• girmeden önce tamamen yıkanıp temizlenip girilen geleneksel japon banyosudur.

    oldukça derin yüksek ve ısıtmalı küvetleri vardır. küvetlerin ısıtmalı olmasının ve yıkanarak girilmesinin espirisi dolu küvetin 4-5 gün gerektikçe ısıtılarak ailenin bütün bireyleri tarafından sırayla kullanılmasıdır. (bkz: öeh)
  • japon banyosu.
  • dinlenme ve keyif sırası pederşahiden gerontolojiye oradan da burjuvaziye gönderme yapıyor. öğrenip kendi kendime eğlendim. ama kafama takılan şeyler var, belki bir gün bi cevap veren çıkar.

    madem girip keyif yapmadan önce iyice temizleniyoruz ve özel bi takım tozlar mozlar koyuyoruz o zaman bu sıralamanın anlamı ne? yani neden önce erkek sonra evin büyükleri sonra kadın sonra çocuklar sonra hizmetliler?
    teker teker girilebildiği gibi ailece de girilebildiği söyleniyor. bu aile kimleri kapsıyor? damat torun kayınço baldız evlat eş, tam olarak hangi kuşak ya da derecede dur deniyor?
    suyun bazı yerlerde sadece kaynar su olduğu bazı yerlerde de köpükler aromalı jeller filan olduğu yazıyor bu durumda bu seçimi yapma yetkisi kimde?
    tam olarak hangi noktada suyun kirlendiğine kanaat getiriliyor ve dökülüyor? buna kim karar veriyor?
    suyun kirlendiğine karar verilmişse o su neden bir de çamaşır makinasında kullanılıyor? her evde mi böyle muhtelif bir örnek miydi denk geldiğim? çamaşır makinasındaki su da tekrar kullanıma sokulup makarna filan pişiriliyor mu? makarna suyundan çay?
    japonlar neden böyle şeyler yapıyor? hepsinden önemlisi bunlar niye bana dert oluyor? (sondakine cevap verilmese de olur.)
  • bir blogger kızımızın japonyaya gelin gittikten sonra farkında olmadan 1 hafta boyunca eşinin tüm ailesiyle birlikte yıkandığı banyo. hem iğrenir insan hem güler. düşünsene bir haftadır sana köpüklü küvet hazırlanıyor sanarak yıkanırken aynı suda eşinin tüm ailesinin banyo yaptığını öğreniyorsun. kızcağız da gerçeği farkettiği zaman bir hafta ağlamış.
  • (bkz: boşa su akıtmayı önleyen düzenek/@be like water)

    şu üstteki bakınızda fikrimi yazarken bu japon banyo kültürünü hatırladım. ofuro isimli bu banyo kültürü, japonya'daki temiz su kıtlığından ötürü evde çalışan hizmetçi dahil bütün aile sırasıyla küvete doldurdukları
    bu suyu kullanırmış.
  • japon banyosu.

    japonlarda ter kokan insana rastlamak mümkün değil, çünkü yerleşmiş bir banyo kültürleri var. akşam olunca bütün aile sırasıyla önce güzelce saçını, vücudunu yıkar ve sonra küvete doldurulan ve içine aramalar kattıktan sonra suya girer. iki eli kanda olsa bile yaparlar bu rutini her akşam. sonra o sudan çıkıp bi daha su dökünüp çıkarlar.

    küçük çocuğu olanlar anne, baba ve çocuk birlikte keyifle banyo yaparlar.

    evet herkes aynı suda dinlenir. bu bizim için tuhaf gelebilir ama japonlar şöyle diyor, havuzdan neden tiksinmiyorsunuz da ailenden tiksiniyorsunuz? çok mantıklı.

    yaz ayları çok sıcak olduğu için sevmiyorum ama ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında her gün küveti doldururum, alırım soğuk bir içecek, açarım güzel bir müzik.. miss..

    ama bir de şöyle bir güzellik var ki anlatılmaz yaşanır (bkz: onsen)
  • izmir sarnıçta böyle bir mekan varmış.
    http://www.ofuro-spa.com/index.html
hesabın var mı? giriş yap