• yurtdışından görünüşümüz > berbat

    insan hakları > berbat

    basın özgürlüğü > berbat

    düşünce özgürlüğü > yok

    içeride onlarca gazeteci, hatta genel kurmay başkanı bile varken bu filme yalan demek sadece başını kuma gömmektir bana göre.
  • --- alıntı ---

    "duvar ile 1978 yılında gösterime giren oscar ödüllü midnight express arasında sadece beş yıl var. yılmaz güney’in kendi hapis tecrübesinden sonra çektiği bu filmin, türkiye’deki hapishane şartları adına midnight express’ten daha iyi bir tasvirde bulunduğunu söyleyebilmek zor. her iki film de, türkiye’de cezaevlerinde, kışlalarda, yetiştirme yurtlarında ve benzeri yerlerde yaşanan sistemli acımasızlıkları yansıtıyor. bir başka deyişle, her iki film de zamanında türkiyelilerin tepkilerini toplamış olsa da, bu filmlerin hikâyelerinin gerçek hayatta ciddi bir karşılığı var."

    --- alıntı ---

    kaynak: http://derinsular.com/duvar-1983/
  • bariz türkiye'yi karalamak amaçlı yapılmış olmasına rağmen, ev sevdiğim, en çok kez izlediğim filmler listesinde ilk sıralara oynar. başka bir ülkede mahsur kalmak, mahpus kalmak ancak böyle anlatılabilirdi.

    filmin talihsizliği o "bir ülke" yerine türkiye'nin kasıtlı olarak koyulmuş ve vurgulanarak yansıtılmış olması. eğer bu karalama kampanyasını bir kenara bırakıp izleyebilecek bir sinema izleyicisiyseniz, gerçekten güzel bir film.
  • nihayet izlediğim film.

    öncelikle şunu belirteyim türkçe diyalogları anlamak için de alt yazıya ihtiyaç var. film türkiye'de çekilemediğinden olsa gerek filmde hiç türk yok ve türk karakteri oynayan tiplerin türkçeleri berbat.

    filmi izleme nedenim yıllardır dile getirilen "türkleri çok kötü gösteriyor ve çok yanlı" eleştirileriydi. öyle değildir herhalde diye izledim ancak denildiği kadar varmış.

    eleştirilen sadece türk hapishaneleri olsa neyse de adamlar türk yargı sistemi, türk yemekleri, türk insanı, türk örf ve adetleri vs ellerine ne geçtiyse eleştirmişler. umumi tuvaletin duvarlarında asılı olan fatih sultan mehmet ve atatürk resimlerine girmiyorum bile. he amına koyim tuvaletlerimizde bile atalarımızın resmi var.

    adamlar bildiğin olayı karikatürize etmişler ortaya da yarak gibi bir film çıkmış. güzel olan tek yanı müzikleriydi gerisi tırt.
  • ülkemizi küçük düşüren falan değildir. bildiğin apaçık türkiye gerçeği. sanki bir norveç bir isveç 'iz amk. hele filmin çekildiği zaman 70'ler.
  • tamamen önyargı ile yapılmış bir film olmasına rağmen, gerek filmografisi, gerek önyargının arasından sıyrılan muhteşem tespitleri, gerek müzikleri ile defalarca kez izleyip hepsinde ayrı keyif aldığım muhteşem bir filmdir.
  • devrimci yol ve töb-der davalarından sekiz yıl ceza alan amcamın gördüğü işkenceleri anlattığı mektuplardır midnight express. billy kaçabildi, amcamsa mahkumiyetinin üçüncü yılında öldü. hala "ülkemizi kötülüyorlar" diye böğüren davarlar,... ülkeniz batsın.
  • amerikan basınında, türkiyede hapishanelerde neler oluyor diye yankı uyandıran ama sanki guantanamo'dan cennetin kapılarına yatay geçiş var diye düşündüren film.
  • hala mı alan parkerı bu filmle hatırlayanlar var?
    (bkz: angela's ashes)
hesabın var mı? giriş yap