• biraz sonra adresini de yazacağım internet dergisinin 2010 eylül sayısında kendisiyle gerçekleştirilen röportajı okudum demin. özetle; 'tutkuluysanız, söyleyecek sözünüz varsa, kendinize ait bir bakış açınız varsa gider çekersiniz kardeşim!' dediğini sanıyorum. fotoğrafçılığa bakışı ile karakterinin birbiriyle tamamen tutarlı oluşu çelişkilere karşı hassas bünyemi fazlasıyla memnun etti. bir yere giderken araştırma yapmam, gider çekerim tavrına sahip adamın aşağıdaki soruya verdiği aşağıdaki cevap beni benden aldı desem, ki dedim, yeridir.

    pınar dağ: yakın zamanda gerçekleştirdiğiniz bir serginiz oldu mu?
    martin parr: birçok ülkede sergim oldu. şu anda bir sergim olduğunu sanmıyorum. aslında emin değilim, aslında şu anda paris'in pompidou merkezinde bir sergim var.

    adres
  • "bir fotoğrafçının insanlar üstünde kurduğu tahakküm hakkında konuştuğunu hiç duydunuz mu? gerçi bu sorgulanamayacak kadar aşikar. fotoğraf masum değildir, gizli amaçlarla dolu bir muammadır." martin parr
  • 1954 doğumlu ingiliz fotoğrafçı. kendisi kitch fotoğrafçı olarak da bilinir. andy warhol ile birlikte kitch sanatın öncülerindendir. 2000 yılının başlarına kadar ingiliz orta sınıf yaşantısının sıradanlığıyla ve bu sıradanlıkta insanların kendilerini olduklarından fazla gösterme çabalarıyla dalga geçen çalışmalar yapmıştır. bu çalışmalar çok ses getirmiş, sanat camiasının gündem belirleyen adamlarından birisi olurken bir kesim tarafından lanetlenen bir adam da olmuştur aynı zamanda. 1994 yılında magnum asil üyeliğine alındıktan sonra çalışmaları biraz yön değiştirmiştir. “magnum beni ticari bir canavara dönüştürse de çok prestijli bir ajans” der bir röportajda.
    otobiyografik çalışmaları fotoğraf sanatı adına çok önemli çalışmalardır.
    aslında parr ile ilgili çok çok uzun yazılar yazılabilir ancak fotoğrafçılığa derin bir ilgi duymayan ya da hali hazırda fotoğrafçılık yapmayan veya sanatla alakalı olmayan insanları sıkacaktır. buraya kadarki bilgi en azından martin parr adını duyup merak edenlerin merakını doyuracaktır.
    not: 2007 yılında mavi jeans’in çekimlerini yapmıştır. istanbul’da yaptığı bu çekimler aynı zamanda kendinin de o zamana kadar yaptığı ilk moda/ürün çekimidir. türkiye’den bir tek ara güler’i bildiğini ve atatürk ile ilgili de kütüphanesinde iyi bir kitabı olduğunu söylemiştir.
  • ayılıp bayıldığımız ingiliz fotoğrafçı.
  • çok değişik bir hicıv anlayışı olan, rahatsız edicilikle sanat yapan fotoğrafçı. işlerindeki estetik algıyı yakalayabilmek için o estetik algıya yakın bir algıya ihtiyacınız olabilir. tanışma şerefine eriştiğim de en büyük sanatçıdır ayrıca.
  • dün akşam santralistanbul'daki
    retrospektif sergisi münasebetiyle
    tanıştığım şeker gibi bir ingiliz.

    elindeki plastik poşetiyle hiç de
    o muhteşem fotoğrafların
    fotoğrafçısı gibi durmuyordu ama
    bu adam magnum'u kurtaran adamdı
    fotoğraf dünyasına yeni bir soluk veren
    yaratıcı, şakacı, iştahlı, uyanık adamdı işte.
  • ingiltere'nin en onemli fotografcilarindan bir tanesi. kendisi de orta sinif bir aileden gelmekte olup, ingiliz orta sinif hayatini belgeleme amaciyla yola cikarak, yasantisinin orta yerinden parlak renklerle, gunluk hayatin siradan, alisilagelmis detaylarinin kimi zaman ne kadar garip, komik, ya da baska seylerin sembolleri olarak anlasilabilecek isaretler oldugunu insanin gozune soka soka gostermis olan, kitaplarinda yalnizca cekmis oldugu fotograflar degil, bunlari siralama bicimi (mesela cektigi kurtcuklarin fotografinin yanina, bir yerde cektigi patates kizartmasi afisinin fotografini koymasi gibi) de vermek istedigi mesaj icin kullandigi seylerden biri. fotograflari genellikle hicbir yazi gerektirmiyor, ki kitaplarinda da genellikle hicbir sozcuk yok.
  • mardin pırrr
    demek istediğim
    fotoğrafçı.
  • mavi jeans için "parrjektif - istanbul'dsa stil peşinde" adlı bir fotoğraf albümü hazırlamı$ fotoğraf sanatçısıdır.
  • aslinda bir magnum fotografcisi olsa da, magnum'un geleneksel foto-muhabir taniminin disinda kalan bir sanatcidir.

    http://www.martinparr.com/index1.html
hesabın var mı? giriş yap