• trafige kapali alan miktari ile birlikte, ne kadar cok artis gosteriyorsa o kadar fazla medeniyet yolunu adimlamis olmamiz ihtimal dahilindedir.

    turkiye'de bu is ilk olarak 6785 sayili “imar kanunu”nun 20.07.1972/1605 sayılı yasanin degisik 25.maddesinde duzenlenmis olup kisi basina minimum "7 m²" olarak ongorulmustur.

    daha sonraki duzenlemeyle bu standart, “imar plani yapilmasi ve degisikliklerine ait esaslara dair yonetmelik” ile “aktif yesil alan” olarak tanimi yapilmis ve kapsami park, cocuk bahcesi ve ekolojik oyun alanlari olarak belirlenmiştir.

    02.09.1999 tarihli/ “3030 sayili kanun kapsami disinda kalan belediyeler tip imar yonetmeliginde degisiklik yapilmasina dair yonetmelik” ile de aktif yesil alan miktari buyuksehir belediyeleri disinda kalan yerlesim alanlarinda "10 m²", bu sinirin disindaysa "14 m²"ye cikarilmistir.

    hal boyleyken, ulkemizde kisi basina dusen mevcut yesil alan miktari, ortalama "1~2 m²"ye tekabul etmektedir; elbette ki yerlesik alanlar dahilinde.

    yalarim her acidan.
  • botobüs sayesinde artacaktır.
  • son bir ayda milyonların yürümesi, 7000 kişinin yaralanması, 4 kişinin ölmesi ile çok yakından ilgili olmasına rağmen sözlükte irdelenmeyen konudur. en son entrynin giriş tarihi manidardır.

    ben devamını yazayım, istanbulda 6,4m² kişi başına yeşil alan vardır, ve istanbul büyükşehir belediyesi yönetmeliğe göre 10m² olarak hedeflenmelidir.

    diyeceksiniz bu olayın 28 mayıs 2013 taksim gezi parkı direnişi ile ne ilgisi var.

    ilgisi şudur: istanbulda 6,4m² yeşil alan olmasına karşın beyoğlu ilçesindeki kişi başına düşen yeşil alan 2m² dir. mesele sadece ağaç değildir tabi, ama bu istatistiksel değer tüm şişli, beyoğlu ve çevre ilçelerde oturanların buram buram hissettikleri bir şeydir, ve bu yüzden direniş devlet güçleri tarafından kırılamamıştır, direnenler yerel ahalidir bir bakıma.

    benim kendi kanaatim gezi platformunun devlete iletmesi gereken tek talep şudur: istanbulun her ilçesi kişi başı 10m2 yeşil alana sahip olmadan devlete ait arsaların ticari maksatlı verilmesi engellenmelidir. ancak böyle bir kural ile alisamiyenin, tekel fabrikasının, haliç tersanesin, fulya tesislerinin, şişli terakki lisesinin kaybedilmesi engellenebilirdi / engellenebilir.
  • istanbul’da 6.4m²dir.

    londra’da 26.9m², new york’ta 29.1m², stockholm’de 87.5m². teşekkürler akp.

    https://twitter.com/…nfan/status/339690726763937792
  • berlin'de 88 metrekare'dir.
  • moskovada oransal olarak 54.0% olan odessa'da da benzer olan bir değer muhtemelen ama yetmemiş olmalı. istanbul belediyesi yardımlarına koşmuş. istanbula da sıra gelir umarım bir gün.
    https://www.ibb.istanbul/news/detail/34019
  • istanbul için durumun vehameti büyük. şöyle ki;

    world cities culture forum'un 2015 verilerine göre, istanbul yerleşim alanının yalnızca %2,2'si kamuya açık yeşil alanlardan oluşuyor. (mesela viyana'da bu oran %45)

    ancak çevre ve şehircilik bakanlığına göre, istanbul'da kişi başına düşen kent içi yeşil alan 7,57 metrekare, istanbul büyükşehir belediyesine göre ise 8,41 metrekare. belediyeye göre kentteki ormanlık alanların da eklenmesiyle bu oran kişi başı 12,3 metrekareye çıkıyor. ancak hem belediyenin hesaplamasına kattığı yol kenarındaki çiçeklendirme ve çimlerin hem de ormanlık alanların kamusal kullanılabilir yeşil alanların dışında tutulması gerekiyor. buna göre de gerçek miktar dsö'nün tavsiye ettiği kişi başına düşmesi gereken 9 metrekarelik yeşil alandan çok çok az.

    video: istanbul'un yeşil alanları
  • yok öyle bir şey terkedin burayı
    kandırıyorlar sizi
    "yeşil alan"
    kelime dağarcığınızdan çıkartın
    kandırmayın kendizi
    etrafımızda bu kadar beton yığınından nasil görebiliyorsunuz yeşili , bir anlatsanıza banada
  • önemi bir ülkede kişi başına düşen gelir miktarı ve hatta bunun adaletli dağılım yüzdesi ile doğru orantılıdır.
hesabın var mı? giriş yap