• kardeşinize, eşinize, çocuğunuza, ya da herhangi sevdiğiniz birine okurken iki tarafında da zevk aldığı aktivite. hele ki okurken dinleyeni arada izlemek, ayrıca haz verir, gülümsetir insanı. bir de dinleyenin uykusunu getirir, hayaller içinde uykuya daldırır.. ki kızarım. masalımı sonuna kadar dinlesin, öyle uyusun. yoo, akıl hastası değilim. neyse.

    dinleyici tarafında pek bulunmadığım için şahsen bu konuda yorum yapamayacak olsam da, nasıl zevk alındığına, şehrazat'ın nasıl canını kurtardığına bakarak şahit olabiliriz. kocası padişah, binbir gece onun tatlı diline, masallarına tav olup da canını bağışlamadı mı? ta ki, önceki karısı yüzünden taşlaşmış kalbini yumuşatana kadar..

    (bkz: 1001 gece masalları)
  • deyim olarak anlamı; inandırıcı olmayan, oyalayıcı ve avutucu sözler söylemek.
  • çocukla yapılan en zevkli aktivitelerden biri. öncelikle yaşına uygun güzel kitaplar seçilir. mümkünse önceden okuyup uygunsuz içerik olmamasına dikkat edilir ve özendirmek için keyiflice tiyatral şekilde okumaya başlanır. tonlamalar önemlidir. zaman zaman kukla ve oyuncaklar kullanarak hikayeye canlandırma da yapılabilir. rutin şekilde masal okunan çocuk bıcır bıcır konuşur. kendini ifade ederken zorlanmaz, özgüveni gelişir.
    çocukken en sevdiğim şey gece masal anlattırmaktı. ayda yılda bir kere anlatırlardı. o yüzden şimdi oğluma gecede 5-6 masal okusam da gocunmuyorum. çünkü ne kadar hoşuna gittiğini tahmin edebiliyorum. bir süre sonra istediklerini kitaplığından seçip getiriyor veya açıp kendisi okumaya başlıyor ya onun keyfini anlatacak kelime bulamıyorum.
  • dün; arkadaştan öte, sevgiliden biraz aşağı bir konumdaki şahıs ile telefon üzerinden gerçekleştirdiğimiz eylem.
    o bana alice harikalar diyarında’yı okudu; ben ona küçük kara balık’ı.
    romantik, garip, karışık bir ilişkimiz var.
    aşık desen değil gibiyim ama onsuz da ne yaparım bilmez haldeyim.
    ruhumun diğer yarısını bulmuş gibi hissediyorum; bir yandan da “kaptırma kendini” diyorum kendime...
  • uyku çağırmaktır. yalnız gelişigüzel okunursa çok fazla anlam ifade etmez.

    her kültüre ait farklı masallar ve mizansenler vardır. bunu çok iyi ayırdetmek gerek. öncelikle masallarda kendi kültür ünitelerimizden bahsedilmelidir. bunun yanında farklı kültürlerden masallar da bu ayrıntı belirtilmek şartıyla okumalıdır.

    vurgulanması gereken en önemli nokta ise bunun bir hayal dünyası olduğudur. çocuk anlattığınız masaldaki olaylarla gerçek hayatta karşılaşmayacağını bilmelidir.

    piyasada çok çeşitli kitaplar bulunmaktadır. ancak hepsi tam anlamıyla masal kitabı değildir. özelikle kitabın resimli olması gerekmektedir. tonajlamaya ve vurguya dikkat edilerek okunduğunda çocukta hedeflenen etki yaratılır. bunu desteklemek adına kitabın resimli olmasında fayda vardır.
  • küçükken öğretmenin dolabından alıp kendi kendime masal okurdum yani birçok türk ailesi gibi gece yatarken veya başka zaman bize masal okumadılar tabi ki. o yüzden eskiden beri çocuğum olduğunda yapacağım dediğim bir şeydir aslında. sen okurken o yavaş yavaş uyur filan pamuk oluyor insan düşününce bile...
  • hayatın karmaşasından, çirkinliğinden, yoruculuğundan biraz da olsa kaçmak ;eskiden daha çok bulunan o içimizdeki masumiyeti, sevgiyi, saflığı hissetmek için arada başvurduğum yöntem.
  • yalan söylemek, bu da yetmezmiş gibi yalanları masal anlatır gibi ardı ardına anlatmak. (bkz: yalanci)
  • (bkz: kandırmak) (bkz: aldatmak) (bkz: yanıltmak)
hesabın var mı? giriş yap