• anayasamızın meşhur 137. maddesinde düzenlenen müessese. idare hukuku sınavlarının olmazsa olmazı, binbir şekilde allanıp budaklananı. anayasada şöyle düzenlenmiştir:

    kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz.

    konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.

    askeri hizmetlerin görülmesi ve acele hallerde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.
  • profesyonel olmayan asker kanunsuz emir ile ilgili konularda bilgi sahibi değildir,bilgilendirilmemektedir.
    2 gündür askerliğini yapmamış erkeklerin hatta kadınlarımızın bile dilinde bu söz.
    sağdan soldan duyup argümansız sallamayın masum erlere.
  • birçok insan tarafından karıştırılan unsurları barındıran konudur.

    şöyle ki; asta verilen emrin konusunun suç teşkil etmesi demek, tck tarafından suç olarak tanımlanmış bir fiil asttan isteniyor demektir (hırsızlık, kaçakçılık, rüşvet vs. ). bu tür bir emri yerine getiren astın cezai sorumluluğu tamdır. yani hiç kimse "üstüm emretti o adamı bıçakladım. masumum hakim bey" şeklinde kıçını kurtaramaz.

    bazı emirler ise tck tarafından suç olarak tanımlanmamakla beraber hukuka aykırı (kanunlara, yönetmeliklere falan) olabilirler. misal arama, yakalama ve gözaltına alma yönetmeliğine göre gece üstü yoklanan kişiye tutanak tanzim edilir (arama emri yoksa tabii). üst yapılmamasını yazılı emrederek sorumluluğu üstüne alabilir. bu durumda emri uygulayan astın ne cezai ne hukuki sorumluluğu vardır.
  • (bkz: #45100735)
  • devlet dairelerinin klasiği. buralarda herkes bilir kanunsuz işlerin döndüğünü ama kimse sesini çıkaramaz.
  • tüm askerlere öğretilmesi ve uygulanması gereken son derece önemli bir kanundur. ülkemizde emir demiri keser anlayışı yüzünden askerin sivil halka ateş açması gibi ağır suçlara neden oluyor. ülkede zaten hukuk üstünlüğüde yok bu yüzden malesef dünyaya yaptığımız katliamlar yüzünden rezil olup duruyoruz. son olarak 5 temmuzda askerlerin sivillere ates acması arabaları ezmesi ile bu kanunun uygulanması ve öğretilmesindeki aciliyetini hatırlatmıştır.
  • bir hukukçunun dün geceki olayları örnek vererek incelemesini istediğim kanun. aynı zamanda (bkz: emre itaatsizlik) le beraber incelemeli. o son halka askerlerle polislerle empati yapınca içinden çıkamıyorum çünkü.
  • üniversiteye gelmeden anayasa okumayan biri için bilinmeyen bi olgudur aslında kendisi. 20 yaşında muhtemelen uzun dönem bir askerin de bunu bilmesi pek zor. sen konusu suç olan bi emri asla yerine getiremezsin, getirmemelisin, getirirsen emir verenle birlikte sorumlu olursun ama burada neyin suç olup olmadığını da idrak edecek olmak gerekir herhalde ki bunu erler için söylüyorum.

    emre itaatsizlikte ise verilen emrin zaten kanunlara uygun olduğu düşünülür ve buna itaat etmemekte ısrar edersen sıkıntı yaşarsın ama emir suçsa bunu yerine getiremezsin, bu emre itaatsizlik olmaz bu benim görüşüm. askerde bu işler daha sıkıntılı işler, emir demiri keser kafasında bi askerlik kurumu var sonuçta hepimizin bildiği gibi. benim bu askeri sistemdeki düşüncem pek kimse bu emir suç teşkil ediyor ben bunu yerine getirirsem ayvayı yerim demez, komutan beni keser der. ben uzun dönem asker olan er arkadaşlara bu konuda tek kelime diyemiyorum, empati kurduğumda bende farklı bir şey yapamazdım.
  • anayasada bulunan bir bug dur. dalga geçmiyorum. düzeltilmesi lazım
  • "bir bayrak indirilmez. normalde müdahale edilmesi lazım. ama hükümetin kesin talimatı var herhalde ki herhangi bir şey yapılmıyor. ancak kanunsuz emre kimse uymaz. bayrağın indirilmesine dahi müdahale etmeyin diye talimat gidiyorsa kanunsuz emirdir."

    utku çakırözer
hesabın var mı? giriş yap