• bir cumartesi gecesi, chris'in, maggie'nin yanmis evinden bir olcude kurtarilmis piyanosunu, mancinikla gokyuzune firlatisini, gozlerimden yaslar akarak izledikten sonra fanatigi olup hayatimin akisini daha sonraki bolumlerine endeksledigim, trt'nin biricik dizisi.
  • (bkz: chris stevens)
  • sex and the city ve my big fat greek wedding ile iyice unlenmis olan john corbett'yi ilk tanidigimiz dizi,inanilmaz keyifli bir tv yapimi,her bolumu neredeyse amelie benzeri tadlar birakir insanda...itv2 diye bir kanalda tekrarliyorlarda burada c.tesi gunleri evde uyusukluk yaptigimda seyredebiliyorum...
  • janine turner'ın maggie o'connor, rob morrow'un yahudi doktor joel fleischman'ı canlandırdığı,diğer karakterlerinin her birinin de çok ilginç olduğu,alaska'nın cicely denen bi kasabasında gecen, gelmiş geçmiş en güzel tv dizilerindendir, hatta tektir.tekrar gösterilse aynı heyecanla izlenir.ama yanlış hatırlamıyosam oyle pat diye bitmişti bi sona falan bağlanmadan.
  • o mancinik hep duruyor muydu orada? arsivdeki bantlari yeniden cikarttigimda dizinin bir bolumunde de chris'in sehirden gelen yasli bir ahbabinin oldukten sonra o mancinikla sonsuzluga firlatildigini goruyorum. stajyer $aman ed chigliakin video arsivini de anmak lazim bu arada. kendisi 180+ iq sahibiydi zaten ve martin scorcese, woody allen ve steven spielberg ile mektup arkadasiydi. kizilderili populasyona video gosterileri yapardi simultane cevirilerle.
  • aşağıda linkini bulabileceğiniz yeni e-group'da türk
    televizyonlarında 'kuzeyde bir yer' adıyla yayınlanan 'northern
    exposure' adlı dizinin sevenlerini bir araya getirerek tercihan cnbc-
    e'de tekrar yayınlanmasını sağlayacak bir kamuoyu-kuvvet oluşturmak
    esas hedeftir. eh hiç olmadı, geyiğini yapıp eğleniriz.

    http://groups.yahoo.com/group/kuzeydebiryer/
  • new yorklu bir tip ogrencisi olan joel fleischman, 4 yillik mecburi hizmet karsiliginda alaska hukumetinden burs almistir. mezun olunca haliyle istemeye istemeye bu kucuk (cicely) kasabaya gelir. fakat kasaba dunyanin en guzel kasabasi, insanlari en sevilesi insanlardir.

    dizideki karakterler, klasik tv dizisi anlayisinin cok otesinde, ozel bir seyirci kitlesine hitap eder bicimde hazirlanmistir. mesela:

    maggie: pilot. doktordan once 5 sevgilisi olmus, hepsi degisik sebeplerle hayata gozlerini yumdukları için, kendisinin lanetli olduguna inanmistir. doktorla da uzun sure bu yuzden birlikte olamaz ama sonunda aralarindaki dayanilmaz cekime karsi koyamazlar.

    maurice: emekli astronot. cok zengindir. kasabayi kalkindirmak isteyen bu adama gelir. gecmiste bir iliskileri olan shelly'ye hala asiktir.

    ed: favori adamim, super sahsiyet! yetim buyumus, yari kizilderili, film maker, shaman, dahi... 180 uzeri iq sundan beklenmeyecek bir naiflige sahiptir. ailesi onu bebekken terketmis, kizilderili bi adam tarafindan yetistirilmistir. kafasini film yapma olayiyla bozmustur, sinema tarihi databanki gibidir ve dunyaca unlu pek cok yonetmenle mektup arkadasidir. hayali bir kizilderili bilgesiyle mutemadiyen muhabbettedir ve bu sahsin hayali olmamasi da ihtimal dahilindedir.

    marylin: doktorun sekreteri, kizilderili, cool kadin. surekli dusuk bir ses tonuyla konusur, agzindan bos laf cikmaz, cikan her lafi ayri olaydir. gulumsedigi bile pek nadirdir ama asla somurtmaz, kahkaha zaten atmaz, her daim mulayimdir.

    chris: yakisikli dj, sofistike dusunur. radyoda sarki calmadan once damardan takilmasiyla unludur. kafkadan girer, joyce'dan cikar, hayati irdeler. yalnizdir, sevgilisi filan yoktur, huzurludur oyle.

    holling: oranin mahalle barinin sahibi, eski yeminli avci. astronot abiyle eski cok iyi dostlar iken, maurice'in elinden shelly'yi almasiyla ikisi de kanli bicakli olmuslardir. ama shelly holling'i sever, kader iste, napcaksin...

    shelly: baska bir eyaletten (eyalet guzeli secildikten sonra) maurice ile evlenmek icin cicely'ye gelen, ve fekat geldikten sonra holling'e asik olan, saftirik citir. cok iyi kizdir shelly, barda garsondur, barin ustunde holling'le birlikte yasarlar. tabii her iki adamla da arasinda 30-40 yas fark vardir hatunun, boyle de bisey...

    ruth-ann: bu da kasabanin marketinin sahibi, yasli tonton teyzemiz. holling'le beraber kus fotografi cekme avina cikarlar arada. ed bu markette ruth'a yardim da etmektedir part time.

    bir de baska baska karakterler vardir oykulere girip cikan. herbiri ayri tattadir, anlat anlat bitmez...

    dizi, cicely isik ve hava sartlari nedeniyle elverissiz oldugundan, seattle'in disindaki kucuk bir kasabada cekilmistir. 5 sezon devam edip, hayranlarinin tum aglama ve sizlanmalarina ragmen gerisi cekilmemistir.

    olaylar ve karakterler, gercekten de cicely'de 4 yil mecburi hizmet yapmis bir doktorun gercek yasamini anlattigi "northern exposure" adli kitaptan esinlenilmistir. doktorun karisi da orada tanistigi pilotun (maggie) ta kendisidir. bunu bilmek diziyi iyice hos hale getirir.
  • bu dizi son 10 yıl boyunca izlediğim, hiç kaçırmaksızın takip ettiğim tek dizidir, bittiğinde çok üzülen bir kitle bırakmıştır ardında. karakterler asla diğer dizilerdeki gibi suni durmazlar, kurgu hiç bi zaman, hmm şu mevzuyu işleyelim bi de şunu da katalım tam olsun, mesajı gözüne sokalım izleyicinin, kafasını yormasın tadında değildir. minik detaylar çok keyiflidir, video kayıtları bin kere izlenir, her seferinde yeni birşey görür tebessüm edersiniz. karakterler hiç "mükemmel, tasarlanmış olduğu her halinden belli" karakterler değildir, bizler gibidir, gizli deli tarafları, keyifleri vardır, gelişirler, öğrenirler, abuk şeyler yaparlar ve bu normaldir, size ideal insan şu olmalıdır gibi empoze edişler taşımazlar. film bir ton spiritüel mesaj taşır ve mesela fleischman'ın birden bire new york'a geçiş yapması da boyut değiştirmesi, bir nevi tekamül kazanması olarak yorumlanmaktadır, yani aşmıştır abi... fleischman gidince diziden dizinin tadı yarım kalmıştır, devamı çok fazla çekilmemiştir. bunda oyuncunun anlaşmasının bitmesinin de rolü olduğu söylenir.
  • eskiden trt'de cok severek izledigim bir dizi. cabuk bitmesi ve simdiki diziler gibi zirt pirt tekrar edilmemesi nedeniyle saygimizi kazanmis, ayni zamanda da hatıralarimizde yara olarak yer etmis tv guzelligi... kuzeylerde huzurlu bir yer... kalbi yarali, sirin, guzel laflar eden dj; kizilderili kirmasi, super deri ceketli, cekik mavi gozlu, sinema delisi sahane varlik; kisa sacli, fleischman'la bir dargin bir barisik hos kiz (ki cliffhanger'da oynamisti ne alakaysa); yahudi sinirlisi, doktor fleischman (ayri bir alem); kizilderili, bilge, cool abla; sonradan gelen, titiz -steril adam (acil servis'le patladi o da) ve bir suru ayri tip... cok guldugum bi bolumde bar sahibi yasli adamla sarisin ve de saf kiz evliydi. adam kabiz olup fleischman'a gidiyordu. ama oyle boyle degildi peklik durumu. sonradan anlasildi ki hamile karisinin evi pembeyle, firfirla dosemesi yuzundan olmus bunlar. gulmustum cok. hali acikliydi, karisina da soyleyemiyordu... bir de dizi ertesi, pasajda (bkz: deniz sinemasi) geyigi doner analizi yapilirdi.
  • hoş bölümlerinden bir tanesinde, yanlış hatırlamıyorsam bizim chris, magie'nin aklına girip, mancınık ile piyanosunu havalara fırlatıyor, güzelim aleti heder ediyordu.
hesabın var mı? giriş yap