• amerika'da prostat kanserinden sonra ikinci sıklıkla görülen genitoüriner sistem kanseridir. türkiye'de ise sıklık açısından birinci sıradadır. etiyolojisinde sigaranın önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir. yaşlanmayla beraber sıklığı artmaktadır.
  • ilk bulgusu sıklıkla pıhtılı hematüridir. tanı için mutlaka sistoskopi yapılır. agresif seyretmez. erken evrede teşhis edilmiş bir kanserde cerrahi sonrası survive, normal bir insanınkinden farklı değildir.
  • saç boyalarındaki bazı maddelerin bu kansere yol açtığı söyleniyor.
    (bkz: http://www.ntvmsnbc.com/news/380261.asp)
  • sigarada bulunan kanserojen maddelerin metabolizmalarının son ürünlerinin çoğunun idrarla atılmasına bağlı olarak sigara içenlerde daha sık görülür. sigara içiyorsanız çişinizi tutmayın.
  • erol zavar 'in ektigi ölüme randevu verendir. onsekiz ameliyattan, dokuz kanserli yildan sonra hala amacina ulasamamistir. pi$$iktir. daha cok beklersindir. avucunu yalayacaksindir.

    (bkz: ölümü ektim randevu yerinde)
  • büyük bölümü değişici epitel (transisyonel) adenokarsinomudur. eğer mesaneyi sürekli irrite eden bir durum varsa bu epitel daha dayanıklı olan çok katlı yassı hücreli epitele dönüşür ve bu durumda kanser gelişirse skuamöz hücreli karsinom adını alır (bkz: mesane taşı), (bkz: gastroşizis). mesane kasına invazyonları olmadığı sürece prognozu iyidir. sistoskopi sırasında tur (transüretral rezeksiyon) yöntemiyle alınır ve hasta kontrolde tutulur. eğer mesane kasını infiltre etmişse bu durumda mesane radikal olarak çıkartılır ve yerine ince barsaktan mesane yapılır.bu işlem yapılamazsa böbreklerden idrarı mesaneye taşıyan üreterler cilde ağızlaştırılır.
  • gözlerinin içi gülen, hayat dolu bir insanı yedi ayda tüketip yok eden geriye onulmaz eksiklik hissi bırakan lanet hastalık...
  • babamın idrarından kan gelmesi sonunda korktuğumuz ve yapılan tetkik ve tahliller sonucu öğrendiğimiz hastalıktır. bu hastalığın seyri her hasta için ayrı olmakla birlikte babam için uygulanan işlemler şöyle oldu önce “sistoskopi” denilen teknikle penisten girilerek mesane içine bakıldı mesane içindeki tümör temizlendi , mesane içindeki tümörün derecesi ve durumunu belirlemek için alınan tümör patolojiye gönderildi. tümör mesane kaslarına inziva etmiş olduğu için bu durum biraz endişe vericiydi doktorumuz öncelikle tümörün olduğu bölgeyi kontrol altına almak için kemoterapi uygulamanın doğru olacağını düşündü ve yaklaşık 5 aylık kemoterapi tedavisi sonrası “sistektomi “ adı verilen operasyonumuzu 3 gün önce olduk. mesane alınarak parçalar tekrar patolojiye gönderildi. bir şey çıkmamamsı umuduyla dualar ediyoruz ve bu günlerin hiç yaşanmamış gibi olmasını diliyoruz.
  • doktorlar iyileştiniz pataloji sonucunuz da iyi, geçmiş olsun diyerek bizi rahatlattı hatta radyoterapiyi bile gerek yok ama biz arkamızda bir şey bırakmayalım diye almayı önerdi. biz de riske atmaya gerek yok radyoterapiyse radyoterapi diyerek onu da aldık.. ve tedavi süreci bitince doktor tamam dedi her şey iyi güzel bundan sonra hayatınıza devam, geçmiş olsun bir sonraki kontrolde görüşelim...

    biz her şey iyi güzel diye sevinirken babam birden ateş, iştahsızlık,yorgunluk gibi gribe benzeyen belirtiler göstermeye başladı ama gripten farklı bir şey olduğunu hissediyorduk sonra zatürre mi değil mi derken ilaçlar muayeneler ateş düşürücüler, antibiyotikler hiç bir şey fayda etmedi daha da kötüye gitti tekrar tomografi çekilince korktuğumuz duymak bile istediğimiz şeyi doktorlar pat diye söyledi "hastalık metastaz yapmış başka organlara da sıçramış, karaciğer, akciğer buralarda da bir şeyler görüyormuş.... "türkiye'de ne kadar onkolog varsa ulaşabileceğimiz tüm doktorlara ulaştık .kimi 3 ay kimi 2 ay kim de daha az ömür dedi.. her şey iyi her şey güzel gidiyor derken birden 1-2 aylık ömür biçtiler babama... ve o iki ay ömrümüzün en zor zamanı oldu.
    hastalık kişiden kişiye değişiyor ama kanser denen hastalık özellikle bazı türlerinde sapasağlam bir insanı aylar içinde eriyip bitirebiliyor. allah tüm hastalara şifalar versin. şu hastalığın şifasını kemoterapiler radyoterapilere muhtaç olmadan bulma yolları versin
  • kanseröz maddelerin zamanla mesane iç cidarını irrite etmesinden ya da bilinmeyen dna davranışlarından kaynaklanabilen hastalık. ağrısız makro ya da micro hematüri en yaygın belirtidir. yüzeyel kalan, mesane kasına invaze olmayan ta, t1 tipi tümörler rezeksiyon yöntemi ve immün tedavi yöntemleriyle tümüyle tedavi olabiliyor. rezeksiyondan sonraki kontroller 3 ay aralıklarla yine sistoskopi ile yapılır. nüks yok ise bu aralıklar daha da uzatılır. 5 yıldan sonra 1 yıllık, 2 yıllık aralıklarla ömür boyu check devam eder. kasa invaze tümörler risklidir. bunlar kan yolu ile farklı organlara ulaşabilir. yüzeyel ve düşük riskli gruplar korkutucu değildir. tanılar çoğunlukla kanser yüzeyel durumdayken konur, invazyon olmaması için sistoskopik kontroller önemlidir.
hesabın var mı? giriş yap