• (bkz: harry potter)
  • --- spoiler ---

    20. yüzyıl başları ingilteresinde geçen, evde kalmış genç kızın çocuk romanları yazarak iki koca çiftlik sahibi olduğu, hafif feminist, renee zellweger, ewan mcgregor ve emily watson'ın oynadığı çıtır çerez film.

    --- spoiler ---
  • chris noonan’ın, 1995 yılında çektiği babe'in adından 11 yıllık aradan sonra 2006 yılında yönetmen koltuğuna oturduğu film.

    victoria dönemi ingiltere’sinin son dönemlerinde geçen ve beatrix potter’in yaşam yolculuğunun anlatıldığı filmde, 32 yaşında peter rabbit'in basımı için warne kardeşlerin yayınevini ikna etmeyi başarmasıyla başlayan filmde, dönemin kadına verdiği "değer" de azda olsa gözler önüne serilmiş.

    beatrix potter’in kağıda çizdiği hayvanlarla konuştuğunda, bu hayvanların animasyon karakterler şeklinde hayat bulması, onun en mutlu ve en depresif anlarında kağıtlardan fırlayıp ona destek olmaya çalışmaları; filmin en yaratıcı bölümleri, keşke daha da çok film içinde kullanılsaydı.

    filmde özellikle emily watson ve ewan mcgregor'ın oyunculuğunu izlemek hayli keyifli fakat renee zellweger ise biraz yorucu. beatrix potter rolüne renee zellweger'dan önce cate blanchett düşünülmüş, lakin zaman mefhumu yüzünden blanchett oynayamamış.

    filmdeki pastoral görüntüler muhteşem ve bu muhteşem görüntülere de ralph vaughan williams’ın müziği çok yakışmış. beatrix potter’in tavşanları, ördekleri, domuzları, kirpileriyle naif bir film olmuş kısaca.

    beatrix’in babası rupert potter'in sakalına* ayrıca dikkat!
  • renee zellweger hanımefendinin gayet leziz bir oyunculuk sergilediği film. dinlene gerine seyrettik biz, hiç yorulmadık!

    renee ile emily* arasındaki boy farkını tam tersi şeklinde kuruyordum ben kafamda... bu bönyargımı da kılmış filmdir bu arada. emilican, reneecandan uzun! valla bak! ewan mcgregor ise gayet tebessüm ettirici filmde.

    filmdeki animasyonlar ise harika. lacrima bir yerlerde kaleme almış mıydı acep, ben yanlış mı hatırlıyorum; harry potter ile bu potter arasında esaslı bir esinlenme mevzuu mevcut olabilir!
  • cok guzel bir masal. ama sanki eksiklikler vardi, mesela kitap satislarinin iyiye gitmesi biraz daha heyecanli olabilirdi ya da norman ve beatrix'in birbirine asik olma sureci yayilabilirdi biraz. oldu-bitti'ye gelmis sanki, ama yine de prison break, lost gibi stres unsurlarinin arasinda huzur vermiyor degil.
  • --- spoiler ---
    norman oldukten sonra beatrix'in odasina kapandigi gun/gece ki cizimleri ve gorsel dilinin ne kadar degistigi, depresyonun en sevimli cizimleri bile ne hale getirebilecegini cok saglam bir sekilde gosteren ve en basarili buldugum sahnesinin (ama cok basarili) bu oldugu film. konuyla (yaraticilik gerektiren bir isle ugrasan) yakindan ilgili insanlar sahneyi gorunce aglamaya yakin olabilirler, uyaririm.

    --- spoiler ---
  • özde pek alakası olmasa da serbest falan değil; bildiğin amaçlı çağrışıma sahip isimli bir filmdir.
    (bkz: bellatrix lestrange)
    (bkz: harry potter)
    keşke isim farklı olsaymış. potter yetmemiş bir de beatrix...
    yani, baş karakterin adı "laila* skywalker", filmin adı da "miss skywalker" olsa da aşağı yukarı aynı mantık.

    edit büdüt:
    efendim şimdi flying snow arkadaşımızın beni dürttüğü üzere ben de kıroluğumu farkettim ki, meğersem bu gönderme tam da tersine bir olaymış, şöyle ki; harry potter yokken beatrix potter varmış zaten. belki de işte bu açıdan j.k. teyzemiz yapmıştır bu göndermeyi. netekim harry potter'ın da önce çocuk kitabı olarak kariyerine başladığını hesab eder isek, tekrar teşekkür de ederim bu kadar zaman sonra farkedip dürtükleyen arkadaşımıza, ki kendisine de belirttiğim üzere bilmemek değil takla atmamak ayıp, ehem köhem.
  • yoğun bir günün sonunda çay eşliğinde sakin sakin izlenmesi keyifli, ingiliz kırsalı ve victoria devrine derin bir hayranlık duyan benim gibilere 1,5 saatlik "jane austen dönemine dönüş" hissi yaşatacak film. ewan mcgregor da pek bi yakışıklı pek bi şirindir bu filmde.

    --- spoiler ---

    filmin tek mantıksız yanı anne ve babanın 32 yaşındaki feminist kızları tam da kendisine uygun şukela bir koca bulmuşken evlenmesine karşı çıkmalarıydı, "bir süre düşün" diye kızın başının etini yediler, bir süre düşünmeye süresi mi kalmış? bak ne oldu, öldü gitti gül gibi adam.

    anne ve babasının beatrix'le tanıştırmak için çaya davet ettiği tiplerin hepsi de birbirinden trajikomikti öldüm gülmekten.

    --- spoiler ---

    büyüyünce çok zengin olursam ingiltere kırsalında bir çiftlik satın alıcam, evet evet.

    ek: jane austen ve helen beatrix potter aynı yıllarda yaşamamışlardır. j.a. 1817 yılında ölmüş, h.b.p. 1866'da doğmuştur. ama doğaya olan sevgileri, ingiliz edebiyatına katkıları ve talihsiz aşk hayatlarıyla benzerler birbirlerine.
hesabın var mı? giriş yap