• beni cok etkileyen, iki sene once izledigim gunden beri haftada en az bir kere aklima gelen, amerika'nin yavas yavas ne hale geldigini aslinda cok gercekci bir bicimde anlatan bir film. cem yilmaz'in karadeniz turunda karadeniz fikralarindaki karakterlerin gercek oldugunu anlamasi gibi, ben de idiocracy'deki amerika'nin yavas yavas gercek oldugunu walmart'a gittigimde, otobuse bindigimde, kisaca universiteden disari adim attigim her anda anliyorum. yalniz turkiye'nin de idiocracy evrenine yolculukta amerika'dan asagi kalir hicbir yani yok. bunu gormek icin milliyet, hurriyet ve sabah gazetelerinin web sitelerine bir goz atmak, haberleri ve okur yorumlarini okumak yeterli.
  • guzel bir fikir olmasina ragmen daha iyi olabilecekmis hissi yaratan bir film. genelde esprilerin insanlarin bon olduklari gercegine dayanarak yapildigi icin muz kabuguna basip dusme esprileri gibi yavan ve abuk oluyor. ancak bunlarin yani sira bir cok guzel espri de dosenmis. filmde bahsi gecen zeka seviyelerine de ulasilmak icin yapilmis olabilir gibi geldi.

    bunun disinda fikir ilk basta a aaa dedirtecek gibi gorunse de biraz dusununce calisma prensibinin eksik kaldigi asikar oluyor. kucuk bir topluluk olsa idi belki ancak, tum dunyayi dusunuldugunde, veya az sayida da olsa her zaman toplumun belirli bir yuzdesinin belirli zeka seviyesinin ustunde olmasini engelleneyecegini, bunlarin yani sira cehalet ile dusuk zekali olmanin arasindaki farki (ki bu einstein orneginde cok daha barizdir, einstien zeki olabilir, ancak en zeki midir tartisilir, kendi yasadigi donemde ayni egitimi almis olsaydi, belki baskalari ayni fikirleri uretecekti, ekonomik sebeplerden dolayi belki de benzeri zekada birisi kapi kapi ansiklopedi satarak basarili oluyordu.) bu cehalet - salaklik ayrimini hollywood hemen hic bir zaman yapamamistir, en basitinden icinde ilkel kabile gecen hemen her filmde bunu gorebilirsiniz. bu tur filmlerde adamlar hayatlarinda gormedikleri cep telefonlarina garip garip bakarken (dogal olarak) ayni olayi salaklik olarak kavrayip yasamlarinin geri kalaninin da benzeri sekilde devam ettigini dusnurler. ancak kesinlikle barizdir ki hayatlarini surdurmek icin gerekli olan avcilik konusunda oraya gelmis "zeki ve ustun ve cogunlukla beyaz" kisilerden daha basarili olmalari gerektigidir. ama bu tur seyler senaryoya uymaz, kahramani gozden dusurur, karizmasina leke surer.
  • daha önce söylenmiş ama film hafiften, ucundan biraz otostopçunun galaksi rehberi'ni hatırlatıyor.

    90 dakika boyunca sadece bir götün gözüktüğü ve osurduğu ''ass'' adındaki bir filmin, ülkede 1 numara olduğu ve 8 oscar aldığı gibi bir şeyler geçiyor bir sahnede. 2505 yılı. hmmmm. (ver sosyali, ver mesajı greyback, kur korelasyonu bebeğim )
  • demokrasiye eleştirel yaklaşan bir kavram. hakikaten eğitim seviyesi düşük olunca demokrasi en kötü rejim olabiliyor. ne yapayım gerçek bu, yoksa hepimiz demokratız.
  • mutlaka izlenmesi ve izletilmesi gereken film... çok salak ya da biz mi salağız... dünyanın gidişiyle bu kadar zekice taşak geçen bir film görmedim... üstelik şu anda d&r'larda orijinali sadece 6.90 lira... bu bile başlı başına bir komedi bence... dediğim gibi zekice kurgulanmış çok komik bir bilim kurgu... seyreden pişman olmaz, seyretmeyen gitsin starbuck'tan latte içsin...
  • değişik bir konuya sahip ve kesinlikle orijinalliğin dibine vurulduğu filmdir. bunu filmin kalitesi için değil konusu için söylemek daha doğrudur. zira film boyunca ne kadar salak olduğumuz üzerine bir test yapıldığı düşüncesi sürekli bir yerlerde cevap arar kendine. ancak bu cevabı asla bulamaz. filmin sonlarına doğru da film tamamen hollywood aptallığına bulanır ve yine salakça biter. yani özetle iyi başlayan, değişik konusu olan bir film hollywood tarafından gişe tanrılarına kurban edilir.

    ----- dikkat siyasi mesaj içerir:

    bir de filmde anlatılan konu üzerinde akla şu gelir. başbakan tayyip erdoğan sürekli 3 çocuktan az yapmayın diyor ya, baktığımızda onun bu sözüne inanan ve hatta partisine oy veren büyük çoğunluğun zeka seviyesi de ortalama ve altı olduğu (saçma ve gereksiz ama kanıtlanamadığı için en azından öne sürülebilen bir iddia) idiocrat bir topluma mı dönüşüyoruz acaba dedirtebilen filmdir.
  • filmi blendera koydum, kahve filtresiyle suzdum.
    sonuc: butun dunya aydinlari, ureyin.
  • filmi izlenilen günü müteakiben, her gün, çeşitli nedenlerle kendisine kafa içi bakınız verdirmeyi başarmiş çok nadir filmlerden biridir. imdb notunun düşük olmasının sebebi filmin kendi içinde verilmiştir.
    (bkz: kendi kendini gerçekleştiren kehanet)
  • merak ediyorum bu filmi. fakat kimisi güzel kimisi ı-ıh olmamış diyor.
  • günümüz türkiyesine dokunduran filmdir. şöyle ki;

    --- spoiler ---

    2505 birleşik devletler başkanı camacho mecliste yaptığı konuşmasını, filmin yapısı gereği düşük iq seviyesinde olduğundan, prompterdan okumaktadır. ki prompterda yazan da " shit ! i know shit's bad right now ... " şeklinde gitmektedir. adamlar promptercı başbakanı 2500lerde gelir zannetmekteler. ey hollywood sözüm sana " uzaklarda arama, çünkü sen içimdesin "

    --- spoiler ---

    edit: o konuşma şuradan görülebilir.. http://www.youtube.com/watch?v=g5zaaassuyk
hesabın var mı? giriş yap