• fuyumi ono'nun aynı adlı romanından uyarlanmış olan 45 bölümlük fantastik türde bir animedir. roman şu anda 12 cilt halinde ve devam ediyor. animede ise 4 cilt işlenmiş. hikayenin anlatılması biraz dalgalanmalı olmuş. yine de ana karakter youko'nun hikayesi tamamlanıyor. gidişat şöyle:

    youko arc: ilk 14 bölüm ve 22-39 arası bölümler. romanın 1 ve 4. cilteri.
    taiki arc: 15-21 arası bölümler. romanın 2. cildi. bu hikaye yarım kalıyor.
    shouryuu: en kralının hikayesi anlatılan bu arc animede 40-45 arası bölümlerde anlatılıyor. romanın 3. cildi.

    seri ilk 20 bölümünde oldukça fantastik bir dünya sunuyor izleyiciye. yazarın yarattığı dünya gerçekten çok detaylı ve etkileyici. sanırım ağırlıklı olarak çin mitolojisi etkisinde bir dünya yaratmış yazar. ancak 20. bölümden sonra siyasi olaylar seriye daha çok hakim oluyor, saray entrikaları etrafında şekillenmeye başlıyor seri. serinin çizimleri genel olarak güzel olsa da 30 küsür bölümlerde biraz bozulmalar var. ama çok da önemli değil bu. müzikleri de oldukça iyidir, kimi zaman epeyce dinginleştirir kimi zamansa üzer. bazı karakterlerini biraz gereksiz bulsam da* karakter gelişimleri güzel işlenmiştir. özellikle youko ve aozaru* arasındaki diyaloglar ilgi çekicidir. tabii ilgi çekici pek çok diyalog daha barındırıyor seri. insan ilişkileri, kendini bulma, iyi bir ülkeni nasıl olacağı gibi pek çok konu işlenmiş. ayrıca rakushun gibi sevimli ve aynı zamanda karizmatik bir karakter de var, herkesin seveceği türden biri. çok az sahne almış olsalar da kantai ve koukan da sağlam bulduğum karakterlerden.

    serideki isimlerin birçoğu benzer ve kafa karıştırıcı. bu yüzden dikkatle izlemek çok önemli. bu sebeple amt fansub tarafından hazırlanmış altyazılarla izlemenizi tavsiye ederim, iyi bir çeviri ve düzenlemenin yanı sıra seriyle ilgili terimler sözlüğü ile meclis organizasyon şemasını da vermişler. çevirmenler susano'o ve md3000 başta olmak üzere seride emeği geçen arkadaşlara teşekkür edeyim buradan.

    son olarak hikaye değişimleri yüzünden kimi zaman adapte olamadığım için sıkılsam ve suzu ile shoukei'yi çekmek zorunda kalsam da genel hatlarıyla oldukça etkileyici bir seri oldu benim adıma, 9/10.
  • başlangıcı sıkıcı da gelse güzel bir anime. gerisine spoiler ile devam edeceğim gerçi okuyabilirsiniz öyle çok bir şey değil.

    --- spoiler ---

    o kadar anime izledim hiç birinde şuradaki rakushun karakteri kadar sevimli bir tip görmedim. nasıl sevimli allahsız , sırf konuşa konuşa ayrı zamanlarda über manyak iki kızı imana getirdi doğru yolu buldurdu. zamanında şunun insan hali gibi bir tane olsaydı da yanımızda ; rakşun olm sen git biraz konuş şunlarla diyerek çirkef kızları yola getirebilseydik ahsfdagsfdhfd.

    --- spoiler ---
  • harika cizimlere sahip farkli bir anime

    ozet soyleki:
    genc bir kizimizi elemanin teki sen susun busun diyerekten farkli bir dunyaya goturur orda basi bos birakir
    genc kizimiz burda nice acilarnan yuzleserek olgunlasip kadin olacaktir (hayir tecavuz edilmiyor zihinsel olgunlasma kast ettigim) biraz boyle mononoke hime tandanslari vardir degisik super guclu hayvan yaratiklar filan vardir guzel action sahneleri vardir ve netekim bu genc kizimizla beraber yanlislikla gelen iki okul arkadasida vardir biri erkek ki digeri asil onemli olan boyle psikopat kisa kut sacli bir hatun ki yeme yaninda yat gorunus olarak ama sevmeyiz kendisini hal ve tavirlarindan oturu
  • şahsımı hayâl kırıklığına uğratmış anime. başlarken ne beklentilerim vardı hâlbuki. eli yüzü düzgün olanını bırak, toplamda kaç tane epik fantezi anime var sorarım? buna rağmen, janrında pek bir rekabet olmamasına rağmen, vasat bir yapıt ortaya çıkarmayı başarmışlar, tebrik ediyorum. romanı çok daha iyidir belki, okumadığım için bilemem ama animedeki yönetmen başarısızlığı rahatlıkla fark edilebilir bir durumda.

    öncelikle animenin en kötü, en cinnet geçirten tarafı vasat altı karakterleri. yazarın veyahut anime ekibinin, izleyicileri seriden soğutmak için ant içtiğinin bir numaralı kanıtı bir nevi. hikâyenin dört bir yanında cirit atan karakterler realizmden bir o kadar uzak, (evet, tür epik fantezi olsa da karakterler; o evrenin yaratılan ortamına ve kurallarına göre uygun, mantıklı ve realistik davranmalıdır.) bir o kadar salak ve bir o kadar da kıskanç. evet, kıskanç. 45 bölüm boyunca da döngüsel bir şekilde böyle devam ediyor karakter ilişkileri. biri başka bir karakteri kıskanır. bunun neticesinde 10-15 bölüm izleyicilerin kafalarını duvardan duvara vurmasına sebep olur ve en sonunda da sözde karakter gelişimlerini daha olgun bir insan hâline gelerek tamamlarlar. bu serinin başından sonuna dek devam eder.

    bünyesinde yarım kalan olay örgüsü bulundurur. 7-8 bölüm anlatılan hikâyeyi izlersiniz ve öncesinde herhangi bir sinyal dahi verilmeden pat diye hiçbir sonuca ulaşamadan kesilir. sonra da ekrana bön bön bakma faslı başlar falan fistan.

    fantezi öğeleri çok zayıf ve olanlar da bayâ kofti. hadi asoıaf gibi realizmden gidip harikalar yaratsa bir şey demeyeceğim ama o da yok. evren yaratılırken 2-3 şey karalanmış ve daha sonra hiç üstüne katmadan öylece devam etmiş.

    yönetmenlik çok zayıf. sahneler, sahne geçişleri ve tempo aşırı uydurukça icra edilmiş. daha iyi bir yönetmenin elinde eli yüzü düzgün bir yapım olabilirdi.

    bu kadar eksi yönleri yazdıktan sonra artılarını yazmak isterdim ama aklıma hiçbir şey gelmiyor ne yazık ki. bi' 39. bölüm güzeldi o kadar. kısacası bu seriyi kimseye önermem. buna rağmen yine de izlemek istiyorsanız hikâyenin yarım kaldığını belirteyim. ''12'' krallık adının hakkını veremiyor yani. şu ana kadar 3-4 krallık anca gördük ki onlar da aşırı basitçe tasvir edilmiş hâldeler.
  • @suprisemotherfucker %100 katılmakla birlikte

    böyle boktan kurgu ve yönetim olmaz

    youko arc: ilk 14 bölüm ve 22-39 arası bölümleri ( yukardan kopyaladım emin değilim )

    izleyin geçin çok izlemek istiyorsanız.

    zırt pırt giren ney müzikeri uyku getirmesimi

    aynı kavramların farklı karakterlerce 10 kere anlatılması

    bölümün yarısı (bazen fazla ) eski bölümlerden oluşan bölümler ( sezon özetlerini demiyorum )

    sadece youko arc benden bir 8/10 alırdı ancak geneli itibariyle en fazla 5.5-6 / 10
  • fuyumi ono adlı o güzel kalpli hanımefendinin romanından uyarlama olan bir anime serisi… bu konuda yazan üstteki yazarlarımız her dediğinde haklı. yönetmenin başarısızlığı yüzünden heba olan yanları olmakla birlikte youko arc kısmının güzelliği çok ayrı. zaten animedeki pek çok mesajı da youko'nun gelişimiyle beraber alttan alta almış oluyoruz. animenin özünü oluşturan ve bize animeyi sevdiren şey tamamen youko'nun hikâyesi ve ondan da öte rakushun. ah büyük harfle yazamıyorum ama rakushun! rakushun arkadaşlar. böyle ponçik suratlı bir fare görmek imkansız. ponçikliğinden ziyade o tertemiz kalbi… ah o safiyane duruşu. insanlığı! fare desem de o dünyada hanjun denilen bir varlık. yani yarı insan yarı hayvan. ve bu arada bu animenin bize gösterdiği dünyada çocuklar anneden değil bir çeşit adını unuttuğum ağaçtan doğuyorlar. bu cidden çok güzel. kuvvetle muhtemel uzakdoğu mitolojisinden gelme bir fikirdir. ki bizim türk mitolojisinde dahi ağaçtan doğma hadisesine rastlamak gayet mümkün.

    japonlar her konuda anime yapmışlar ama böyle epic/high-fantasy tarzında anime konusunda geri duruyorlar, çünkü gençlere pek hitap etmiyor gibi. yani lise gençliğine vesaire. buna yakın bir eser ne olur bilmiyorum. berserk ve claymore ilk aklıma gelen uzaktan akrabaları. onlar daha ziyade dark-fantasy olduğu için uzaktan akraba dedim. ortak noktaları muhayyilede, zihinde, ruhta çok ilginç ve egzotik tatlar bırakmaları. tabii ben bu açıdan juuni kokki'yi daha çok sevdim.

    romanını okumak iyi olur. aşağıya linkini bırakayım. ben de mlle'fufu diye bir disqus kullanıcısının yorumunda görmüş idim. ona tekraren teşekkürlerimi sunuyorum. serinin çok kıymetli bir fanı olan eugene hanım ingilizceye çevirivermiş romanı.

    ben çok şey söylemek isterdim ama ilk defa bu kadarla iktifa edip bahsettiğim mlle'fufu adlı kullanıcının yorumunu buraya aynen almak istiyorum. umarım bana kızmaz :)

    “bir gün zengin olursam sıfırdan son kitabında kadar animasyona döktüreceğim yapımdır kendisi. ilk defa lisedeyken izlemiştim, o zamandan beri yıllar içinde ne zaman kendimi kötü hissetsem açıp içine kaçtığım bir dünya olmuştur twelve kingdoms. zaten japonların orta dünyası olarak bilinen bir franchise. tema kısaca high fantasy ile işlenmiş isekai'ın anası. malesef türkiyede pek takdir edilmiyor ancak işlediği konular ve işlenişi bakımından bizimki gibi bir izleyici kitlesine hitap etmemesi gayet normal. ilk izlediğimde youkonun o herkesi tatmin etmeye çalışırken kendi kimliğini kaybetmiş karakterini izlemek, öyle bir karakterin acı çeke çeke kendisiyle yüzleşmesi ve büyümesi yolculuğu ergen beni en çok etkileyen kısmı olmuştu. sıradan ezik lise hayatından kurtulup başka bir dünyaya kral/kraliçe olma klişesi var olmadan önce bu klişeyi hangi dünyada hangi rolde olursan ol sen kendinle yüzleşmediğin sürece aynı zayıf kişisin önermesiyle yıkmış bir efsanedir bence. bunun dışında fuyumi ono'nun siyaset felsefesi ve ahlak felsefesinden konuları hikayeye yedirerek sunmasına, karakterleri birileriyle kontrastlayarak kullandığı anlatımından yasougetsuna tema müziğine kadar her detayına bayılıyorum. kendisi benim hakkında saatlerce konuşabileceğim bir yapım ancak herkese hitap etmez, çoğuna sıkıcı gelebilir, ki aslında çok normal popülerliğe ve kolay izlenebilirliğe oynayan bir yapım asla değil. hatta yazar bilerek bazı fırsatları değerlendirmemiş gibi :') son olarak light novel falan değil kapı gibi gerçek roman uyarlaması, diğer kitapları eugene woodbury sitesinden ingilizce indirip okuyabilirsiniz ama fan çevirisi olmasına rağmen dili çok ağır. youko!”

    kapanışı kendim yapayım: rakushun!

    eugenewoodbury-thetwelvekingdom

    düzeltme: eugene ismi bana tabiî olarak feminen geliyor lâkin eugene hanım değil eugene bey olacak imiş. gomen ne...
  • juuni kokuki animesi, 2006 yılında animeye uyarlanan ghost hunt light novelini yaratmasıyla tanınan fuyumi ono tarafından yazılan bir animedir, manganın aksine light novel'den animeye uyarlanmıştır ve light noveli halen devam etmektedir. light novelini okuyan ve beğenenler anime uyarlamasını izlediklerinde maalesef hayal kırıklığına uğradı çünkü beklentileri karşılayamadı ve light novele tam bağlı bir şekilde gitmedi.

    bazı izleyicilerin eleştirilerine rağmen, juuni kokuki animesi, isekai türünde bazı ilginç unsurlar sunuyor. anime aynı zamanda ınuyasha ve fushigi yuugi gibi eski isekai animelere de çok benziyor. işte bu yüzden juuni kokuki her isekai hayranının izleme listesinin başında olmalı.
  • the cronicles of twelve countries diyede bilinir ve sunuda eklemek lazim sahsen pek guzel buldugum muziklerede sahiptir opening theme pek lezizdir
  • hikayenin gectigi dunya hem cok siradan ve bu dunya ya yakin hem de oldukca uzak ogeler iceriyor. seyrederken bir sonraki bolumde ne olcak diye dusundurtecek kadar surukleyici ve izlenesi, ilginc yaratiklar ve hikayeler barindiran, siradanliga cesit katmasini iyi basarmis fantastik cizgi dizi.
hesabın var mı? giriş yap