• ortodox osmanlı vatandaslarınca kullanılan rumi takvimin yılbasıdır. 6 asırı askın bir sure birlikte yasamanın etkisi ile ozellikle dogu karadeniz yoresinde, ve sakinlerini bu bölgeden göç etmis insanlarin olusturdugu koylerde halen daha kutlanıldıgını dusunuyorum. umarım bu sene ,kutlanıldıgı bolgelerde, normal yılbası kutlamaları gibi covid yasaklarına kurban gitmemiştir.
    inananların, hatırlayanların kalandarları ve yeni yılları kutlu olsun.

    bilenler zaten biliyor ama bilmeyenler icin su 2 linki birakıyorum.
    kalender belgeseli
    kalander kutlamaları
  • "kalandaris kulandaris
    erkek uşak dişi buzak
    ver allah ver dolsun bucak"

    yeni yılı karşılama, eve bereket getirme inancı. bazı ritüeller de var. örneğin; 14 ocak günü evin kapısından birinin girmesi( gelen kimse yoksa kişi kendi kapıdan çıkıp, girer), alışveriş yapar.
  • neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir trabzon ritüeli. eskiden köylerde çocuklar kapı kapı dolaşıp elma armut mısır fındık artık evde ne varsa toplarlarmış bir nevi trick or treat, insanlar birbirine gider güzel dileklerini iletirmiş, lütfen bu geleneği diriltelim çok güzel^^
  • bugündür. kalandarımız kutlu olsun.
  • kalandarımız kutlu olsun <3
  • sehrin kosusturmasında gecesini kacırdıgım. trabzon dolaylarında halen kendine has rituellerle - oyunlarla gecirilen rumi yılbasi.
    kalandarınız kutlu olsun arkadaslar...
  • karakoncolos (kış cini) kılığına girilerek kutlandığı vakidir. bir nevi anadolu usulü halloween.

    zemherinin en soğuk günü olan rumi yılbaşı kalandar geceyarısında bu umacının dışarıda kol gezdiğine inanılır. zararsız olduğuna kanaat getirilmişse de, bu kara öcünün yol kesip, ''nereye gidiyorsun'' sorgusuna maruz kalmamak için 13-14 ocak gecesi insanlar evlerinden pek çıkmak istemezler.

    kutlamalarda karakoncolos kılığına girenlerin de, kalandar'ı unutmayanların da rumi yılbaşısı kutlu olsun!
  • bugündür. kutlu olsun.
  • rumi takvime göre yılbaşına denk gelir. karadeniz'de kutlanır. çocuklar kapıları çalar harçlık meyve, kuruyemiş gibi şeyler verilir.
    çocukluğuma dair mutlu edici anlardan biridir kalanlar günleri babaannemin herkesi toplayıp hazırladıklarından ikram ettiği, beraber sohbet ettiğimiz günler çok güzeldi.
  • trabzon'a gördüğüm yerel yılbaşı kutlaması olarak tanımlayabilirim.

    5 yıl önce buraya taşınana kadar kalandar gecesini bilmiyordum. ilk sene zil çaldığında kapımı açtım ve bir poşet dolusu meyve gördüm. anlam veremeyip apartmanın içine doğru bakınırken çocuklar gelip kalandarın ne olduğunu açıkladılar ve meyvelerini alıp gittiler.

    o gün bu gündür her sene 13 ocak akşamı kapının yanına meyve, cips, şeker vs. ne varsa hazırlayıp koyuyorum. maksat çocuklar sevinsin.

    bu seneki nevale hazır çocuklar bekliyorum. kalandarınız kutlu olsun :)
hesabın var mı? giriş yap