• adil oldugunu iddia eden bir devletin vatanda$larina mutlaka saglamasi gereken hak. iki dilli okullar biciminde ya$ama gecirilmesi halinde gayet mantikli ve yararli olacagini du$unuyorum. (bkz: katalonya)
  • her ne hikmetse türkiyede bu tarz konular açıldığında hemen birileri şovenist, milliyetçi duygularını ön plana çıkarıyor. söz hemen ülke bütünlüğüne getiriliyor. misal, birisi çıkıp 'ilkokulda ingilizce dersi olsun' * dese anında her kafadan bir ses. 'ülke bütünlüğüne zarar vermediği sürece olabilir.' yada 'böyle bir hak kimseye verilemez' yada 'türkiyede sadece türkler yaşamaktadır. o yüzden farklı bir dilde eğitime gerek yoktur!' gibisinden onlarca örnek önümüze çıkar. iplerin kimin elinde olduğunu tahmin etmek zor değil. tsknın herhangi bir eğitim bölgesindeki tabelada yazdığı gibi 'tek millet, tek ülke, tek bayrak, tek dil' sanırım herkese açık ve net cevabı vermektedir.
  • bulgaristan turklerinin turkce egitim hakki ellerinden alindigi donemde ortaligi ayaga kaldiran halkimizin, kurtlere tanimak istemedigi hak.
    halbuki kurtce (ki bayilmam) serbest olsa zaten tatavasi edilmeyecek...
  • zorunlu olarak koyulan ingilizce, almanca ve fransızca eğitiminin ülkemizde fazlasıyla verildiği düşünülürse azınlık dillerinin de pekala isteyenlere okutulabilmesinin gerekliliğini düşündüren, ama bazılarının olaya siyasi amaçlar dahil etmelerinden tatsız bir ideolojik kavgaya dönüşen talep.
  • herhangi bir yabancı dil gibi öğrenilmesinin, öğretilmesinin serbest olması gereken kürtçe ile ilgili esas problem bu öğrenim hakkı kullanılarak öğretilen kürtçenin devletin resmi dili ile hiyerşik konumunun karıştırılmasıdır. türkiye üniter, ulusal bir devlettir ve otorite tarafından öğrenilmesine kolaylık sağlanacak, bazı durumlarda zorunlu kılınacak dil türkçedir.

    çıkarılan cıngarlara karşı bu tu kaka öcü bir kavram değildir. medeniyetin beşiği adledilen avrupada herhangi bir gelişmiş ülkeye, örneğin hollandaya gidin. istediğiniz dilleri konuşmakta serbest olmakla beraber sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımda bulunmak istiyorsanız ülkenin dilini öğrenmek zorunda olduğunuzu, desteklenenin de bu dil olduğunu, görürsünüz.
  • insanların haiz olduğu insani haklardan* sadece birisi.
    herkesin üzerinde görüş birliğine vardığına inanılan insan haklarının genel hatları ise şunlar; herkes, ırk, renk, cins, dil, din, siyasal ya da her hangi bir başka inanç, ulusal ya da toplumsal köken, varlıklılık, doğuş ya da herhangi bir başka ayrım gözetilmeksizin bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir. bu hakları kullanmakta herkes eşittir. insan hakları, tüm insanların hak ve saygınlık açısından eşit ve özgür olarak doğduğu anlayışına dayanır. insan hakları, her bir bireye bağımsız seçim yapma ve yeteneklerini geliştirme özgürlüğü sağlar.

    kürtçe eğitim hakkı konusunda bildirilen görüşler ise şunlar;
    -biz bu hakkı versek bile onlar kullanmayacaklar
    -hadi kullandılar diyelim, ne işlerine yarayacak
    -atılan bu adım ülkeyi bölecektir
    -ben böyle bir hakkın verilmesi taraftarı değilim.

    -öncelikle bir hakkın kullanılmayacak olması, o haktan yararlanılmasına izin verilmesinin önünde bir engel olamaz. çalışmayı sevmeyen bir adama, "iş bulsak da çalışmaz" deyip, elinden çalışma hakkının alınmasından hiçbir farkı yoktur.
    -işsiz binlerce üniversite mezunu ve okudukları bölümlerin türkiye standartlarında ne kadar işlevsiz kaldığı düşünüldüğünde, işe yaramayacak olan tek şeyin kürtçe eğitim olmadığı görülecektir. insanların kendi hayatlarını tayin etme serbestisinin bu kadar basite indirgenmesi pek de vicdani değildir zira kimse seçimlerinin her zaman işe yaradığını iddia edemez.
    -dil, bir kültürdür ki insanlığa düşen görev; kültürlerin neslini tüketmek değil onlara sahip çıkmak, kültürel zenginliklerini yaşatabilecekleri bir zemin hazırlamak ve bu zeminde onlara barışçıl yaşamayı öğretmektir. bir ülkeyi ayakta tutma isteği, o toplumun kendi değerlerine tahammül sınırı ile doğru orantılıdır.
    -doğuştan sahip olunan bir hakkın verilip verilmemesi hususundaki görüşlerin oldukça yersiz olması bir yana (zira hak vermek kimsenin haddine değildir),hakkın yasaklanmasına öncülük etmek ve arka çıkmak ise hiçbir insani yasa ve içgüdü ile bağdaşamaz.
  • siyaseten alakasiz olacak ama, turkiye'de turkce egitimle bile yuksekogretim seviyesinde pek bir halt ogrenmek mumkun degilken, kurtce egitimle birseyler ogrenmeyi basaran insanlar varsa/olacaksa kendilerini tek tek tebrik etmek isterim.
hesabın var mı? giriş yap