• ingiliz siyaset filozofu, yazılarında neoliberalizm ve modernizmi eleştirmiştir, modernizimin başlatığı karanlık çağa karşılık agonistikçoğulcuğu savunmakatadır.
  • oscar wilde'in the picture of dorian gray'i yazarken esinlendiği düşünülen ingiliz şair. (1866-1934)
  • kadınların psikolojisi için:

    "onlar konuşmaya başladıklarında aslında kendi içlerine yolculuğa çıkıp, o an kendi hissettiklerini keşfetmeye çalışıyorlardır. bu konuşma esnasında bir çok psikolojiye girip çıkabilirler ve sonunda hiçbirini kendilerine yakın bulmayıp rahatlayarak konuşmayı bitirirler. bunu çarşıya gidip bir çok giysiyi denediği halde almayan ve buna rağmen eve dönerken mutlu görünmeleri ile de anlayabiliriz. hangi erkek böyle bir durumda mutlu kalmayı başarabilir?"

    tebrik ediyoruz..
  • 1948, south shields, ingiltere.

    uygarlık ve barbarlık konusunda janusyan bir bilinç geliştiren filozof.

    "uygarlık ve barbarlık iki farklı topluma özgü değildir. insanlar ne zaman biraraya gelse ayrılmaz biçimde birarada bulunur."

    the soul of the marionette
  • kara ayin kitabı bugün yaşadığımız ve çeşitli kültürlerin çağlar öncesi geleneklerinin bir sonucu olarak bugüne taşıdığı “gerçekliğimizi” deşifre eder nitelikte bir eser. gerçekten çok doygun bir kitap, tabii bazı konularda es geçilmiş/dikkate alınmamış yanları da yok değil. din ve siyaset felsefesine merak duyuyorsanız mutlaka göz atmanız gereken bir eser.
  • freud, herhangi bir insan için sevecenlik ya da acımasızlık, adalet duygusuna sahip ya da ondan yoksun olmak çocukluktaki rastlantılara bağlıdır diye öğretti. hakikatin bu olduğunu hepimiz biliyoruz, fakat inandığımızı söylediğimiz şeylere ters.
    iyi olmak herhangi bir kimsenin başarabileceği bir şeymiş gibi rol yapmaktan vazgeçemiyoruz. vazgeçseydik, güzellik ve akıl gibi iyiliğin de rastlantı sonucu geldiğini itiraf etmek zorunda kalırdık.
    yaşamlarımızın kimi kesitinde ona en çok bağlandı-ğımız anda irade özgürlüğünün bir yanılsama olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. inkar ettiklerimizin hepsine -iyi olmanın talihin iyi gitmesiyle ilgili olduğuna sahip çıkmak zorundayız.
    bu tuhaf hakikatle bizi yüzleştiren freud, "ahlak" kavramında nietzsche'den daha fazla yara açmıştı.

    saman köpekler, s.93
    john gray
  • kadın erkek ilişkileri hakkında kitapları bulunan amerikalı yazardır. bir kitabında annelerin kızlarına söylemeyi ihmal etmedikleri "erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer" deyişinin hatalı olduğunu annelerimizin erkeğin kalbine giden gerçek organı 10 cm ile ıskaladığını yazmış. bu tespitini yaparken temel dayanağı erkeklerin seks sonrası sevme ve sevilme duygularını yaşamak istemeleri olmuş.
  • zamanimizin en dikkate deger filozoflarindan biri. lse'de avrupa dusuncesi dersleri veriyordu, emeklilikten sonra artik new statesman'in bas kitap elestirmeni olarak kendini gosteriyor ve the guardian'da da cokca yazilari cikiyor. son yillarda ozellikle black mass: apocalyptic religion and the death of utopia kitabi ile one cikti. oncesinde ise the false dawn: the delusions of global capitalism, straw dogs: thoughts on humans and other animals, heresies: against progress and other illusions kitaplari ile yaygin gorusleri sarsmisti. ozet olarak thatcherizm ve blairizm hayranligindan neoliberalizm elestirisine varan bir liberal dusunurden soz edebiliriz. isaah berlin'in biyografisini de yazmis olan gray, simdi de the immortalization commission: science and the strange quest to cheat death kitabi ile one cikacak gibi. son yillarda ele aldigi bilim, din ve siyaset uzerindeki farkli yaklasimi bu kitapta da kendini gosterecek gibi. http://www.guardian.co.uk/…08/john-gray-immortality adresinde cikan son yazisi bu kitaba dair ipuclari veriyor. tanismamis olanlar icin turkce'ye de cogu kitabinin cevrildigini hatirlatarak bitiriyor, aydinlanma felsefesini ve ilerleme dusuncesi elestiren bu ikonoklastik dusunure gozatmanin kazancli bir aktivite olacagini dusunuyorum. goruslerine katilmadiginda bile incelemesi zevkli ve bilgilendirici john gray, tek sanssizligi ise adini bir bestsellerlar yazariyla paylasmasi sanirim. ustteki 7 entryden sadece 3 tanesi filozof john gray uzerine ne yazik ki. son kitabinin basliginin neyi ifade ettigi konusunda (bkz: ölümsüzleştirme komisyonu).
  • oscar wilde'ın dorian gray' i yaratırken oldukça etkilendiği dönemin genç şairi. oscar burada bir isim oyunu yaparak john'u eski bir yunan kavmi olan dorlar'la değiştirerek dorian gray yapmıştır. ayrıca oscar eşcinselliğinden yargılanırken, korkudan ülkeyi terk eden ilk üranistlerden biridir.
hesabın var mı? giriş yap