• mc donaldsta kullandığımız bu ketçaplar aslında ağızları tamamen yırtılarak içlerine patates bandırmak için yapılmış. burger king şeklinden bahsetmiyorum bakın. ben duyduğumda çok şaşırmıştım.
  • hadi bakalim tıpcılar, tek tek klinik derslerimizi ufkumuzu actigi icin yazalim. bu basliga, ufkunu kendince acan seyin basligini degil; icerigini yaz.
    mesela; d vitamini artik vitamin degil de hucre ici bir cok duzenlemede rol aldigindan oturu hormon olarak gorulmeye basliyor.
  • az önce internette aşağıdaki espriyle karşılaştım:

    so bruce willis, jason statham, and arnold schwarzenegger all get together and decide to make a movie about classical music. willis says "ı'll be mozart" statham says "ı'll be beethoven" and schwarzenegger says "ı'll be bach"

    uzun bir süre espriyi anlamaya çalıştım. dayanamadım ve sonunda araştırdım. meğer arnold amcamızın her filminde "i'll be back" demesiyle alakalıymış. ben tabi arnold'u el kadar bir çocukken sadece show tv'de dublajlı halde izlediğimden bilmiyorum. yaş ilerleyip ingilizce öğrenince de bırakmıştım zaten filmlerini. böylece anlamış oldum olayı.
  • aslında hemen hemen hepimiz alışveriş yapıyoruz ve market çalışanı biri olarak alışveriş yaparken dikkat edilecek bir kaç hususu söylemek istedim. ama nereye yazacağımı bilemediğimden ufkunuzu genişletmese bile bilincinizi artıracağını düşündüğümden burada karar kıldım. neyse başlıyorum:

    * poşet ekmek alırken sktsine dikkat edin. normalde üzerindeki tarihten 3 gün önce raftan kaldırılması gerekir. örnek veriyorum bugün ayın sekizi 11 tarihli ekmeği almayın hatta 12 tarihli ekmeği de almayın çünkü akşama kaldıralacak ve son üç gün kala ekmek bayatlamaya geçiyor. ekmeği seçerken dizili sırada en arkadan alın.

    * şişmiş paketli ürünleri almayın. peynir tatlı yoğurt işlenmiş et ürünleri gibi paketlerde satılan ürünleri alırken balon gibi şişmiş şişmeye başlamış ürünleri almıyoruz. çoktan ekşimiştir onlar ve bozulma süreci başlamıştır.

    * süper marketlerden paketlenmiş meyve sebze alacaklar buraya dikkat. şimdi bazı marketlerde ürünler paketlenmiş üzerinde kilogram fiyatları yazıyor falan. üzerinde paketlendiği tarih yazar. bu tarihten itibaren domates, kokteyl domates, kapya biber, çarliston ve sivribiber gibi ürünler 8 gün salatalık patlıcan limon muz gibi ürünler 10 gün sonra raftan kaldırılması gerekir. bu süreleri göz önünde bulundurun.

    *yumurta alırken üzerinde beneklenme başlayan kısaca küflü yumurtaları almayın. yumurta dediğin bembeyaz pürüzsüz bir yüzeyi olacak. ay'ın kraterlerine dönüşmeye başlayanları ellemeyin.

    * günlük süt ve sütlü tatlılar sktsine 3 gün yaklaşmışsa almıyoruz. uzun raf ömrü olanı tercih ediyoruz.

    * tavuk ve et ürünleri alırken renkleri solmuş sktsine 2 gün kalmış ürünleri de almıyoruz. et dediğin canlı olacak rengi açık olacak arkadaş. kahverengiye dönüşmeye başlayan sararan ürünlerden uzak durun.

    * bir diğer konu da büyük poşetler. allah sizi kahretsin emi. çık ızıktı ıtırıyırım bi kiç tini dıhı biyik pişit virsini. sanırsın şikagodan yürüme geliyo. qes. ulan çöp poşeti yapıyorsunuz bak her gün evime yürürken 3 farklı mahallenin 3 farklı konteynerın yanından geçiyorum olm ağzına kadar bizim şirketin poşetleriyle dolu konteynerlar, amq yalancıları sizi. ulan güzel başladığım entryi yine sinirlenerek bitiriyorum azınıza sıçıcam sizin.
  • bebeklerin dil çıkarmalarının sebebi;

    bebekler yeni doğduklarında kol ve bacaklarını tam olarak algılayamazlar. ekstremitelerde ve boyunda/gövdede hareket kabiliyeti de doğumdan sonra sırayla gelişir.
    kuzu gibi doğumdan saatler sonra yürümüyoruz neticede, bu süreç yaklaşık bir yıla yayılıyor.

    insanda elini tanıma, o elin objeleri kavrama özelliği olduğunu keşfetme de zamanla gelişiyor. ilk önce palmar kavrama refleksiyle eline değen nesneye istemsiz avcunu kapatan bebek daha sonra duyuların artmasıyla istemli el hareketine geçiyor.

    oysa emme refleksi bilinen en ilkel refleks. (anne karnında başlıyor) haliyle beyinde dil ve ağız duyusu için olan alanlar da daha erken gelişiyor.

    bebek ise gördüğü bir nesneye uzanmak, onu algılamak istediğinde elini henüz bilmediği için diliyle uzanmak istiyor. dil hareketleri baş boyun hareketlerinden bile önceye dayanıyor yani yenidoğan bebeğin dil çıkarması taklit değil tutma ulaşma amacıyla bildiği tek uzvu kullanarak yaptığı bir hareket.

    siz dil çıkarınca o da tekrar dil çıkarabilir evet ama bunun sebebi taklit değil karşısındaki hareketli noktaya diliyle uzanmak istemesidir.
  • narkoz kelimesiyle narkotik ile aynı kökten geldiğini farketmek. bunu da narcos dizisiyle farketmek bunlara örnektir.
  • ernest hemingway türk kurtuluş savaşında hem yunan hem de türk cephesinde gazeteci olarak görev yapmıştır. savaşı yerinde gözlemlemiştir. lozan konferansı'nda barış görüşmelerinde gazetecilik görevi yaparken bir istasyonda bavulundan o ana kadar yazdığı tüm eserler çalınmış ve bu sayede yeniden ve daha etkili yazmaya başlayarak edebiyat dünyasındaki yerini almıştır.
  • icki icmenin, sarhos olup beyni uyusturmanin zeki insanlar icin bir gereklilik olma ihtimali.
    cok dusunen insan, bazen kontrolunu kaybeder ve durmadan arka planda calismaya devam eder. boyle durumlarda, esrar kullaniminin yasak oldugu ulkelerde alkol tuketmek en kolay tedavi / rahatlama yontemi olmali.

    --- spoiler ---

    ilker başbuğ, “atatürk içkiyi zihnini dinlendiren bir ilaç olarak görüyor" dedi. video

    --- spoiler ---

    bu konuyu a.b.d. ve ingiltere'de arastirmislar.
    (arastiran kurum, ingiltere'de bulunan ncds; yani national child development study)

    ortaokul ve lisede notlari ve iq'lari yuksek olan amerikali cocuklari 7 sene sonra kontrol ettiklerinde, zeki olmayan ogrencilere kiyasla daha fazla alkol tukettiklerini farketmisler. gorsel

    grafikteki very dull iq'su 75 ve alti cocuklar, (bilal seviyesi)
    dull 75-90 arasi (binali seviyesi)
    normal 90-110 arasi
    bright 110-125 arasi
    very brigt 125 ve ustu

    ingiltere'de de durum ayni; hatta aptal cocuklar ve zeki cocuklarin alkol tuketimi arasinda ucurum var. gorsel

    * secilen cocuklarin kucukken ve buyudukten sonraki maddi durumlari, etnik kokenleri, cinsiyet vs. hepsi hesaba katilmis.

    ilk cumlemde "ihtimal" dedim; cunku iq ve alkol tuketimi arasindaki iliski bilimsel olarak ispatlanmamis.
    2010 yilinda london school of economics'in yaptigi deneye gore en zeki kadinlar en cok icenler cikmis. (the report concludes: "the more educated women are, the more likely they are to drink alcohol on most days and to report having problems due to their drinking patterns. "the better-educated appear to be the ones who engage the most in problematic patterns of alcohol consumption." )
    kaynak
    fakat; eskiden isvec'te yapilan bir deneye bakarak tam tersini soyleyenler de var.
    kaynak
    arastirmanin ayrintilari

    ---------------------------------
    bonus: atamizin 12 yil boyunca hizmetkarligini yapan cemal granda'nin anilarinda yazdigina gore ataturk bira, raki ve sampanya severmis. arasira da napolyon kokteyli. (bir miktar cin, vermut, ve seribrandi likoru)
    not: seribrandi diye aratinca sadece ataturk'le ilgili turkce kaynak cikiyor, buyuk ihtimalle cherry brandy olmali.
  • yaşıyoruz ve bir gün net öleceğiz la. hani düşünsene öleceksin. bugün kiminle kavga ettiğin veya şu mağazadan ne kadara bir kot aldığının önemi olmayacak gibi. ama bunlar da önemli. hani vakit öldürmek diyoruz ya. ölümü düşündüğünde ne kadar az zaman var diyorsun. bahsettiğim şey korkmak değil. ciddi ciddi öleceksin ve hayatının büyük bir kısmını saçma gibi gözüken ama aslında sana öğreten şeylerle geçiriyorsun. garip olan şey ise öğrendiklerimizin çoğu zaman farkında olmamamız ve dolayısıyla aslında etkisi kadar yaşayamamamız.
  • sarımsak doğradıktan sonra ellerdeki kokuyu gidermek için metal kaşığı parmak uçlarına sürerek yıkamak, net çözüm.
hesabın var mı? giriş yap