• sol elle çekildiği takdirde vücuttaki elektriğin atılmasını sağlamakla kalmayıp astım ve bronşite de iyi geldiği iddia edilen tespih*...
  • amber tespih de denir.
  • damla olanı, fazla işlemden geçmemiş ve müdahale edilmemiş olanı, baltık, alman veya dominik'ten çıkarılmış olanları makbul olan tespihtir.

    mavi, beyaz nadiren, sarı, turuncu ve kırmızısı daha yaygın olarak bulunur.

    hakiki olanları çektikçe elinize hafif bir çam kokusu bırakır ve rengi koyulaşır.
  • piyasada damla bulmak çok zordur. sıkma, yaprak vs denilenler yine değerli fakat organik olmayan alman tarihi plastik türevidir.

    baltık ulkelerinden çıkarılan organik olanı değerlidir. şimdi sanırım 30 usd/gram ederi vardır. milyonlarca yil boyunca taslasmis recinedir. cok sevilen sus tasidir. kendin bir şekilde alır iyi bir tesbihciye götürür yaptirirsin.

    her türlü taklitleri hatta %70 -80 benzeri dolaşır piyasada. dikkatli olmak işten anlamak gerekir. ığne testinde çam kokusu veren sahteler bile vardır. 1000 tl vs olanlarin orjinallikle alakası yoktur.

    beyazımsı sarı, hareli, turuncu, kırmızıya yakın renkleri ve bu tonda geniş skalası vardır.
  • bir gün... camları yumuruklayacağım bir anda 'çat!' bir ses... dağılan taneler... kehribar ağlıyordu vücudumdan. evlatları bir bir toprağa düşmüş bir baba gibi kapandım yere , topladım hepsini. gözüm gibi korudum. götürdüm bülent abiye tamir etti.

    ''-kehribar çocuk gibiymiş.'' dedim. güldü.''- ama bence kadındır.'' dedim.''- insanın 33 tane kadını olmaz.'' dedi.
    ''-ama kadının 33 tane hali hayatında olur ve hepisini tanıyana kadar sıkılmaz , bir ömür aşık kalırsın dedim.''
  • vazgeçilmez alışkanlığım.
    günümüz itibariyle piyasada "40 tl" ile satın alabileceğiniz söyleniyor. bu piyasanın %90'ı fabrikasyon. -benzetme- deniyor kibarca. gerçekleri, özellikle -osmanlı- ve -zar- diye tabir edilenleri paha biçilemez güzellikte.
  • öncelikle kehribar tespih derken nasıl kehribar olduğuna bakılmalıdır.

    toz kehribar tespihler; tamamen fosil kehribarın işlenmesi sırasında ondan arta kalan tozlarından, artıklarından oluşur. piyasada uygun fiyatlara bulunur. ancak gerçek kehribar sevenler için değersiz bir tespih olarak kabul edilir.

    sıkma kehribar; tozun bir üst düzeyi olarak, damladan arta kalanların adı üzerinde sıkıştırılarak ve kimyasal bazı karışımlar ile harmanlanmasından oluşur. bu da bence ben kehribar almak istiyorum diyenlerin içine sinecek bir tür değildir.

    gelelim damla kehribara... benim canım, biricik damla kehribarıma...

    özellikle ülkemizde dominik ve baltık kehribarı olarak satılan türleri yaygındır. kaliningrad kehribarı en değerli deseler de çok da fark etmez bu durum. dominik kehribarını da oldukça severim. ikisi de has damla kehribardır. yani kehribar taşının işlenmiş hali ile elimize şekil verilerek ulaşır. bazen içinde bir sinek kanadı, bazen bir böcek parçası kalır. ancak bunlar oldukça değerli kehribarlarlardır.

    kehribar ağaç reçinesinin yıllar yıllar içerisinde taşlaşması ile oluşur. bu sırada ağaç parçaları ya da ona takılan bir sinek, böcek gibi canlıların da parçalarını içine hapseder. bu bakımdan oldukça değerlidir. anlamlıdır.

    dolaylı olarak kuranda da geçen bir maddedir. kuranda ad kavmine verilen zenginlerden kasıt aslında kehribardır. kehribar eskiden çok çok değerli olarak kabul edilir ve şifa amaçlı kullanılırdı.

    günümüzde ise en bilindik etkisi kişiye bir rahatlama getirir. negatif elektriğini kendinde toplar kehribar. ara ara onu toprağa koymak gerekir.

    yarın ikinci damla kehribarımı aramayı düşünüyorum. bulabilirsem bir sinek kanadı ya da bir böcek fosilli olanını dünyalar benim olacaktır adeta.

    kısmet...
  • baya detaylı açıklamalar içeren şu video'yu tavsiye ederim.

    kehribar tespih gerçekleri
  • bilinenin aksine toz veya sıkma vs isimlerde türevi olmayandır.

    usta tarafından kesilen damla kehribar kayasından arta kalan / kesim esnasında ortaya çıkan talaş çöpe gitmekte, başka tespih yapımında kullanılamamaktadır.

    piyasa tespihçileri ise naylondan, plastikten yapılma tespihlerini yüksek fiyata satamadıkları için toz kehribar, sıkma kehribar, ateş kehribarı, osmanlı kehribarı,
    katalin, bakalit, galalit, osmanlı kehribarı, bağa, miskevi bağa vs gibi isimlerle isimlendirerek satmaya çalışmaktadır.

    katalin ve bakalit (piyasada osmanlı sıkma olarak tabir edilir gene) içeriği esasında doğal olmayan kimyasallardan oluşmasına rağmen eski olmaları nedeniyle tercih edilen ve fiyatı da bu sebepten yüksek olan ürünlerdir.

    geri kalan tüm malzemeler, nasıl isimlendiriliyor olsalar da bu bahsedilen malzemelerin benzetmesi olmaktan öteye gidemezler.

    o yüzden, malzemenin ismine değil de ne olduğuna odaklanmak daha mantıklıdır.

    bir örnek vermek gerekirse, piyasada osmanlı sıkma kehribarı / osmanlı kehribarı / faturan / old faturan şeklinde adlandırılarak satılan ve özü bakalit olan malzemenin içeriği plastik olmakta ve bu malzemenin ilk üretim tarihi 1907 senesi olarak gözükmekte.

    yani osmanlı'nın son 16 senesine ancak denk gelmektedir malzemenin ortaya çıkışı ama ismi "osmanlı" dır.

    tabi bu durum bakalit tespihleri değersizleştirmemekte, aksine eski olmalarından dolayı kıymetleri meşhurdur.

    önemli olan isime aldanmadan malzemeyi bilebilmekte ve eskisini bulabilmektedir.

    yoksa katalin veya adını ne koyarsanız koyun, üç aşağı beş yukarı aynı plastik türevi malzemelerdir.

    damla kehribar ise eski, kadim ağaçların reçinelerinin fosilleşmiş hali olmasından ötürü organiktir ve gene kıymeti eski olmasından gelmektedir.

    küçük veya büyük parça kayalar halinde doğada bulunur.

    küçüklerinin toplanıp bir takım işlemlerden geçirilerek preslenmesiyle "pres kehribar" denilebilecek bir malzeme elde edilir ama bu malzeme piyasada sıkma kehribar diye satılan malzeme değildir.

    maalesef bu preslenerek elde edilen damla kehribar piyasada orjinal denilerek, bilmeyen vatandaşlarımıza satılır.

    bu pres malzemelerin yurt dışı kaynaklarda satış fiyatı, işlem görmemiş doğal kaya damla kehribar parçalarının dörtte biri kadardır.

    bu fiyat farkı gözetilerek alınırsa tabi ki işlem görse bile damla kehribardır kendisi ama maalesef piyasada / esnaf elinde ucuz olan bu malzeme, işlem görmemiş orjinal doğal parça fiyatlarına satılmakta veya satılmaya çalışılmaktadır.

    o yüzdendir ki, damla kehribar tespih almak düşünülüyorsa eğer bir bilene danışmaktan da öte iyice araştırmadan almamak lazım.

    alınacaksa da tanınmış / bilinmiş ustaların ellerinden çıkmış tespihler tercih edilmelidir bir nevi güvence olarak.

    almayı düşünerek burayı okuyan ve tecrübesi az olan tespih sever dostlarıma da usta işi olmayan tespihlere çok para vermemeleri konusunda ufak bir uyarı yaparak bitireyim. (tabi doğal damla kehribarın da eskileri vardır ve çok kıymetlidirler, o tür tespihleri/kayaları denklem dışı bırakarak yani uygun fiyatlı damla kehribar tespih arayışında olanlar için yapıyorum bu yorumu)

    ustaları takip ederseniz elbet uygun yollu, bütçeye uygun ve almaya değer güzel parçalar düşecektir.
hesabın var mı? giriş yap