• dünyadaki skeç programlarından haberdar olmayıp,skeç programını çok güzel hareketler bunlar zannedenlerin anlayamayacağı program.
  • çok güzel hareketler bunlar ve türevlerinden açık ara farkı kullanılan espriler ve oyunculuklardır. öyle çok çghb izlemişliğim yoktur, yoklukta gidiyordu işte denk geldiğimde. yalnız bir ordaki tiplemlere bakın, bir de bu programdakilere bakın. konsept kimileri için aynı gözükse de benim için çok farklı. ali sunal'ın başta seyirci ile alış verişi, ardından gelecek olan konuya bağlayışı, skeç aralarındaki bölümler, her birinin sürekli aynı karakter olarak oynaması* falan fistan. bu programın diğerlerinden farkı diyaloglar'ın da süper olması ve onca karakterlerin sadece 5 kişi altından çıkması. buna rağmen rol'e bürünmeyi muhteşem kotarıyorlar. espriler ise kişiye göre farklı tabi, daha iyi espriler var deme hakkım yok. sadece espriler üzerine daha çok düşünülmüş ve popülaritesinin artmasıyla daha az kafa yorma gafletine düşmediklerini söyleyebilirim. çghb'de oyuncular kendi esprilerine sıklıkla gülüyorlardı. bu olabilir tabi, doğaçlama ile çıkan esprilere dayanmak zordur. ama bu sıklıkla olursa oyunculuk olarak eksikler var demektir. halbuki konsantre olup espriye gülmeyip, üstüne koysa izleyenler için daha komik olacak. çghb'de kendi esprisine sıklıkla gülmek ordaki seyirci için sorun değil, çünkü tiyatro seyircisi olmadıklarını düşünüyorum büyük bir çoğunluğunun. ama oyuncular da buna dikkat etmezse işin rengi değişir. böyle ufak 'hata'lar seyirciye sempatik gözükür ve bunu kullanmak kolaylığa kaçar. yalnız böyle bir olayı tiyatroda yaşasam şahsen yadırgarım. "öyle çok güleceksen ya stand-up yap, ya da in ordan beraber gülelim birader" derim.insanlar aleminde ise kendi esprisine gülmemek ve dolayısıyla seyirciye kendinden daha çok önem vermek daha ön planda. o yüzden daha bir tiyatro havası seziyorum. tiyatro'nun televizyon'a daha az yanaşmış hali. bu benim açımdan büyük bir artı. ersin korkut'un komik olmayan şiveli konuşmasından başka hüneri olmaması halinde programın starı olabilmesine hiç değinmedim bile mesela.

    özet: çakma olamayacak kadar kalite farkı var.
  • ev içindeki skeçler geri geldiği ve konuk oyuncu saçmalığı bittiği zaman, bizlere tekrardan eski tadını yaşatacak olan kaliteli program.
    ev skeçleri neden kesildi anlamıyorum. onlara çoğu sahne skecinden daha fazla gülüyorduk. işler güçler yüzünden desek, hem insanlar alemi'ni hem işler güçler'i aynı gün yayınlayan bir kanaldan mantık bekleyemeyeceğim için olabilir diyebilirim.
    ama konuk oyuncu almanın amacı nedir? yok yengem, yok hala kızı, yok üvey kardeşim, olmuyor, tat vermiyor gerçekten. bu konuk oyuncu saçmalığı azalarak biter umarım.
  • özlenendir: bir kaç sağlam skeçleri:

    ayrılık

    efsane titanık

    bayan yanı

    sorguya çekilme

    cinayet masası

    rapci cocugu okula yazdirma (aylin kontente'nin girdiği yer de ayrı skeç konusu resmen)

    habercilik ve ilişki

    ergen haller

    okan çabalar'ın sunay akın taklidi

    hatta üşenmeyip tüm bölümleri (17 tane) izleyebilirsiniz, hala star tv'nin sitesinde mevcut

    madem başladık, sağlam beşer beşer skeçlerini de ekleyelim:

    şöhret

    yalan

    memleket hasreti
  • gün itibariyle sezon finali yapmış program.

    çok güzel başlamıştı her şey. fakat özellikle son bölümlerde ciddi problemler baş gösterdi. izleyici görüşlerini ne kadar dikkate alırlar bilmiyorum. ama dikkate alsalar çok iyi olur diyorum;

    - son bölümlerdeki başarısızlığı erdem yener'in olmamasına bağlayanlar vardı. hiç alakası yok. bugünkü programda erdem yener vardı ama yine komediden çok uzaktı skeçler. sorun kesinlikle senaryoda. skeçler inanılmaz derecede yavanlaştı. ben kahkahalarla bu programa gülerken son bölümlerde tebessüm bile edemedim. sadece okan çabalar'ın oyununu beğeniyle izledim ve güldüm ama bu sadece okan çabalar'ın kişisel yeteneği sayesinde.

    - ali sunal... eskiden skeçleri çok doğru yerlerde bölüyordu, en can alıcı yerlerde. programı komik yapan en önemli kısımlardan biri buydu zaten. ali sunal'ın skeçleri bölmesi ve karakterlerle girdiği geyik, komik, saçma diyaloglar. bu diyaloglar kendi ciddiyeti içinde saçma olduğu için komikti zaten. ali sunal son zamanlarda gerçekten ciddileşti, hatta çok defa diyaloglar çok komik yerlere gidecekken "tamam tamam oyuna devam edin" diyerek yakaladığı komik unsurları da çöpe attı. skeçlerin yavanlığını kavurdu da kavurdu.

    - irem sak ne kadar güzel kadın tiplemeleri yaratıyordu. şimdi senaryodaki bozukluklar yüzünden yeteneğini gösteremiyor. çok tek düze roller oynadı.

    - konuk oyuncular..... özellikle onur atilla abartılı oyunlar oynadı, iticiydi, okan çabalar ile karşılıklı oynadığı sahnelerde uyumsuzdu. hiç bir konuk oyuncu tam anlamıyla esas kadrodaki oyuncuların seviyesinde değildi, olmaya çalışanlar da olamadı zaten. seyirci esas kadroyu izlemek isterken son 4 bölümdür sayıları ciddi anlamda fazla olan ve skeçleri daha da sıkıcı hale getiren başarısız konuk oyuncuları izlemek zorunda kaldı. esas kadrodaki her bir 6 kişinin tamamen kendine has mizah anlayışı, kendine has özel yetenekleri var ve bu oyuncuları izlemek bir keyif, aralarında müthiş bir enerji vardı. konuk oyuncular bu enerjiyi bozdular, fena halde hem de.

    umarım yeni sezonda mevcut kadroya yeni birilerini katma gafletine düşmezler. yoksa program kesinlikle bozulur. denendi ve olmadı. bu işe burada nokta koymalılar.

    - ev skeçlerinin kaldırılması çok kötü oldu. çünkü program oyuncunun oyun oynadığı bir program. arka plandaki komik halleri neredeyse komedi dizisi tadında izliyorduk. gitti güzelim ev skeçleri. puf diye hem de. ne olduğunu kimse anlamadı.

    - okan çabalar'ı son 2 bölümdür çok az izleyebildik. zaten skeçleri en güzel hale getiren kişi okan çabalar. o olmadan skeçler çekilir halde değil. esas kadrodaki bütün oyuncular çok yetenekli ama okan çabalar bambaşka.

    sonuç olarak bu formatta program yapmak da çok zor ama zaten düzgün giden bir işin böyle bozulması anlaşılmaz. "bunlar da hiç bir şeyi beğenmiyor, beğenmezseniz izlemeyin kardeşim" diye düşünmesin kimse. bu şekilde ancak sorunların üstü kapatılır o kadar. sosyal medyada da izleyicinin samimi eleştirileri var. çünkü bu izleyiciler programı çok beğeniyordu.

    inşallah şu sezon arası programa yarar ve program eski hale gelir. bu aranın çok daha önce verilmesi gerekiyordu aslında. skeçlerin toparlanması, konuk oyuncu seçimlerinin daha iyi yapılması için. geç kalındı. ama çok emek harcayan bu güzel ekipte hala umut var bence.
  • birazcık daha komik olurlarsa, kazık kadar adam olmama bakmam; altıma işerim.
  • genelde bu programda skeçlere değil, oyunculara gülünür. bende öyle oluyor en azından. skecin ne anlattığından çok, anlatırken oyuncuların nasıl çoştuğuyla ilgileniyorum.

    ayrıca ali sunal'ın skeçleri bölme sebebi, oyuncuların doğaçlama yeteneklerini öne çıkarmak istemesi. ki doğaçlama tepkileri daha çok güldürüyor. bununla birlikte oyun öncesi seyircilerden aldığı pasları da son derece iyi değerlendirerek güldürüye katkıda bulunuyor. ali sunal'ın bu programda diğer oyuncular kadar yeri var ve en az onlar kadar üzerine düşeni yerine getiriyor. "babası sayesinde bir yerlere geldi." düşüncesinden sıyrılanamadığından olsa gerek fazla eleştirildiğini düşünüyorum.
  • burcu karakterini oynayan aylin kontente' nin hastası olduğum programdır, allah sevdiğine bağışlasın. 5' er 5' er pek fazla izlemediğim bir programdı fakat insanlar alemi olarak yeniden başlaması ve erdem yener' in katılması çok ilgimi çekti. bu arada aylin kontente' nin hastasıyım. mine tugay' ın behzat ç. ' de işi bittiğine göre belki geri gelebilir diye de düşünüyorum ama bu kadro gayet iyi. çok güzel hareketler bunlar' dan daha kaliteli bir yapım olduğu da çok açık. bir de aylin var kontente, ona hastayım sanırım yazmamışım, aazını yerim onun.
  • türk televizyonlarının azalarak biten işlerinden biri olacak program. eski şahane halinin gölgesinde hala göze girmeye çalışıyor. ama ne zekice yazılmış skeçler, ne skeçlere on basan ara sahneler, ne de şahane mizansenler kaldı. aylin kontente ve muhteşem karakteri burcu olmasa çekilecek dert değil yeminle. çok güzel hareketler bunlar'dan hemen hemen hiç bir farkı kalmamak üzere, az daha bekleyin. upuzun ve bir yere varmayan skeçler, vasat altı espriler... zaten ara sahneler çıkınca ali sunal iyiden iyiye yılmaz erdoğan-eser yenerler kırması bir hale dönüştü. zira artık aziz hoca'nın iç dünyasını ve perde arkasını göremiyoruz. ee, bu programı özel kılan bu oyuncuların oynadıkları karakterlerdi. sinem hakkı aşkı kaldı, burcu'nun oyunculuk tekniklerinden uzak kaldık, aziz hoca'nın kitap kaçıncı baskıda bilmiyoruz. programı özel yapan bu konsepti neredeyse tamamen atıp sıradan bir skeç programı olmalarını kınıyorum. çok daha fazlasını yapabilecek bir ekipler çünkü. ratingler çok kötü olmadığı sürece yayında kalacaktır, bilet fiyatlarıyla bile kendini döndürüp çok maliyet çıkartmıyordur kanala diye tahmin ediyorum.

    neyse ki yeni bir isim aldılar da eski programı bir efsane olarak hatırlayabiliriz. bu programın aylin kontente dışında elle tutulur bir tarafı kalmadı zira.
  • tehlike çanları'nın bangır bangır çalmaya başladığı performans programı.

    5'er beşer'de kendini kanıtlamış ekibin zaman geçtikçe zirveye doğru tırmanacağını düşünürken, özellikle son bir kaç bölümdür -skeç senaryolarının inanılmaz özensiz olmasının büyük katkısı ile- rölanti'ye girmiş hatta inişe bile geçmeye başlamış olduğunu söylemek gerekiyor programın.

    5'er beşer'de yakalanan, aziz hoca'nın konferans kurgusu ve tüm bölümün kendi içerisindeki tutarlılığı ve devamlılığı insanlar alemi'nde bir türlü yakalanamıyor.

    skeçleri bağımsız irdelediğimiz zaman en büyük problemin zayıf finalleri olduğunu görüyoruz.
    kuru, boş ve etkisiz finaller ve üzerinde çok düşünülmemiş hikaye kurgusunun programa büyük zarar vermeye başladığını düşünüyorum..

    senaristler mi değişti bilemiyorum ama açıkca görülüyor ki, senaryonun eksiklerini oyuncular kişisel çabaları ile kapatmaya çalışıyor, bu da onları her bölüm biraz daha fazla aşındırıyor.
    bir okan çabalar, daha ne kadar çabalayabilir ki?

    sahne dışı reality kısımlarının ev ortamında kurgulanması çok kısırlaştırdı programın akışını. klostrofobik ortama bir de oyuncuları birbiri ile sevgili yapma fikri eklenince hikayenin çeşitliliği ciddi olarak sekteye uğramış görünüyor.
    oysa bu kısımlarda; oynanan, ve oynanacak skeçler hakkında konuşan, sanatçı kaprisi vs yapan oyuncular, kulis ortamında bambaşka dünyalar yaratabiliyor, programı sıradan bir skeç programı olmaktan kurtarıyor, akıcılığını ve bütünlüğünü sağlıyordu. (bkz: 5'er beşer)
    ali sunal'ın daha önce tek başına, çalışma masasındaki oyunculuğu ile yardırma performansı sergilediği bu kısımlar da güme gidiyor bu haliyle. hatta ali sunal o kadar yaptığı işten sıkılmış görünüyor ki, eskiden skeç sonlarında konuşan, mevzuyu bir yerlere bağlama sorumluluğu taşıyan aziz hoca, "ışık sönsün de içeri kaçayım" diye saati kolluyor resmen.

    ayrıca aziz hoca ile öğrencilerinin (diğer oyuncuların) arasındaki hiyerarşi ortadan kalkmış ve yüzgöz olmuş görünüyorlar. ayrıca hoca skeçlere fazla müdahil olmuyor, bulaşmıyor. 5'er beşer'de orkestra şefi sorumluluğu alan karakter, insanlar alemi'nde resmen saatimi doldurur kaçarım arkadaş modunda.

    ali sunal'ın motivasyonunun bozulmasının sebebi sanki bana erdem yener'in ekibe katılmış olması gibi geliyor. jenerikte erdem yener'in adının "ve erdem yener" olarak geçmesi de bence gereksiz bir anlam yüklemiş genç oyuncuya...

    geçtiğimiz haftaki bölümde o kadar rutindi ki skeçler,
    ilk kez, -sadece sahnede duruşlarını bile uzun bir süre izleyebileceğim- bu yetenekli oyuncuların bir sonraki performansını merak etmeyip programın sonunu beklemeden tv'yi kapattım.
    "neden böyle oldu"nun cevabını ise 5'er beşer'in tekrar bölümüne tesadüf edince öğrendim..

    belki bir okuyan olur diye yazıyorum reçeteyi:

    1.bütün ekip mutlaka eski 5'er beşer bölümlerini tekrar tekrar izlemeli.
    2.eski senaristler yeniden çalışmaya filan başlamalı.
    3.program formatı itibari ile, "konferans salonu-skeç-kulis ortamı" arasındaki bütünlük tekrar kurulmalı.
    4.okan çabalar m.j. dansından, irem sak muhteşem tüleyman'dan, erdem yener kelimeleri ezerek konuşan toy anadolu genci tiplemesinden baya bir süre uzaklaşmalı. ali sunal, programa geri dönmeli, varlığını hissettirmeli, konuları bağlamalı, oyunculara müdahale etmeli!!! aylin kontente abartılı jestlerden uzaklaştığı bu süreçte grafiğini yükselten tek isim.
    5.mine tugay'ın ekibe dönmesi de kaliteyi artıracaktır.

    bu ekip daha az popülerken daha özenli ve kaliteli işler çıkarıyordu,
    lütfen silkinin, yeteneğinizi ve emeğinizi popülerizme kurban etmeyin.
hesabın var mı? giriş yap