• etek günü adı ile 29. film festivalinde dünya festivalleri kategorisinde gösterilecek fransız filmi. bela bir lisede zar zor hevesini kırmadan öğretmenlik yapmaya çalışan kahramanımız ders esnasında kendisinin hiç kayda alınmamasından ve yozlaşmış eğitim sisteminden patlama aşamasına gelerek tüm sınıfı, şans eseri eline geçen silah ile rehin alır. gerisi günah çıkarmalar, polisin anlamsız müdahaleleri falan filan. genel olarak bence izlenesi.
  • başrolünde uzun zaman sonra isabelle adjani yi gayet kilolu haliyle izleyebildiğimiz, gidişatını beğensem de finalinin pek bir zayıf kaldığını düşündüğüm fransız filmi.
  • yönetmeni jean-paul lilienfeld, başrol oyuncuları isabelle adjani, denis podalydès, yann collette olan 29. istanbul film festivali kapsamında izlediğimiz film. göç, uyum sorunları, eğitim sistemi, din gibi pekçok konuya parmak basmaya çalışan, ama bastığı parmağı biraz da göze sokan bir film olmuş. yine de güzeldi, sadece isabelle adjani'nin kilolu halinin bile ne kadar güzel olduğunu görmek için bile izlenebilir.
  • kara komedi tarzında fransız sinemasına ait bu yapım, sizi güldürdükten sonra, konusu gereği, en karamsar noktala sürükleyen bir sinema eseri. tek bir kadraja sığdırılabilecek her şey var. ve hepimizin bildiği bu sorunlar konular, hem rahatsız edici hem rahatlatıcı bir dil ile ele alınıyor.

    --- spoiler ---

    irkcılık, din ayrımcılığı, cinsiyet ayrımcılığı, eğitim sistemi, cinsel istismar, erozyona uğramış gençlik bizim belkide aklımızın en son geçeceği yerden geçiyor bir fransız lisesinde.

    --- spoiler ---

    şahsi yorumum olarak her okulda her genç in her öğretmenin izlemesi gerektiğine inandığım. işlevi sayesinde daha sağlıklı nesiller yetişebileceğini düşündüğüm bir film.

    türkçeye çevirimi: etek günü
  • milli eğitim bakanlığımız tarafından aday öğretmenlik sürecinde izlenmesi tavsiye edilen filmlerden biri.
hesabın var mı? giriş yap