• 1 ağustos 1943 tarihinde bir it dalaşı sırasında ölmüş olan rus bayan savaş pilotu. 73. hava alayına bağlı olan bu bayan ikinci dünya savaşı sırasında stalingrad çıkarmasına da katılmış ve bu çıkarma da 12 adet saldırı harekatına katılıp bu harekatlarda tam 9 alman savaş uçağını vurmuştur. asıl adı lily dir
  • lily litvak, ikinci dünya savaşında rus kadın avcı pilotu. (bkz: stalingrad'ın beyaz gülü)

    lily, 1921 moskova doğumlu idi. babası bir demiryolu işçisi, annesi ise bir dükkanda kasiyerdi. uçmak onun en büyük tutkusu idi. on beş yaşında havacılık klübüne katılmak için başvurdu, fakat yaş sınırı on yedi olduğu için reddedildi. yılmadı, eline geçen tüm havacılık kitaplarını hatmetti ve bilgisiyle klüp yönetimini etkileyerek, on altı yaşında klübe katıldı. doğuştan yetenekliydi. po-2 eğitim uçağıyla dört saatlik eğitimden sonra solo uçmaya başladı.

    marina roskova'nın gönüllüler için yaptığı çağrıya ilk yanıt verenlerdendi. engels kasabasındaki eğitimi başarıyla tamamladı. yirmi yaşında idi. ufak tefek, güzel bir kadındı. bir elliyi geçmeyen boyuyla narin görünümlü sarışın kadının yak 1b avcısıyla pek çok erkek pilotun yapamadıklarını yapması pek çok otoriteyi şaşırtmıştı.

    lily eğitimden sonra ilk olarak tamamı kadınlardan oluşan 586. avcı filosuna katıldı. lakin onun hikayesi esas, arkadaşı katya budanov ile birlikte 73. muhafız avcı filosuna atanmasıyla başladı. bu filo, stalingrad'da üslenmişti. komutanı albay nikolai baranov idi. kadın avcı pilotları fikrine karşı bir adam.

    lily ve katya ilk önce uçma izni alamadılar. baranov ikili gruplar taktiğiyle uçan filosunda hiçbir pilotunun canını bir kadının eline teslim etmek istemiyordu. bu aradan ilginç bir anektod lily'nin arkadaşı teknisyen ina pastportnikova tarafından aktarılmıştır: "lily her şeyden önce hala bir çocuktu. baranov ona uçma izni vermediği için çok üzülmüştü. onu elinde bir kır çiçeğiyle gördüm: 'uçmama izin verecek, uçmama izin vermeyecek' diye fal bakıyordu." sonunda alexei solomaten adlı, baranov'un arkadaşı olan bir pilotun desteği ve güvencesi ile, onun wingman'ı olarak uçma iznini koparabildi. ilk denemenin sonuçları müthişti. lily alexei'i etkilemeyi başarmıştı. pek çok yönden. ikilinin aşkına, ordunun kurallarına uymasa da performanslarına etki etmediği, aksine arttırdığı için göz yumuldu.

    lily'e aşık olan tek pilot alexei değildi. alexei'in yakın arkadaşı boris gudanov da lily'nin büyüsüne kapılmıştı. lakin alexei ile yarışamayacağını biliyordu. hem ona, hem lily'e iyi bir dost olmakla yetindi. boris aynı zamanda lily'in savaşa kurban verdiği ilk dostuydu. bir junkers grubuna saldırıyorlardı. boris, eskort avcılar tarafından vuruldu ve uçağı alev aldı. kokpit camı sıcaktan bükülüp sıkıştığı için atlayamadı. uçağını bir bombardıman uçağına çevirdi ve diri diri yanarken uçağını düşmana çaktı. iki uçak da havada infilak etti. boris son ana kadar elini radyo düğmesinden çekmemişti. tüm çabasını arkadaşları uçaklarından dinlediler. bu, hem lily, hem alexei için sarsıcı bir deneyimdi.

    lily'nin şansı sonsuza kadar sürmedi. bir sortide vuruldu ve zorunlu iniş yapmak zorunda kaldı. bacağından ağır bir yara almıştı. iyileşme sürecinde moskova'ya geri gönderildi. bu aralıkta, stalingrad savaşı sona ermiş ve filosu rostov'a transfer edilmişti. rostov'a geri döndüğünde onu aı bir haber bekliyordu: komutanları nikolai baranov, iki fw190 ile girdiği çatışmada düşürülmüştü. bu haber lily ve alexei için oldukça sarsıcı idi.

    lakin savaşın bu küçük kadına kötü sürprizleri bitmemişti. bir haziran akşamı, lily ve diğer pilotlar çimlere yatmış alexei'in yeni bir pilot ile it dalaşı yapmasını izliyorlardı. alexei sonunda pilotun cesaretini kırdı ve savaştan çekilmeye zorladı. lakin bu kez bedel ödeyen mağlup değil, galip olacaktı. alexei düşük irtifada ve çok yavaş uçuyordu. uçağı stall'a girdi, kanadı üzerinde takla attı ve burun üstü yere çakıldı. lily bembeyaz olmuştu. tırnaklarının avuçlarına battığı yerlerden ellerinden kan sızıyordu. uçağa koştular. mucizevi bir biçimde, yangın ya da patlama olmamıştı. ama çarpma uçağın burnunu gövdesine itmişti. kokpit yoktu. alexei'in bedeni tamamen ezilmişti. lily paraşüt bezine sarılı bedenin yanına diz çöktü, alnına son bir öpücük kondurdu ve alexei'in kendine hediyesi olan küçük, tahta saplı bir bıçağı onun yanına bıraktı. ağır ağır koğuşuna döndü, ağlayacak gücü yoktu.

    lily'i her zaman destekleyen, arkadaşı katya budanova idi. katya çocuksu, sevimli bir kadındı. lily'in parlak güzelliğine sahip değildi, ama neşesi ile lily'in zor zamanlarında hayata tutunmasını sağlamıştı. lakin bu sonsuza kadar sürmeyecekti.

    katya her zaman şarkı söylerdi. 18 temmuz 1943 günü de şarkı söylüyordu kokpitte. kalktılar. o günkü hedefleri fw190larca korunan bir bombardıman grubuydu. wingman'ına göre katya vurulmadan önce iki uçağı düşürdü. sonra uçağını dumanlar sardı. acil iniş yapmaya çalıştı, ama inmeye çalıştığı tarla bomba çukurlarıyla doluydu. katya'nın yak'ı kraterlarden birine çarptı ve infilak etti. köylüler hemen uçağa koştular ama katya ölmüştü.

    lily yalnız kalmıştı. bir teknisyen anlatıyor. "lily'in yeni uçağına karakteristik işareti beyaz gülü boyamayı yeni bitirmiştim. onu aramaya gittim. koğuşunda yoktu. sonra alanın kıyısında yürüdüğünü gördüm. yalnızdı. sanki küçülmüştü."

    lily kendini savaşa verdi. savaş tanrısının aç çeneleri onu 1 ağustos 1943 günü yakaladı. "lily ile bir grup ju 88'e saldırmıştık." diye anlatıyor ivan borisenko. "lily filoyu koruyan me109ları görmedi bile. alman uçaklarının hepsi onun beyaz gül işaretli uçağına saldırdılar. belki sekiz avcı vardı peşinde. uçağını dumanların sardığını gördüm." işareti olan beyaz gül katillerini ona çekmişti.

    stalingrad'ın beyaz gülü o gün soldu. lily litvak öldüğünde 22 yaşındaydı.

    lily'e ve uçağına ne olduğu uzun süre bilinemedi. sonunda, kırk yıldan fazla bir süre sonra, uçağının shakterski bölgesinde bir köy olan dmitrovka yakınlarında düştüğü keşfedildi. lily başından vurulmuş, yere inmeden ölmüştü. cesedi, pilotların üzerinde kimliklerini bildiren belge bulunmadığından isimsiz bir mezara gömülmüştü. hikayesi onaylandıktan sonra kendisine gorbaçov tarafından 6 mayıs 1990'da sovyetler birliği kahramanı madalyası verildi.

    lily'in düşürdüğü uçak sayısı konusunda tartışmalar mevcuttur. lakin genelde kabul edilen sayı, 11 teke tek, 3 adet te diğer pilotlarla birlikte şeklindedir. ayrıca 31 mayıs 1943'te bir de gözlem balonu düşürmüştür.

    kaynaklar:
    http://en.wikipedia.org/wiki/lydia_litvak
    night witches, bruce myles, isbn 0-586-05812-5
  • (bkz: night witches)
hesabın var mı? giriş yap