• 7 kişilik bir takım için şöyledir:

    --------------gk--------------
    -----rcb-----------lcb------
    --------------cm--------------
    --rm---------------------lm--
    --------------cf---------------

    ayrıca;

    - 2 stoper kontra ataklarda falan gol önlemek için. 1.70-1.80 arası hızlı ve defans yapmayı az çok bilen güçlü adamlar olmalı.

    - cm oynayacak adam da güçlü ve çevik olsun. aynı zamanda pas, çalım falan yapabilsin. top kaptırmaması da önemli. 1.75 civarı bir boyla rahat rahat iş yapar.

    - rm ve lm oynayacak arkadaşlar iyi şut çeken, süratli adamlar olsun öncelikle. çok uzun olması dezavantajı olur.

    - st oynayacak adam panik yapmasın ve çevik olsun yeter. her türlü golü bulur zaten.

    bu dizilişini dışında birşey deneyen takımlar genelde başarısız olur. gerçi alt tarafı yedi futbolcu var, kaç farklı diziliş olabilir ki? yine de mesela bazı arkadaşlar çift forvet falan deniyor. fark yiyip geri dönüyorlar. bu dizilişi saydığım özelliklerdeki adamlarla oynayan takımların kaybetmesi imkansız. test edildi, onlaylandı.
  • yalan olur o diziliş. ilk 10 dakika 2- 2- 2 ile herkes yerinde başlar.

    sonra bu 2-1-3 olur.

    son 20 dakika herkes kendisine bir mevki yaratır ve.

    1-1-1-1-1-1 diye son bulur.
  • ideal midir bilemem ama bizim takımın dizilişi;

    --------kaleci---------
    ----son adam-------
    --sağ bek---------------ben--
    ------koşan ortasaha-------pas yapan ortasaha----
    -------topa vurabilen forvet-----------

    edit; verdiğim kilolardan sonra koşan orta sahaya terfi etmiş bulunmaktayım.
  • maçın sonucunu belirleyen eleman gk mevkiinde oynar. gerisi fasaryadır.
  • iki stoperden ziyade üçlü defans oynamak daha caziptir. bu sayede sağ ve sol bekler hucuma katılabilir ve yerinde bindirmeler yapabilirler. top defanstan daha rahat çıkar ve defansın göbeğinde gömülü oynayan oyuncu sayesinde kolay kontra atak yenilmez. önlerinde oynayan orta saha oyuncusu savunmada ilk topu karşılayabilecek presi yapmalıdır ki defans oyuncuları ondan seken topları rahatça süpürebilsin. ilerdeki iki oyuncudan biri uzun boylu pivot santrafor olmalıdır. uzun topları ezebilmeli ve ilerdeki diğer forvete ve atağa katılan orta sahaya servis yapabilmelidir. diğer forvet oyuncusu ise hem yeri geldiğinde defansa yardıma gelebilecek sorumluluğa sahip bir oyuncuysa hem de oyun sıkıştığında ince çalımlarla gölü bulabilen veya buldurabilen bir oyuncuysa kaymaklı ekmek kadayıfı olur. bu defansif anlatımın tek nedeni ise, önemli olan gol yememektir. veya az yemektir. nasıl olsa atarsınız.

    (bkz: ben jose mourinho sözlüğe selam ederim)
  • her ne kadar pek tatmin edici olmasa da 6 kişilik bir kadro için şöyledir:

    --------------gk--------------
    -----rcb--------------lcb-----
    --------------cm--------------
    ---rw-------------------lw---
    -------------------------------

    evet hedef forveti olmayan bir diziliş. hücum etkinliğini sağlamak için kanatları daha ofansif kullanıyoruz ve atak yönüne göre, diğer kanattaki hücumcu ceza sahasına gelerek destek veriyor atağa. cm olarak oynayan oyuncunun da 7 kişilik kadroya göre daha kondisyonlu olması gerekiyor.
  • 7 kişilikte ilk görünüm olarak 3-2-1 tercih edilmelidir. savunma yaparken 3-1-1-1, hücumda iken 2-3-1 uygundur. savunma veye orta sahanın kalabalık olması takım ruhunu arttırır. birlikte savunma birlikte hücum yapılır. daha çok keyif alınır, güç ve enerji daha adaletli dağılmış olur 60 dakikaya.
  • -------------kaleci-----------------
    -------------ben-------------------
    -------------the others-----------
  • eğer mühim olan kazanmak diyorsanız şöyledir:

    ----------kaleci-------------
    --rcb------cb--------lcb----
    ------cm--------cm---------
    -------------cf---------------

    şimdi sistemimizde cb oynayan elemanın fizik gücü yüksek olmasına önemle dikkat ediniz. rcb ve lcb oynayan elemanların ise muhakkak süratli olması gerekir ve istanai ataklar dışında pozisyonlarını kaybetmemeleri gerekip, oyunu orta saha çizgisine gelerek kurabilecek özelliklere sahip olmaları gerekir (sistemdeki en önemli pozisyonlarda zaten buraları, çünkü eğer çok önde kalır ve ilerleyen dakikalarda tıkanırsa takım dağılır). cm oynayan oyunculardan bir pres yapan nitelikte, diğeri 10 numara tarzında olursa tadından yenmez. forvetin ise uzaktan sert şutlar atabilecek ve süratli olmasına dikkat edin.
  • bizim takım için 7'şerli oynarken ideal diziliş kaleci haric, 1-2-2-1 dizilişidir. en geride bir libero, sağdan soldan kaçan adamları keser, son adamdır. onun sağında ve solunda bekler vardır. öndeki iki kişi ilerideki tek santraforu gol pozisyonuna sokmaya, orta sahada gelen rakibe basmaya yararlar. bu tip bir diziliş haliyle defans ağrlıklıdır ve maçlar çok gollü geçmeyebilir. eğer ortadaki 2 oyuncu ve özellikle ilerideki santrafor yetenekli ve sağlam kondüsyonlu ise, bu taktik kazanır ama maçlar alt biter. rakipler şikayet edebilir ki bizim rakiplerin etmişliği vardır.
hesabın var mı? giriş yap