• ismi kepler-452 olan güneş gibi bir g-type yıldızın çevresinde, bir yıllık dönüşünü 385 günde tamamlayan gezegen. ayrıca habitable zone'da bulunuyormuş.

    düzeltme *: şuan kepler teleskobuna gezegenin 1400 yıl öncesine ait yansımaları geliyor.

    ekleme: birkaç yazar arkadaştan mesaj aldığım için aşağıdaki bilgileri ekleme ihtiyacı duydum;

    bu gezegeni keşfeden araç bir uzay teleskobu. ismi kepler. diğer fırlatılan uydular gibi. şuan güneş sistemimiz içinde kendi yörüngesinde dönüyor o da.

    kepler teleskobu tarafından keşfedilen kepler-452b gezegeni dünyamızdan 1400 ışık yılı uzaklıkta. bu da en kolay haliyle şu demek; bilinen en hızlı şey ışığın uzay boşluğunda ilerlerken gerçekleştirdiği hızdır. ışık sadece 1 saniyede 300 bin km yol alır. bu da 1 yıl için 9.460.800.000.000 km yapar. yani kepler-452b dünyadan 1400 ışık yılı uzaklıkta denirken; 1400 x 9.460.800.000.000 km uzaklıkta olduğu ifade ediliyor.

    uzaydaki tüm cisimler (gezegenler, meteorlar, uydular, vs..) yıldızlardan aldıkları ışıkları uzay boşluğuna iletirler (yansıtırlar). teleskoplardan gördüğümüz görüntüler ise bu yansımaların teleskoplara ulaştıkları anki görüntüleridir. yani 1 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegeni izliyorsak eldeki veriler, gözlemimiz sırasında onun 1 yıl önceki yansımasıdır.

    farzedelimki aynı dünyada ki gibi insalar orda da var olsalar ve şuan bize teleskopla baksalar onlar da bizim 1400 yıl önceki (ms. 600'lü yıllar) yansımamızı görürler.

    tabi sırf teleskoplar için geçerli bir durum değil bu. mesela sabah kafayı kaldırıp doğrudan güneşe bakarsak, (direk bakamıyor olsak da) biz onun 8 dk. önceki görüntüsünü görürüz.

    basitçe anlatmaya çalıştım.

    ek: kepler teleskobunun gözlem methodu daha farklı. kepler'in nasıl gözlem ve tarama yaptığını @dopermen #53445557 nolu entrysinde bahsetmiş.
  • half life 3'ü burada bekleyeceğiz.
  • biz onlarin 1400 yil onceki halini goruyorsak onlar da bizim 1400 yil onceki halimizi goruyorlar. tam da hz muhammed donemine denk geliyor. cekip gondersinler bize hd bi video. ogrenelim gercekleri. kurtulalim su dertten amk.
  • oğlum neden hep bizim oraya gitmemiz gerektiğini düşünüyorsunuz amk. bırakın bir kere de onlar gelsin. hem biz buluyoz hem biz gidiyoz. ohh ne ala. eğer canlılık varsa gezegenin yaşına bakacak olursak bizden 1 milyar yıl daha fazla evrimleşmişler bırakın da ışık hızını onlar geçsin. her şeyi dünya' dan beklemeyin amk.
  • ısmi yine uçlu kalem ismi gibi olan gezegen.

    hayır adamlar ulan bizle taşak mı geçiyorsunuz amk dünyalıları diye gelip götümüzü kesse haklılar.
  • kepler-452b de bizden daha ileri seviyede bir uygarlık olduğunu, bu uygarlığın taa oralardan bizim dünyamızı gözlemleyecek gelişmişlikte teleskopları olduğunu düşünürsek, şuanda dünyaya baktıklarında dünyanın m.s 605 yılındaki halini görüyorlar demektir.
    üzücü ama adamlar için dünya şuanda ortaçağ'da. istanbul'a bakınca konstantinopolis'i ve elinde kuzu buduyla kahkaha atan bizans imparatorunu görüyorlar
  • esas önemlisi, yıldızının sıcaklığı, güneş ile aşağı yukarı aynı. gezegenin yıldızına mesafesi dünya-güneş mesafesinden birazcık daha fazla. yani gezegenin sıcaklığı dünya'ya benzer "olabilir". fakat şu an gezegenin sıcaklığı, atmosferik yapısı, hatta kayalık olup olmadığı dahi bilinmiyor. kayalık olma ihtimali güçlü olsa da şu an böyle bir bilgiye erişmek mümkün değilmiş. gezegen kayalıksa bile, plaka tektoniği var mı (plaka tektoniği bildiğimiz kadarıyla yaşama uygun bir gezegen için önemli şartlardan biri), çekirdeğinde manyetosfer yaratacak ve gezegeni zararlı ışınlardan koruyacak demir gibi metal bileşenlere sahip mi değil mi, karbon oranı ne alemde, sera etkisinin gezegen üzerinde etkisi nedir, gezegende sıvı su var mı yok mu gibi yığınla soruya yanıtımız yok. biraz daha detaylı analizle bi kaç şey daha öğrenebileceğiz hakkında sanırım. fakat yakın zamanda, bu bilgiler hakkında kesin bir şey söylememiz olası değil.

    (bkz: kepler-438b)

    not: bu arada kepler bu gezegenleri "görmüyor". gezegeni görmemiz mümkün değil. yıldzlarla dolu evrende gezegenlerin ışıkları son derece zayıf. bunları göremiyoruz.

    kepler, gezegenlerden gelen ışığı değil, yıldızlarından gelen ışığı tarayıp gezegenler önünden geçip yıldızın ışığını kestikçe fark etmemizi sağlıyor. belli bir yere odaklanmış kameralarıyla periyodik olarak tarama yapıyor teleskop. ve bu periyotlar ölçülüyor vs. daha detaylı bilgi için; https://en.wikipedia.org/…t)#objectives_and_methods
    meraklısına: https://www.cfa.harvard.edu/…/spie.glasgow.koch.pdf

    [el fikir'in küçük bir itirazı oldu. "sadece bu yöntem değil, kütleçekim etkilerinden de faydalanıyorlar" dedi. doğrudur, verdiğim yanıtı aşağı alıyorum:

    evet radial velocity yöntemi (doppler yöntemi de deniyor). gezegen varsa kütleçekiminden dolayı yıldız uzaklaşıyor veya yakınlaşıyor gibi görünüyor kimi zaman. fakat bu yöntemde, aynı anda birden fazla kaynağı tarayamıyorlar. yani tek bir yıldız sistemine bakmak zorundasın bununla. ayrıca uzak yıldızlara da bakamıyorsun çünkü etkili değil. 200 ışık yılı ötesinde verimli olmuyor. ayrıca yıldız sisteminde birden çok yıldız ve/veya birden çok gezegen varsa hatalı sonuçlar da alınıyor yani iş uzuyor. tek başına, hacimli bir alanı taramak için yeterli değil.
    fotometride ise gezegenin çapına kadar bilgi çıkartabilmek mümkün. kepler fotometri yöntemini kullanıyor ve ayrıca radial velocity yöntemi ile de destekleniyor. misal, kütle bilgisi bir yöntemden çıkartılıyorsa, çap bilgisi diğer yöntemden geliyor. oradan hacim bulunuyor vs vs.
    o kadar detaya dalmadım, zaten başlık coşmuş. sakinlesinler yazarız uygun bir yerlere :)

    https://en.wikipedia.org/…blished_detection_methods buradan bakabilirsin meraklıysan. gayet düzgün özetlenmiş.]

    hatta gezegen avcılığı yapmak isteyene: http://www.planethunters.org/
  • su varmış.

    ama kuyu suyuymuş, içilmiyomuş.
  • yerçekimi, suyun kaldırma kuvveti, x=v.t falan daha bulunmadıysa şayet bir an önce adım atmak lazım oraya. burada bi sike yaradığımız yok, en azından oranın arşimet'i, newton'ı oluruz. intihal mintihal, şanımız yürür.
  • şimdiye kadar yapılan en hızlı uzay aracı ile gidersek kabaca 30 milyon yıl sonra ordayız.
hesabın var mı? giriş yap