnü tekışık, ilk kitaplarını karlıova’da yazmaya başladı. 3000 sayfalık “ilköğretim teşkilatı-idare ve eğitim öğretim düsturu “ adlı kitabını hazırladı. bu kitabı yayınlanmadan milli eğitim bakanlığınca incelendi. bakanlık müdürler komisyonu’nun 19.04.1995 tarih ve 405.1/114 sayılı kararı ile hüseyin hüsnü tekışık, bu eseri meydana getirmesinden dolayı karlıova’daki öğretmenlik ve ilköğretim müdürlüğü görevinde üstün başarı sayıldı (belge 1). tekışık, askerlik görevini topçu teğmen olarak yaptıktan sonra bir yıl giresun ilinin alucra ilçesi merkez ilkokulunda öğretmen olarak çalıştı. 1956 yılında gazi eğitim enstitüsü pedagoji bölümü’ nün giriş sınavını kazandı. maddi sıkıntı yüzünden , ikinci defa yüksek öğretim yapma fırsatını kaçırdı. karlıova’daki üstün başarısından ve hazırladığı kitabından dolayı milli eğitim bakanlığı ilköğretim genel müdürlüğü mevzuat şubesi’ne atandı. bu görevde çalışırken;
    “ilköğretim yazışma rehberi”
    “başöğretmen ve ilköğretim müdürlerinin görevleri”
    “ilköğretim istatistik rehberi”
    “ilkokullar yönetmenliği ve mevzuatı”
    adında dört kitap yazdı.
    bakanlıkta çalıştığı bir yıl içinde, bir öğretmenin kendini meslekte yetiştirmiş olmasına değil, elindeki diplomaya itibar edildiğini anlayınca, 1957 yılında pedagoji bölümü imtihanlarına tekrar girdi ve kazandı. bakanlıktaki görevinden ayrılıp gazi eğitim enstitüsünde öğrenci oldu. pedagoji bölümünde okurken, bu bölümün teftiş dersi ile ilgili”ilköğretim teşkilat ve idare teşkilatı” adlı kitabı yazdı ve yayınladı. bu kitap bakanlıkça öğretmen okulları için yardımcı kitap olarak kabul edildi.hüseyin hüsnü tekışık, 1959 yılında, gazi eğitim enstitüsü pedagoji bölümü’nü bitirdikten sonra sivas ilköğretim müfettişliğine alındı. bu görevde iki yıl çalıştı. 1961 yılında milli eğitim bakanlığı ilköğretim genel müdürlüğü eğitim şubesi müdür yardımcılığı’na atandı. bakanlıkta 222 sayılı ilköğretim ve eğitim kanunu ile ilgili yönetmeliklerin hazırlanmasında ve 1962 ilkokul program taslağı’nın hazırlanıp geliştirilmesinde çalıştı.
    tekışık, 1963 yılında ankara ilköğretim müfettişliğine atandı. 1968 yılına kadar ankara program geliştirme okulları müfettişliği yaptı. bu görevi sırasında da öğretmen meslek ve öğrenci kitapları yazmaya devam etti. 1975 yılında, 27 hizmet yılını doldurarak 47 yaşında emekli oldu.
    1949 yılında evlenen ve bu evlilikten 3 kız çocuğu oldu. emekli olduktan sonra da bir matbaa kuran tekışık. yaptığı hayır işleri ile de gönüllerde taht kuran bir öğretmendir. 1995 yılında hakkari, van, siirt, diyarbakır, erzincan, giresun, samsun, amasya, aksaray, içel ve edirne illerinde 13 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi yaptırıp milli eğitim bakanlığına bağışlamıştır. 1994’de doğu ve güneydoğu’ya 50 bin 1995’de 100 bin kitap göndermiştir. bu hizmetlerinden dolayı hüseyin hüsnü tekışık’a 1990 yılında, türk eğitim derneği bilim kurulu’nun çok yönlü hizmet ödülü, 1993 yılında milli eğitim bakanlığı’nın çok yönlü hizmet ödülü, 50 başarı ve şükran plaketi verilmiştir.
  • ankara gop da kendi adına yaptırdığı okula genellikle gopdaki fakir kesmin çocukları giderdi zengin bebeleri de büyük koleje giderdi
  • rahmetli dedemin kankası olan,sivaslı ilköğretim müfettişi.
  • ilkokul yıllarımızda yararlandığımız "üniteler ansiklopedisi" adındaki eserin yazarı. ikinci sınıflar versiyonu turuncu kapaklıydı, diğerlerini unuttum. benimkisi lime lime olmuştu, hüsnü amca daha kaliteli bir ciltçi ile çalışsaymış keşke.
hesabın var mı? giriş yap