• sanırım tek yolu var. maruz kalmak.

    ne kadar çalışırsan çalış. her gün maruz kalmadın mı kelimeleri unutuyorsun, kelimeleri unutunca zaten geçmiş olsun. döndüm yine en başa.
  • günde sadece beş dakika ayırabilen biri speaking'i nasıl geliştirir?

    iphone kullanıyorsanız siri ile, android kullanıyorsanız google assistant ile konuşun:
    (telefonun dili ingilizce olmalı)

    * google assistant'a 'ya da siriye) 'ı'm bored' diyin. aranızda gelişecek diyalogları doğaçlama sürdürün.
    google assistant'a emirler verin: 'set the alarm please.' gibi. size her sorduğunda farklı bir saate kurun alarmı.

    * bir kelimeyi araştırırken tureng sözlük uygulamasını cepten kullanın. ama yazmak yerine yandaki mikrofona kelimeyi söyleyin. tureng telaffuzunuzu anlayamazsa alternatif kelimeler verecek. birkaç defa deneyip doğru olarak söyleyemezseniz yazın ve kelimenin anlamını öğrendikten sonra yandan telaffuzunu mutlaka dinleyin.

    - bir sınava yetişmeyecekseniz, aceleniz yoksa bu iki uygulamayı bir ay boyunca yapın ve günde beş dakikadan fazla yapmamaya dikkat edin. zaman kısıtlaması önemli. sanıldığının aksine çok çalışmak iyi bir şey değildir.

    edit sabahları google assistant'a 'good morning' diyin. size iltifatlar, hava durumu, günün önemli olayları, amerikan radyolarından özetler sunacak. 15 dakikaya çıktı süreniz ama bunu çalışmaktan saymayalım derim. acayip zevkli çünkü. yalnızsanız ayrı bir keyif alacağınızı garanti ediyorum.
  • ingilizce pratik yapmak hem de kelime haznemi geliştirmek için telefon uygulaması önerisine ihtiyaç duymaktayım. bir mesaj kadar uzağınızdayım.

    edit : dilergs1905 adlı arkadaşımız odtü öğretim görevlisi ülkü küçükakın adlı hocanın kendisine attığı mesajı iletti ve entryme ekleyebileceğimi iletti, faydalı olabileceğini düşünerekten altta paylaşıyorum;

    "anladığım kadarıyla mesleğiniz gereği, dildeki 4 temel becerinin neredeyse tamamına ihtiyaç duyuyorsunuz. o yüzden de dil öğrenmeye bütüncül bir yaklaşım içinde olmanız gerekiyor. yani "önce bir şunu halledeyim, sonra şuna geçerim" şeklinde değil de, 4 dil becerisini aynı anda ilerletme yöntemini tercih etmeniz sizin için daha sağlıklı olacak gibi görünüyor. bu bağlamda 1-2 küçük tavsiyem şu şekilde olabilir:

    - grammar eğitimi için zaten en güzel kaynaklara sahipsiniz. benim kurslarım anlatım için gerçekten yüksek kalitededir. egzersiz çözme açısından da grammar in use kitapları en tavsiye ettiğim kitaplar olacaktır. grammar çalışmasında acele etmemeyi tavsiye edebilirim. önce bir grammar ı bitireyim de sonra diğer 4 beceriye geçerim düşüncesi çok yanlış bir düşünce. eş zamanlı götürmek en güzeli. - reading için en çok mtr 1 ve 2 kitaplarını tavsiye ediyorum. bunun dışında elinizde bulunan penguin ve oxford reader ları çok güzel kaynaklar. onlardan da az az takip edebilirsiniz. burada önemli olan seviyenize uygun okuma yapmak: ne fazla kolay, ne de fazla zor okuma yapmamak önemli. okuma, günlük programınız içinde muhakkak yer bulsun

    dinlemenin gelişmesi için, aynı readingdeki mantık gibi bol maruziyet (exposure) gerekiyor. yani klişe tabirle bol dinleme yapmak gerekiyor ama yöntemimiz yine seviyemizin 1 kademe üstü olacak şekilde dinlemek şeklinde olmalı. yani şu an b1 seviyesinde olduğunu düşünüyorsanız, b1 ve b2 seviyesinde dinlemeler yapmanız gerekir. eğer telefonunuz androidse (umarım öyledir); şu adını söyleyeceğim app'ler listening için muhteşem: 1. english listening step by step (seviyelere göre ayrılmış muhteşem bir uygulama) 2. cambridge english 1500 conversations 3. bbc learning english 4. ıelts listening practice. bunların hepsi de benim aktif olarak kullandığım ve tanıdığım appler. tabii bunlar dışında elbette ted talks ve voa learning english uygulamaları olmazsa olmaz.

    bir not: ne kaynak kullanıyor olursanız olun, kesinlikle türkçe altyazı kullanmayın!! beynimiz 2 farklı dili aynı anda çözümleyemez ve ister istemez türkçeye kayar. ikinci not: aynı texti birden fazla kez dinlemeye çalışın.. ben en az 2 kez dinleme tavsiye ediyorum. ear training dediğimiz şeyin gerçekleşmesi için aynı texti 2-3 kez dinlemek, 1 kez dinlemeye göre kat be kat daha faydalıdır.

    eğer writing üzerine çalışmak istiyorsanız, temel mantığı hakkında bir kaç şey söyleyebilirim: yazmayı en azından temel mantığı oturtana kadar, temel hatalarınızı filan görene kadar bir hoca eşliğinde yapmanızı tavsiye ederim. google'dan örneğin "toefl writing topics" diye arattığınızda yüzlerce writing konusu bulabilirsiniz. her hafta 1-2 tane konu seçin ve yazdığınız metni bir hocaya ya da ingilizcesi sizden daha iyi olan bir arkadaşınıza hatalarını gösterterek okutun. o hataları onlar düzeltmesin! size nerelerin hatalı olduğunu söylesinler ve mümkünse siz düzeltin.. yani yazmayı da 2 kez yapmakta fayda var.. o zaman iyi gelişir.

    konuşma, diğer 3 beceri geliştikçe arkadan gelerek gelişen bir beceridir. yani en son konuşmanız gelişecektir. tabii bu sebeple, konuşmanızın gelişmesi için oturun ve zaman geçmesini bekleyin demek istemiyorum!! konuşmaya da hemen bugün başlamalısınız. rosetta stone eğitimlerini duydum, ama içeriği hakkında hiç bir fikrim yok gerçkten. konuşma pratiği sağlıyorsa, bu çok iyi elbette. konuşma konuları düşünerek, kendiniz de speaking i geliştirebilirsiniz. konular writing konularının aynısı olabilir mesela.. örneğin bir konuda oturup 1 dakikalık spontane bir konuşma hazırlayabilirsiniz. ilk zamanlar minik minik notlar hazırlayıp onlara bakarak da konuşabilirsiniz. yine burada önemli olan birden fazla kez yapmak. örneğin spor yapmanın fiziksel faydaları üzerine 1 dakika konuşup, onu kaydedip, kendiniz dinledikten sonra hatalı yerleri fark edip tekrar kayıt yapabilirsiniz. 2-3 kısa kayıt sonrasında o konuda çok akıcı konuştuğunuzu fark edeceksiniz.. gördüğünüz gibi çoğu şeyi birden fazla kez yapmak çok faydalı..

    özetle, geliştirmek istediğiniz yönlerinizi her gün eş zamanlı olarak götürürseniz, yakın bir zamanda ciddi ilerleme kaydettiğinizi görürsünüz. ingilizce ilginç bir alan. çünkü çalışmalarımıza karşılık somut çıktıların çok net görülemediği bir alan. ama düzenli olarak 4 beceriye çalıştığınızda ingilizce'yi çok daha rahat kullanır hale geldiğinizi göreceksiniz. umuyorum tavsiyelerim işinize yarar. şimdiden iyi çalışmalar dilerim. sevgilerimle."
  • üzgünüm ama malesef hiç bir video,kurs ve çalışmalar konuşmayı malesef olumlu kılmıyor. bilmem kaç senedir gitmediğim kurs,saatlerce çalışmadığım ing.yayın kitaplar mı kalmadı fakat türkiye'de yabancı bir turist ile karşılaştığımda bütün gördüğüm,okuduğum ingilizceyi unutup konuşamıyordum şu an henüz 3 hafta oldu yurtdışına geleli ve 2 sene daha kalacağım 3 haftada yıllardır öğrenmiş olduğum ingilizce söktüm diyebilirim çünkü maruz kalıyorum doğru veya yanlış kendimi ifade edebilmek adına zorluyorum. konuşmadan,maruz kalmadan malesef ingilizce kurslarla ve çalışarak çok zor öğreniliyor. tavsiyem yurdışına çıkabiliyorsanız imkanlarınız varsa çıkın veya lisanı ingilizce olan bir çok arkadaş edinin ve sürekli konuşun.
  • bu kış tekrar başlayacağım. her iki senede bir başa dönüp tekrar çalışıyorum. sigara gibi ingilizce öğrenmeye çalışmak bağımlılık yaptı...
    dönüp dönüp başa sardığım.
  • kursa gidilerek öğrenlip öğrenilemeyeceği hususunu merak ettiğim. varsa ingilizce dil kursu önerilerinize de açığım arkadaşlar, bir mesaj uzağınızdayım.
  • aksanlı konuşsam gülerler o yüzden konuşmuyorum diyenlerin alayı kolpacı olmakla birlikte türkiye hariç diğer ülkeler de nasıl bir eğitim ve dil öğretme becerileri varsa adamlar 1-2 senede ömür boyu pratik yapmasalar bile konuşuyorlarken bizim ülkede ilkokul 4'te başlayıp üniversite hazırlığa kadar görülen yabancı dili aksanlı aksansızı geçtim 2 kelime edecek şekilde konuşamayıp, diziyi filmi ingilizce alt yazılı bile izleyemiyoruz amk.
  • turg mantigi ile, turg egitim sistemi ile 100 senede gecse size "karnim acikti" dedirtemezler. tavsiyem yabanci egitim sayfalarina bakmaniz ve oralari takip etmeniz yonundedir.
  • shawenglishonline geçen gün şöyle bir sayfaya denk geldim. henüz detaylı inceleme fırsatım olmadı. belki birilerine yardımcı olur.
hesabın var mı? giriş yap