• bu lezzet otesi yemegin biri zor digeri kolay iki cesidi vardir:

    _ hazir manti (zor yontem)
    1- 1 paket hazir mantiyi derin dondurucudan cikarin
    2- bir tencere dolusu suyu kaynatmak uzere ocagin uzerine koyarken paketi cikarmakta acele ettiginizi farkedin ve kendikendinize soylenin. bekleyin ki kaynasin.
    ...
    kaynadi mi? heh.
    3-kaynamakta olan suya, beklerken dayanamayarak acip oynadiginiz mantilari boca edin, bir kismi tencerenin disina dokulecektir, ocaga ve tezgaha dokulenleri tencereye, yere dokulenleri de cop kutusuna ilave ettikten sonra her ikisinin de kapagini kapatin.
    4- mantilar pismekteyken evde sarmisak ayiklatacak birini bulundurmaya dikkat edin, eger boyle biri yoksa, bu pis isi kendiniz yapin ve havanda dovun ya da robotun kucuk seyler aparatindan (bu aparatin asil adini bi ara ogrenin, boyle olmuyo elegune karsi, tarif verirken falan) gecirin.
    sarmisak ezme isleminden sonra parmaklarinizi burnunuza yaklastirip pofff deyin.(bu davranisin herhangi bir amaci ya da mantinin lezzetine katkisi olmamakla beraber bir cesit mutfak gelenegidir)
    5- cukur bir kaseye ezik sarmisaklari ve bir kutu yogurdu alin, cirpacak ya da catal yardimiyla sag kolunuz agriyana kadar cirpin (bu islemi yaparken evde biri varsa hoflayip poflayarak ne kadar zahmet ettiginizi farkettirin ki sofrada minnettar bakislara maruz kalasiniz.
    6- siz bunlari yapana kadar mantilar da pismis olacaktir, delikli kepceyle tabaklara alin, uzerlerine yogurdu da ekleyip sicak servis yapin.

    _ev mantisi (kolay yontem)
    1- kayinvalidenizi/annenizi ziyarete gitmeden once telefon acin ve sohbet sirasinda bi punduna getirip niyeyse son gunlerde caninizin ne kadar da manti cektigini, hayirdir isallah oldugunu falan soyleyin. evliyseniz (ki kayinvalideyle konusuyorsaniz evlisinizdir) ve gelinseniz, belki de hamileymissinizdir imasinda bulunun (en azindan ilk zamanlar ise yarayacaktir)
    damatsaniz boyle imalardan uzak durun, kayinvalide numaranizi yememekle kalmayip kizi sizin gibi bir salakla evlendirdigine pisman olacaktir, mantiyi da unutun.
    2- gaza getirilen kayinvalideye mantiyi pisirmesi icin yeterli sureyi hesaplayarak yola cikin.
    3- hedef mesafesini iyi hesaplayin ki sofra kurmak ya da mantiyi isitmak zorunda kalmayin.

    not: maksimum lezzet icin, hazir mantida "superfresh" ve kayinvalidede "kayseri" markalarini tercih edin.
  • şimdi mantı tanelerinin tencerede haşlanışlarını izlerken aklıma iki şey geldi:

    birincisi; tarkan güçlü kahraman adlı filmde tarkan'ın cehennem suyuna girdiği sahne,

    ikincisi; fatih sultan mehmet'in özellikle haziran ayı içerisinde her gün kahvaltıda mantı yemesi.

    15. yy.'da muhammed bin mahmûd şirvânî, kitâbü't-tabîh'i türkçeye çevirirken ( bu kitap 1226'da bağdadî tarafından abbasî mutfağını tanıtmak amacıyla yazılmıştır ) bu kitapa 80 adet yeni yemek tarifi eklemiştir. bunlardan biri de tabii ki mantıdır.

    bence 15. asır türk mutfak tarihi açısından dönüm noktalarından biridir. istanbul gibi bir ticaret merkezinin bizim elimize geçmesi, onlarca belki yüzlerce yeni yemek tarifinin de öğrenilmesine imkan sağlamıştır. lâkin bu yeni lezzetler dahi mantıyı türk mutfağının gözbebeklerinden biri olmaktan alıkoyamamıştır.

    sarımsağı da çok severmişiz millet olarak. hâlâ seviyoruz. misafire bol sarımsaklı mantı ikram edilir ise peşinden muhakkak çiğ maydanoz da verilir imiş ki ağız kokusunu engelleye. bu da böyle aklınızda bulunsun.

    he unutmadan, sarayda ve konaklarda öyle biz fakirler gibi suda haşlanan değil; buharda pişen mantı yenmekte idi. buna da şükür.
  • uzayda bile mantı delisi olduğum bilinir ama gel gör ki yapması üşendiriyor. eşref saatime gelince yılda bir iki kez yapıyorum. bir yerde mantı yapılacağı söylendiğinde şoray gibi yollara düşer, şafak sayarım. o kadar severim.

    nasıl ki bir şey alırken öncelikle f/p oranına bakarız, benim için de yemek yapmada önemli olan l/p'dir*. evet çok güzel ama her zaman olamıyor. o nedenle ilk tercihim yapan birinin elinden yemek. ikincisi istemeye istemeye hazır almak. üçüncüsü de çalışan bir bey olarak modumu yakalayıp evde yapmak.

    bu videoyu dün gördüm ve görür görmez koşa koşa gidip mantı kesme aparatı aldım. az önce de tam bu tarife göre yarım saat içinde yapıp bitirdim, pişirmek için acıkmayı bekliyorum. bir kısmını pişirip kalanı dondurucuya atacağım.

    tarif güzel. illa da kayseri mantısı ebatında aramıyorsanız, şekilci değilseniz öneririm.

    yalnız lütfen videodaki hanım gibi "mantının sosunu hazırlamak isteme"yin, hazırlayın.

    edit: nasıl yani ya? bu entry'nin debe'ye girmesine utandım vallahi o kadar mesele varken. neyse, afiyet olsun.
  • iddia ediyorum yeryuzunun en guzel yiyecegi, eger anneniz actiysa....

    gercek mutluluk bu, cok mutluyum sozluk!

    sonradan ekleme: entryi girdiken yaklasik 2 dk sonra, butun tabak uzerime devrildi. ne ah etmissiniz arkadas, ne caniniz cekmis. ben de yiyemedim, sevinebilirsiniz.
  • soya kıyması ile yapılması büyük götlüktür.
  • 1- anneannemin, annemin, teyzelerimin ve sevgili karımın yapmakta dünya şampiyonu oldukları* yemek cinsi.

    2- diğer ailelerde genellikle yılda en fazla üç beş kere yapılırken sülalemizde asker ocağına yetiştirilir gibi bol miktarlarda ve sıkça yapılan lezzet pınarı.

    3- bir iki kere hazırını alıp yaptığımda eşim tarafından "niye bana söylemiyorsun, istediğin zaman yaparım" diye paylanmama, dahası evlilik dışı ilişkiye girmişim gibi suçluluk hissetmeme sebebiyet veren, hamurunu yoğurmayı başkalarına asla bırakmadığım güzeller güzeli.

    4- hazırlarken kendimizi tutamayıp çiğ çiğ lüplettiğimizde bile büyük zevk veren cennet meyvesi.

    5- damakta bilmediğimiz bir g noktası varsa onu hiç zorlanmadan bulan yegâne yemek.

    edit: her hafta her hafta ipin ucunu kaçınca son iki ayda on kilo verdiğim bir diyet yapmama sebep olan yemek!
  • çok afedersiniz götümden uydurduğum bir tarifiyle şöyle yapılırsa çığlıklar attıracak sonuçlara varılmaktadır:

    hazır alınmış minik bohçalar halindeki mantılar suda 10 dk haşlanır. sonra vok veya büyük bir tavaya alınır ve hafif yağ eklenerek kızartılmaya başlanır. kızartılırken içine zevke göre bazı baharatlar - ki kırmızı biber, nane kaçınılmazdır- eklenir. sarımsak, soya sosu, küp küp doğranmış domatesler, dolma fıstığı eklenir ve kızartılmaya devam edilir. hamurlar iyice kızartdıktan üzerinde sarımsaklı yoğurt ve sumak ile servis edilir.

    o çığlıkları ben attım ordan biliyorum...
  • canımız mantı çekti lakin allahın dağındayız ne dükkan var satan, ne nine var yapan..iş başa düşer:

    hamur:

    2 su bardağı un
    1 yumurta
    1 çay kaşığı tuz
    1/2 bardak ılık su

    iç:

    300gr kıyma
    5 sap falan maydanoz
    1 soğan
    tuz/karabiber

    hamuru yoğuruyoruz elimize yapışmayacak şekilde sonra nemli bir bez örtüp üstüne 20 dk bekliyoruz.tabii boş durmuyor bu yirmi dakika içerisinde iç denilen kısmı hazırlıyoruz:her şeyi en ufak şekilde doğrayıp kıymayla karıştırınca bitiyor bu bölüm onu bir kenara koyuyoruz.güzelce atılıp tutulan hamuru 3 parçaya bölüp teker teker oklava marifetiyle açmaya başlıyoruz (oklava yoksa düzgün bir boş şarap şişesi de iş görür etiketlerini falan çıkarıp güzelce yıkayın) bu sırada hamur açılan yere (düz ahşap/mermer bir masa iyidir) ve hamurun üstüne habire un serpmeyi unutmuyoruz aksi halde yapışır bok olur.mümkün olduğunca kare formunda açmaya çalışın çünkü 3-4 cm'lik minik karelere böleceğiz o koca kareleri.minik karelerin hepsinin içine nohut büyüklüğünde hazırladığımız içten koyup bohça şeklinde ya da üçgen olacak biçimde ya da daha fantastik bir biçimde kapıyoruz.isteğe göre fırın tepsisini yağlayıp azıcık fırınlıyoruz bunları.sonra kaynatacaksın..sosu var..yoğurdu var...bitmez bu iş anlatmaktan yoruldum biz çorba içelim en iyisi.
  • annemi kaybettiğimden beri her yediğimde içime oturan dünyanın en güzel yemeği.

    ben çok severdim lan bunu. hâlâ da çok severim o ayrı da şimdi yılda bir kere zor yiyorum. o da eşe dosta yemeğe gittiğimizde yaptılarsa.

    şehir dışında okudum ben. hafta sonu geliyorum dediğim zaman kadıncağız telefonu kapatır kapatmaz unu, kıymayı çıkarır başlardı hazırlamaya. hatta hamurunu açar, ufak ufak keser, kıymayı da babama doldurturdu. her seferinde babam söylenirmiş, beyfendi oturup 2 dakikada yiyecek diye bizim belimiz kırılıyor burada diyerek.

    şimdi ne annem var ne de mantı yemek geliyor içimden.
  • manti, aslinda yapimi ve acilmasi epey kolay, hem de lezzetli olan yumurtali hamurun -sadece hanimlarin yemek yaptigi zamanlarda- ne yapsak ne etsek de kadinlar yemek yapmak disinda bir is yapamasinlar niyeti sonucunda sekil bulmus bir halidir. bizim tavsiyemiz hamura normal tariflerden daha cok yumurta koymak (ornegin 4 bardak una 3 yumurta sarisi gibi), hamura katacaginiz suyun da biraz ilik olmasidir. sekle semale, bir kasikta 10 tane manti gibi seylere degil lezzete ve zamaniniza deger veriyorsaniz, cok daha buyuk parcalar halinde yapmanizi, yok illa ben kucuk istiyorum diyorsaniz, bir an evvel cocuk sahibi olmanizi, yada komsunun cocuklariyla aranizi iyi tutmanizi, velhasil cocuk isci kullanimini surdurebilir ve faydali bir alanda kullanmanizi temenni ediyoruz. mantinizi pisirdikten sonra da manti suyunu da corba yapmanizi siddetle tavsiye ederiz.
hesabın var mı? giriş yap