• devlet şöyle diyor ; (kurumlar için) bak arkadaşım illaki kaçağın göçeğin vardır , sen 2012 yılında %30 - 2013 yılında %25 - 2014 yılında %20 - 2015 yılında da %15 oranlarında kurumlar vergisi matrahını arttır , yine belirtilen yıllarda hesaplanan kdvni de % 3 - 2,5 - 2 - 1,5 oranlarında arttır ve bana yeniden bu yıllar için yaptığın yeni hesaplamalar üzerinden vergini öde , bende seni bu söz konusu yıllar için incelemeye almayayım , yok eğer bunu yapmazsan , gelir incelerim ananı da öperim.
  • illegalitenin devlet eliyle legalleştirildiği uygulama.

    ondan sonra, yok efendim neden memlekette herkes çalıp çırpma peşinde. devlet kendisi teşvik ediyor resmen. siz vergi kaçırın, çalın, talan edin, ama arada beni de görün. yoksa götünüze tıkarım pamuğu diyor.
  • naylon faturacilara gün doğmuştur. fakat kdv yönünden dikkat edilmesi gereken bir nokta var, kdv iadesi alıyorsa firma inceleme hakkını saklı tutuyor.
  • gelir idaresi başkanlığı sitesinde arttırsan da inceleme yaparım şeklinde yanıt verdiği vergi uygulaması. nihayetinde kar dağıtım stopajını incelemekle kurumlar vergisini incelemek arasında pratikte bir farklılık bulunmamaktadır.

    --- spoiler ---

    soru 16: kurumlar vergisi matrah artırımından yararlanılması durumunda ilgili yıl için transfer fiyatlandırması yönünden inceleme yapılması ve kar dağıtımına yönelik stopaj farkı çıkartılması mümkün müdür?

    cevap: kar dağıtımı stopajlarının 6736 sayılı kanunun 5’inci maddesi kapsamında artırımı söz konusu değildir. matrah artırımında bulunması mükellefin kar dağıtım stopajı yönünden incelenmesine engel teşkil etmeyecektir.

    --- spoiler ---
  • düzenli vergi ödeyenleri cezalandırmak, vergi kaçıranlardan bir şekilde daha falan vergi alabilme yöntemi. saniyorum vergide usulsüzlük yapmasanız da tedbir amaçlı yapılmasında fayda var.
  • vergi mükelleflerinin vergi matrahlarını kanunda belirtilen oranlarda artırması sonucu vergi incelemesine girmemesi durumudur. bir nevi kendini güvence altına alınmasıdır.

    tamamiyle matrah artırımı ve yapılandırma mükellefin taktirine bırakılmış bir durum olmakla birlikte vergi adaletine ters düşen bir uygulamadır.

    empati yapalım şimdiye kadar vergi borcunuzu düzenli olarak ödeyen bir mükellefsiniz, devlete olan borcunuzu kuruşu kuruşuna günü gününe ödüyorsunuz. diğer tarafta ise devlete borcunu ödemeyen sürekli faiz yiyen bir mükellef.. devlet ne yapıyor peki borcunu ödemeyen mükellefi ödüllendirip faizini silip, borcunu taksitlendiriyor
  • (bkz: 7143 sayılı kanun) kapsamında yine gündemdedir.
    basitleştirilmiş şekilde, son beş yıl dilimi içinde tercihiniz olan dönem ve vergi türlerinde beyan güncellemesi gibi bir miktar ilave vergi ödeyip bir nevi incelemeden muafiyet anlaşması yapıyorsunuz.

    rüşvetin memura değil, direk devlet kasasına gideni yani en sağlamıdır.
  • muhasebecinin bildirdiği kadarıyla 2017 ve 2018 yılları için devletin bu yıllarda firmanın incelemeye girmemesi için istediği haraç 20bin tl civarı, bunun adı da matrah arttırımı.

    yani legal rüşvet.
  • yalnızca 2017 ve 2018 için değil, 2013'ten itibaren 2017'ye kadar matrah arttırımı yapılabiliyor. eğer matrah arttırımı yaparsanız, devlet muhasebe kayıtlarınızı incelemiyor. bedeli de koruduğu riske karşı oldukça düşük.

    1-2 yıl kadar önce de benzer bir kanun çıkmıştı ve kayıtlarımızda herhangi bir sorun olmadığı için yapmamıştık. sonra vergi incelemesine denk geldik ve saçma sapan bir yorum farkından dolayı 70.000 tl ceza yazdılar. vergi dairesi ile konuşmaya gittiğimde, matrah arttırımı yapmayan firmaları büyükten küçüğe sıraladık, hepsini incelemeye alıyoruz demişlerdi.

    dolayısıyla bedelini çok düşünmeden, geniş hacimli işlem yapan tüm firmaların yapmasında fayda olan uygulamadır.

    gib açıklama

    --- spoiler ---

    mükelleflerin 2013-2017 yıllarında beyan ettikleri,
    • ücret ödemeleri,
    • serbest meslek erbabına yapılan ödemeler,
    • yıllara sari inşaat ve onarım işlerine ilişkin ödemeler,
    • kira ödemeleri,
    • çiftçilere yapılan ödemeler,
    • vergiden muaf esnafa yapılan ödemeler

    üzerinden tevkif ederek beyan ettikleri gelir (stopaj) vergilerini kanunda öngörülen oranlarda artırarak ödemeleri halinde bu vergi için vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap