• <ukte>moiz kohen</ukte>
    klasik bir seferad yahudisi ismi olmasinin yani sra, turk milliyetciliginin teorisyenlerinden, bilinen adiyla (bkz: tekin alp)
  • cellatına aşıklardan; keyfiyetin alaturkası ise elbette şu: engel olamıyorsan, zevk alacaksın. hoşgörüyü güney avrupa'da bir tatil köyü sanan, uyrukluğa geçen futbolcuların bile mutlaka adını değiştiren cennet vatanımızda kendine bir şekilde yaşam alanı açma çabası dışında bir saikle hareket etmiş olduğunu sanmıyorum garibin.
  • türk’ün yeni amentüsü'nü yazmış sapkın olma ihtimali yüksek kişi.
  • mekanı cennet olsun, güzel bir insanmış.
    türkler ve yahudiler tarihten beri dosttur, bugün ise iki tarafın devletleri kendi eliyle tüm dostluğu yıkıyor.
    yazık, çok daha farklı bir gelecek kurulabilirdi.
  • tekin alp takma ismini kullanan ve ziya gökalp'ın türkçülük fikirlerinin mimarıdır. 1492 de ispanya katliamında kaçan yahudileri veli beyazıd'ın hükümdarı olduğu osmanlı devleti kabul etmişti. kemalizm adlı kitabında "kahrolsun şeriat hükümeti" adlı başlığı vardı. avrupa yahudileri kabul etmezken ve önüne gelen yahudiyi keserken şeriatın hakim olduğu osmanlı devleti kabul etmiş, yer vermiştir. bu dönmeler ilk fırsatta ordu kurup türklere karşı ingilizlerle beraber savaşmıştır. cumhuriyetin kuruluşundan beri türkçülük fikirlerini hep dış kaynaklı dönmeler idare etmiştir. bir kaç beyinden fukara yazarlar rahmet okuyarak bu herifi övmüşlerdir. yahudilerin tarihinden bi haber olursanız şeytanın çocuklarına rahmet okumanız gayet tâbii. kendi tarihinizden, değerlerinizden uzaklaşırsanız elin yahudisi gelir hayatınızı yönlendirir ve hiç de rahatsız olmazsınız.
  • şevket süreyya aydemir’in ‘suyu arayan adam’ kitabında da bahsi geçen ‘turan’ kitabının yazarı, tekin alp. (fakat kitapta moiz değil levi kohen olarak geçiyor)

    1918-1919 yılları, savaştan yenik çıkılmış, imparatorluğun son döneminde turan özlemiyle yetişmiş ve savaşmış gençlerin bu ülküsü yavaş yavaş hayal kırıklığına dönüşüyor:

    “evvela ortada işlenmiş bir gaye, yahut ülkünün uzun vadeli bir izahı, bir açıklanışı yoktu. ortada ne yazılı bir eser, ne de yol gösterici, uyarıcı bir önder vardı. gerçi özellikle turan konusunu ele alan bir kitap, bir türk ismi altında istanbullu bir musevi vatandaşımız tarafından yazılmıştı. fakat bu kitabın, soğukkanlılıkla incelendiği ve suyu sıkıldığı zaman, içinden bir avuç hayal zorlayışıyla, bir kucak bilgisizlikten başka bir şey çıkmıyordu.”
  • (bkz: tekin alp)
hesabın var mı? giriş yap