• dün bir başlıkta gördüğüm (bkz: norveç'in benzinli ve dizel araçları yasaklaması) tadında, insaniyet namına yaşamayı prensip edinmiş bir halkın dünya görüşüdür. bunu bir ülke insanına değil de tüm kuzeylilere, iskandinavlara falan da yayabiliriz ki zira finliler, norveçliler ve danimarkalılar da öyledir. adamların otobüs sırasında bile yanındakinin 'şahsi alanına', 'comfort zone'una ya da ne bileyim 'personal space'ine ne kadar saygılı olduğunu gösteren birkaç fotoğraf paylaşayım:

    [http://http/http://cdn03.nyheter24.se/…1226476/reddit_buss2.jpg

    http://img.memecdn.com/…es-will-know_fb_1359169.jpg

    http://9gag.com/…in-the-picture-got-on-the-same-bus

    bu fotoğraf da metroyu kullanan isveçlileri konu alıyor:

    http://img-9gag-ftw.9cache.com/…to/a8b97y1_700b.jpg

    keza finlandiya'da da durum farksız:

    http://uberhumor.com/…t/uploads/2016/01/2jhn1hn.jpg

    http://image.slidesharecdn.com/…8.jpg?cb=1393465076

    http://piximus.net/…bout-their-personal-space-5.jpg

    gitmesek mi lan? yok gerçi biz onları dün hazırlık maçında yendik.
  • bizdeki medeniyet arada on - yüz falan değil binlerce yıllık fark ve uçurum var.
  • otobüs sırası beklerken değil de, bedava baklava dağıtımı sırasında görmek istediğimiz medeniyet, hatırladığım kadarıyla bu testte en son isviçre medeniyeti oluşan izdiham ve küfürleşmeler sebebiyle sınıfta kalmıştı.
  • başkalarının özel alanına gösterilen saygıyı değil, yanında başka kimseyi istemeyen bencil bireyciliği gördüm ben bu resimde.

    evet adamlar bizden ileri falan ama bu resim onu anlatmıyor pek.

    yıllar sonra edit: yıllar sonra fav alınca başkaları devamında ne yazmış diye baktım. "bencil" kelimesini kullandığım için benden bahsettiğini düşündüğüm bazı dangalakların küfürlü cevaplarını gördüm. hatta hızını alamayıp fortçu demeye getiren hıyarlar bile çıkmış. uzun uzun laf anlatamayacağım, sizi iskandinavlar medeni medeni siksin de, belki o zaman medeniyet ile hiç kimseye hakaret etmeden fikrini belirten birine küfürle cevap vermek arasındaki ilişkininin, kişisel alanı 5 metreye kadar çıkartmaktan daha güçlü olduğu kafanıza dank eder.
  • ankara'da ege mahallesi durağında önündeki ile aranda 30 cm mesafe olsun, arkanızdaki sığır; "hadisene birader hoop yürüsene ilerle ya" gibi söylemlerde bulunuyor. eminim birçok kalabalık şehrimizde de durum aynıdır.

    insan gerçekten imreniyor şu adamlardaki medeniyeti görünce.
  • türkiye'de bir kişinin bireyselliğine saygı gösterirseniz, o kendini "sizi yenmiş" sayar. mesela sokakta karşıdan gelene yol verin, o da iyice üzerinize yürüyüp size sürtünerek geçsin. metroda yanınızdakinin rahat etmesi için bir alan açın, ve o insan sizi daha çok sıkıştırmaya başlasın. bir kişiye karşılıksız bir iyilik yapın, ve karşınızdaki sizin "ondan çekindiğiniz için" bu iyiliği yaptığınızı sansın.
    bu ülkedeki, çok az sayıdaki naif insanın sürekli başına gelen şey budur.

    türkiye, birey olamamış eziklerin ülkesi. birbirine omuz atan kişiliksizlerin memleketi.
    bu ezikler etraflarındaki kimsenin "bireysel alan"ına saygı göstermez. üstüne, gider isveç'teki adamların birbirine saygısını "samimiyetsizlik" olarak tanımlar.
  • cahil herifler omuz üzerinden gazete okumadan kültürlü ve medeni olamazsınız. böylece gazeteler az satılarak daha az ağaç kesilmektedir. pöh medeniyetmiş.
  • bizi bozacak düzeyde bir medeniyettir, sen bu ülkede bunu yapmaya kalk zaten direk dışlanırsın. kendini bir şey zannediyor kodumunun avrupaisi damgasını yersin anında. kişisel alana saygı nedir diye sokakta sorsan 10 kişiden 9'u kişisel alanı yatak odası diye anlar eminim.

    ben bu kişisel alan muhabbetine camide saf tutarken yanımdaki adamla aramda 10 cm mesafe bıraktığım zaman arkadan camiye son saniye gelen onur konuğu arkadaş o 10 cm'lik yere zorlaya zorlaya girerek bütün safın anasını bellemeyi kendine hak sanıyor. sen bu adama gel kişisel alan anlat.
  • arada diyoruz ya turkiyeden siktir olup gitmek diye ama nereye gitmek? elbette bati medineyetine. ama dusununce yok lan, kalalim burda vallahi uzuldum bir an duzenleri bozulur yabani insanlarla muhattap olmak zorunda kalirlar diye. sunlara bak ne kadar huzurlular. ne bozacaz lan rahatlarini.
    ayni cagi yasadigimiz ama ayrintilarda cagdas olamadigimiz isveclilerin medeniyet duzeyidir.
  • bu aşırı medeni yerlerde beni en çok iten şeydir ''comfort zone'' olayı.üstün pis,kokuyomuşsun gibi hissettirir.
hesabın var mı? giriş yap