• uzun kulaklari, kisa bacaklari ve uzun vucudu ile cok sevimli bir kopek cinsidir. aslinda uretilme maksadi, kucuk tunellerde yasayan badger adi verilen kemirgen hayvanlari avlamaktir. halen daha tilki ve benzeri hayvan avlarinda kullanilmaktadir. ozel yetistirilmis bu kopek turu, sanildiginin aksine sus kopegi degildir. en iyi koku alabilen kopeklerden biridir de ayrica.
  • (bkz: dachshund)

    kelime anlami ile dachs, almancada porsuk, yani opossuma benzeyen hayvan turudur. siyah beyaz cizgili surati ve torba gibi vucudu ile cok agresif olan bu hayvani avlamak icin uretilen dachshund kopeklerinin ismi, yine almanca olan dachs ve hund kelimelerinin birlesimidir.
  • unutmamak gerekir ki, bu hayvanin birkac turu vardir.

    hepsi mastidir bu kopeklerin tabii, ancak uzun tuylu, ipek tuylu, kisa tuylu, minyatur ipek tuylu ve minyatur kivircik versiyonlari bulunur.

    minyatur kivircik olani, digerlerine pek benzemez gorunus olarak. yani disaridan bakildiginda, yuzundeki sakallari filan ile bir terrier'i daha cok andirir. ancak masti'dir o da yine bir. uzun vucutlu, ince ve kisacik bacakli, sosis gibi bir kopektir yine.
  • evet, masti gercekten de cok sevimli, iyi huylu bir kopek, hatta kopekciktir. havladiginda iiirp iirp, herv herv diye sesler cikarir, hirladigindaysa gercekten hirlar. mastilarin govde uzunluklarinin yarattigi bir sorun, yuksek yerden atladiklarinda omurgalarinin ve hatta bel kemiklerinin kirilma tehlikesidir. o yuzden mastilarin yataga cikarilmamasi, koltuk, kanepe, iskemle gibi yerlerde tutulmamasi bu kopegin sahiplerine sik sik ogutlenir.

    dunyanin en guzel ve munis mastilarina prag'da rastlanir. gercekte mastilar bu kentin vazgecilmez bir parcasi olmustur ve prag'daki en populer kopek cinsidir. bunun baslica nedeni de 20 yyin basinda, kentte iyice artmis olan fare nufusudur. almanya'da porsuk pesinde kosan masti, prag'da farelerin pesine salinmistir ve onlara verilen bu onemli gorevde kedilerden daha basarili olduklarini kanitlamislardir. ayrica gorulmesi gereken, bir mastinin prag'in ortasindaki o ucsuz bucaksiz meydani o kucucuk ayaklariyla gecmekte gosterdigi azimdir.
  • rize çevresinde, dişi hayvan anlamında kullanılan bir sözcük.
  • trabzon'da da kullanılır;

    "o zaman al sana al sana! andirin mastisi, seni çok seviyrum" -- volkan konak
  • ayrica kayitli bir okur, bir nevi can parcasi, cocuk.
  • long distance relationship'e kendini vermis bir kardestir.
  • "arafilli farosli mahallenin mastisi" şeklinde trabzon kolbastisinde oyuna çağrılan zağargillerden itoğlu it! hey maşallah, türküye bak, iti bile dansöz gibi oynatıyor. peki aynı türküde bazı kendini bilmez türkü okuyucular neden "mahallenin yosması" diye laf geveler, bunu biz de pek anlamıyoruz.

    on sene sonra gelen edit için bulutlari bekleyene teşekkür. zira arafil’i biz arhavi edivermisiz...
  • işyerime giderken hergün geçtiğim sokakta karşılaştığım işe giden onlarca insanla birlikte her sabah asla sektirmeden 9'a 10 kala civarında bir yerlere giden sevimli köpeğin cinsidir efenim, onun da yetişmesi gereken bir yer var sanırım.
hesabın var mı? giriş yap