• "her şeyi birlikte olduğu kişi için yapıyormuş gibi bir hava yaratır, oysa gerçek amacı onu yok etmektir. küçük oyunlarla partnerini ince ince işlerken, ustalıkla kendisini mağdur gibi gösterir. partnerini sürekli eleştirerek kişiliğine yön verir, ona kendi isteklerini unutturur, özsaygısını tüketir. bunun sonucunda depresyon, bağımlılık başlar ve mağdur kaçıp kurtulma yetisini de yitirir. en fazla fiziksel şiddet kadar yıkıcı olabilen bu psikolojik şiddet, çoğunlukla mağdurun kendi başına fark edemediği bir şeydir. çünkü eleştiri darbeleriyle suçu kendinden başka yerde göremez hale gelmiştir."

    "ikili ilişkilerde duygusal manipülasyon" kitabından alıntıdır.
  • en önemli maddelerinden biri eksik kalmış tanım.

    - kendinden güçlü olduğu kişi ve kişilere karşı en "adi" şekilde yalakalık yaparlar. bunu kendini yüceltenlerden gizli gerçekleştirir, ortaya çıkarsa da reddeder hatta tehdit eder. bu tehditte de samimidir. en ummadığınız kişilerin emailler'indeki parantezli gülücüklerin, samimiyetsiz doğum günü tebriklerinin arkasında bu yatar.
    güç kendine geçince ne doğumgünü kalır ne de parantez gülücüklü emailler.
    değişik seviyelerde olmak üzere hepsi birer burhan altıntop'tur aslında.
  • özelliklerini okuduğumda direk eski sevgilimi hatırlatmıştır bana. eğer ki bu özelliklere sahip olan birini tanıyorsanız, o kişiyi asla ve asla eleştiremezsiniz. adeta böyle bir hakkınız yokmuş gibi davranır ve sizi aptal yerine koyabilir. tepkileri çok aşırıdır. asla dalga geçme gibi bir lüksünüz de olmaz. dünyadaki herkesi eleştirir ve çok rahat ikiyüzlü davranışlar sergiler. ayrıldıktan sonra blog yazdığını öğrendim ve yazdıklarını okuduktan sonra bu konudaki düşüncelerim netleşti. yazdığı anlamsız ve bir halta benzemeyen şiirlerini, "bendeki bu akıl çok fazla bunu biliyorum ve kaldıramıyoruma" kadar vardırdığını da gördüm bu arada bunu diyen insan basit bir ofis işinde çalışıp vasat bir 4 yıllık okul mezunudur. siz siz olun böyle insanlardan uzak durun olan sizin ruh sağlığınıza olur.
  • dr. sam vaknin, "hastalıklı kendini sevme-narsizm" başlıklı kitabında, kendini beğenmiş, kibirli faniler için şu saptamaları yapar:

    "fantezi veya davranışlarda en iyi bilinen örnek, kendine hayran olmak, methedilme ihtiyacı duyan, empati kurma eksikliği gibi hususlara sahip kimseler. genellikle erken ergenlikte başlar ve farklı durumlarda kendini gösterir."
    bir kişinin "patalojik narsist" sayılabilmesi için, aşağıda sıralanan 5 ya da daha fazla kriteri karşılaması gerekmektedir.

    şöyle ki:

    1- kendini önemli, çok büyük ve ihtişamlı biri olarak hissetme.

    2- limitsiz başarı, şöhret, kendini her şeye kadir gören, bir benzeri olmayan zekaya(parlak akıl, yetenek) sahip olduğunu düşünen (beyne dayalı narsizm), güzel beden ve yüksek cinsel performansa sahip olma, (fiziksel duyuma dayalı narsizm), ideallerin adamı olma ve çok daha fazlası şeklinde kendini görme.
    sürekli bir şekilde bahse konu hallerde olduğunu düşünmek.

    3- tamamıyla tek ve erişilmez, özel yaratılmış olduğuna kendini inandıran. sadece kendisi gibi yüksek seviyede, eşsiz ve erişilmez, insanlar tarafından anlaşılabilir ve ikna edilebilir olarak kendini gören.

    4- aşırı derecede ilgiye, takdire ihtiyaç duyan, aşırı methedilen, sürekli doğrulanmak ve teyit isteyen. dile düşmekten, başarısızlıktan korku duyan bir kişiliğe sahip olanlar.

    5- kendini her şeye kadir gören, karşı taraftan sürekli olarak ve nedensizce öncelikli ve özel muamele görme isteği olan. beklentilerinin talep etmeden ve anında tamamıyla ve otomatik olarak karşılanmasını bekleyen.

    6- başkalarını, kendi başarısı için kullanmayı iyi becerebilen ve bunda kendisi için hak gören.

    7- empati kurma yeteneğinden mahrum. başkalarının istekleri ve ihtiyaçlarını görme ve anlama konusunda isteksiz ve başarısız olan ve bunlara önem vermeyen.

    8- başkalarının fikirlerini ve inanışlarını (hükümlerini) ancak ve ancak kendisi ile aynı olduğunda (kendi fikirleri ile örtüştüğünde) destekleyen arkasında duran kimseler veya kişilikler.

    9- işi bozulduğunda, önüne engeller çıktığında veya zorlandığında, haksız iddialarda bulunan, küstah, kaba ve itici davranışları bulunan kimse...
  • bugün ilk defa gerçek anlamda narsist biri ile karşılaştım.

    hani etrafımızda bazı insanlar vardır, biraz kendini beğenmiş ya da biraz ukala, belki bazen gereksiz yere övünmeyi seven filan, bu insanları narsist diye adlandırıyorsunuzdur belki. gerçek bir narsist görene kadar ben de öyle sanıyordum.

    gerçek narsist çok acayip bir şey imiş, inanılmaz iticiymis. bugunku deneyimin sonucunda şunu söyleyebilirim ki, aslında neredeyse geri zekalı olmasına rağmen kendini süper zeka sanan, kaprisli, küçük dağları ben yarattım diye boburlenen dayanması çok zor bir tipti. aynı zamanda bipolar bozukluğu da vardı sanırım.

    bir daha boylesi bir insan karşıma çıkmasın isterim, çok kötü bir şey bence bu. sevimsiz şey.
  • kendimle konuşurken ayağa kalkıp ceketimi ilikliyorum.
  • her an her yerde karşınıza çıkabilecek bu kişilerin sizi aşağıya çekmesine izin vermeyin.

    https://youtu.be/5zlg8mb-qb8
  • narsisizm bireyin benliğinin tatmin olmayışı ve her zaman tatmin olmak için arayış içinde olma halidir. dolayısıyla narsist bireyler hiçbir zaman mutlu olamazlar. her zaman daha iyisini düşünürler daha iyisi olduğuna inanır ve onu isterler.

    max weber'in kapitalizm ve protestan ahlakı kitabında, kapitalizmin protestan ahlakıyla ve narsisizm ile ilişkisinden bahseder. kapitalizm narsisizm ile iç içedir ve narsist insanlar kapitalist düzenin tamamen kölesidir.

    her insan narsist olduğuna göre herkes günümüz dünyasında bir köledir.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap