• ismet bozdağ'ın kemal tahir ile yapmış olduğu sohbetleri yazmış olduğu bir kitabı.
  • emre yayınları'ndan çıkan 259 sayfalık eser. kitabın ulaşabileceğiniz son baskısı haziran 2006'da yapılan ikinci baskı... kitabın sonunda kemal tahir'le ilgili tam 7 adet de fotoğraf kullanılmış. bunlardan birinde tahir, nazım hikmet ve dr. hikmet kıvılcımlı ile çankırı cezaevi'nde. tarih 19 mayıs 1940.

    son derece rahat okunan kitap, kemal tahir gibi önemli bir entelektüel figürü anlamak için küçük ipuçları sunuyor okuyucuya. aslında ismet bozdağ kemal tahir'le gerçekleştirdiği sohbetlerle ilgili notlarını yayımlamayacakmış ama sonradan şartlar aksi yönde gelişmiş. üstelik elimizdeki metindeki notlar, bozdağ'ın tuttuğu notların bir kısmı sadece. ismet bozdağ, notların büyük bir bölümünü kemal tahir'le ilgili bir kitap hazırlayacağını söyleyen tahir alangu'ya vermiş...ama alangu'nun ölümünden sonra kitaplığındaki dosyada bu notlar bulunamamış ne yazık ki (bu tür edebi muammalara ilginiz varsa signifer beyin entrylerini takip ediniz)...

    şunu da söyleyeyim: kemal tahir bu notların yayımlanacağını düşünmemiş, bozdağ da notları yayımlarken bir sansüre gitmemiş...elimizdeki metin saf kemal tahir sesidir, mutlu olabiliriz.

    28 haziran 1960-1973 arasını kapsıyan bu notlarda ilginç anekdotlar var. işte birkaçı:

    1. kemal tahir inanılmaz bir ismet paşa (inönü) hayranıymış. en ufak olayda bakalım ismet paşa ne diyor dermiş...bu bana garip geldi zira, bu adam ismet paşa'nın başbakanlığı döneminde tam 13 sene hapis yattı. buna rağmen ismet paşa'dan sürekli saygıyla bahseden, devlete küsmeyen bir kemal tahir... önemli bence bu.

    2. kemal tahir eleştirmenlerine hiç kızmadığı halde fethi naci'ye -şubat 1961 tarihinde dost dergisi'nde yayımlanan bir yazısı yüzünden- feci kızmış...gıyabında ağır şeyler söylemiş naci'ye...

    3. yaşar kemal'in ince mehmed'ine rahmet yolları kesti ile cevap vermiş bir şekilde... kızmış belli ki. "ince memed gibi eşkiya olur mu? eşkiya denilen adam adi bir uşaktan başka bir şey değildir" demiş bir keresinde. bu, tahir'in tarih ve roman anlayışı açısından kritik bence.

    bu ve bunun gibi anekdotlarla süslü kitap bence gerçekten okunmaya değer.
  • ilginç bilgiler veren kitaptır.

    “çevre ve insan münasebetlerinde en güzel etkileşim örneği kemal tahir”in içinde bulunduğu ilk entelektüel grup turancılar, ilk fikrî dostları necdet sancar, arif nihat asya, atsız, mükrimin halil yinanç?tır. kemal tahir, bu dönemden söz açıldığında “atsız?dan ve mükrimin?den çok yararlandım. onlar bana tarihin nasıl okuması gerektiğini öğrettiler.” demiştir.

    bunun dışında ismet bozdağ'ın dediğini göre nazım hikmet'e kızar tartışırmış. onun mahkumları çalıştırıp paralarını aldığını idda ediyormuş. ah diyormuş, ona yazdığım mektuplar kaybolmasaydı, nasıl tartıştığımızı görürdünüz diyesiymiş.
hesabın var mı? giriş yap