• 1865-1936 yılları arasında yaşamış olan doktor. paris'te göz hastalıkları üzerine ihtisas yapmış, sonra imparatorluğa dönerek burada ilk modern göz kliniğini kurmuştur.
    basit esat oftalmoskopu ve esad stereoskopu diye de bir şeyler var ama nedir ne değildir bilemedim. onu da doktorlar anlatsın kardeşim.
    eski ittihatçılardan.
    milli şura'nın kurucularından.
    malta sürgünlerinden.
  • 'ihtiyarımla acep ben hiç olur muydum tabip
    ger bileydim âlemin bunca devasız derdini'
    beytini söylemiş göz mütehassısı.
  • malta sürgünü sonrası istanbul tıp fakültesinde dersler veren göz hekimi.
  • kuvâ-yi milliye' nin isim babasıdır.
  • birinci dünya savaşından sonra istanbul'un ingiliz işgali sırasında malta'ya sürgün edilmiş türk göz hekimi, siyasetçidir.

    meclis-i mebusanda milletvekili olarak görev almış mehmet esat paşa, mesleğinde tıp literatürüne “dr. esat oftalmoskopu” olarak geçen çift aynalı oftalmoskopu geliştirmiştir. ayrıca türkiye cumhuriyeti'nde milli savunma ve dışişleri bakanlıklarında bulunmuş hasan esat ışık'ın babasıdır.

    ruhu şad mekanı cennet olsun...

    "mehmet esat paşa 16 nisan 1865 de istanbulda doğmuş, türk göz hekimliği tarihinde yer edinmiş türk bilim insanıdır.

    dr. esat paşa, paris'teki eğitimi sırasında tıp literatürüne “dr. esat oftalmoskopu” olarak geçen çift aynalı oftalmoskopu geliştirmiş; 1899’da istanbul’daki askeri tıbbiye mektebi bünyesinde türkiye’nin ilk modern göz kliniğini kurmuştur.

    1889’da tabip yüzbaşı olarak askeri tıbbiye'yi bitirmiş ve göz hastalıkları alanında uzmanlaşmak üzere devlet tarafından paris’e gönderilmiştir. temel tıp bilgilerinde yetersizliğini fark ederek önce paris tıp fakültesi’ne normal bir öğrenci olarak kaydolmuş ve de paris tıp fakültesi’nden 1893’te mezun olduktan sonra göz alanında ki eğitimini tamamlamıştır. tezini, paris üniversitesi tıp fakültesi’nin ilk oftalmotoloji profesörü olan dr. fotinos panas’ın yanında yazmıştır.

    paris tıp fakültesi'nde öğrenci iken, alman fizik bilginlerinden helmholtz tarafından 1851’de geliştirilmiş olan basit oftalmoskop üzerinde çalışıp 1893’te çift aynalı yeni bir oftalmoskop geliştirmiş ve üretmiştir. bu araç, esat modeli oftalmoskop olarak anılır.

    ihtisas diplomasını aldıktan sonra bir göz kliniğinde 6 ay kadar şef olarak çalışan; çeşitli yayınlar yapan türk bilim insanı fransız oftalmoloji cemiyeti’ne üye seçilmiştir. 1894’te paris’ten ayrılarak 6 ay boyunca berlin ve viyana'a çeşitli göz kliniklerinde incelemelerde bulunmuştur.
    1984’te avrupa’da tıp eğitimini tamamlayan esat bey, türkiye'ye döndükten bir süre sonra askeri mektepler nazırı zeki paşa'ya başvurusunun üzerine askeri tıbbiye mektebi göz hastalıkları asistanı olarak atanmıştır. bu okulun bünyesinde ülkenin ilk modern göz kliniğini kurmuştur. paris’ten getirdiği kendi aletlerini bu klinikte kullanmıştır.
    bir yandan da hamidiye etfal hastanesi ve darülaceze’de gönüllü olarak çalışmış, kör çocukların eğitimi ile ilgilenmiştir. ayrıca 1897'de yaklaşık bir ay süren 1897 osmanlı-yunan savaşı nedeniyle yaralıların nakledildiği yıldız hastanesi’nde de bir süre görev yapmıştır.
    askeri tıbbiye ve mülkiye tıbbiyesi’nin birleştirilmesi ile darülfünun’a bağlı bir fakülte olarak kurulan haydarpaşa tıp fakültesi’ne göz hastalıkları alanında hoca olarak atanmıştır.
    yaşamı, 1 kasım 1936’da istanbulda sona ermiştir."

    türk tıp öğrencileri birliğinin facebook sayfasındaki kısa hayat anlatımı
    wikipedia sayfası
hesabın var mı? giriş yap