• sorulari bu sene tubitak hazirlamami$tir. ancak seneye yalvac ural hazirlayacaktir.
  • sınavın kolay ya da zor olmasının hiç de önemli olmadığının ve bunun aslında bir sıralama sınavı olduğunun klişesever gazeteciler ve salaklığını gizleme çabasındaki öğrenciler tarafından 20 küsürüncü yılda da hala anlaşılamadığı sınav.
  • umut taciri dersaneleri bir kez daha got eden sinav. adamlar mukemmel hazirliyorlar sorulari, zorlugu falan tarti$ilir, ama bu adamlar mukemmel sinav hazirliyorlar.. siz hala gidin lise ogretmeni zihniyetli adamlari ogretmen yapin kurumlariniza*, deneme sorularini onlara hazirlatin, sonra "noldu yavrum niye yapamadin".. gotumde $im$ek cakti ondan yapamadim. tovbe tovbe.
  • beklenmedik bir derece yapip bunu eksi sozluk'te piskince ilan ettikten sonra, karmamin -640'a dusmesine neden olan sinav.

    daha sonra o karma'yi geri kazanmak icin oss'ye harcagidimdan daha cok zaman harcadim sanirim.
  • ozellikle matematik testi yanli$ algilamadiysam sinavin tek basamaga inmesinden beri en kazik sinav.
    az once memleketimin lafina ve yetkinligine guvendigim, her zorlukta sinavda varlik gosterebilecek, oss $ampiyonlari ile konu$tum. ben sinava girmedim ama oss'yi yakindan takip etmeyi de hic birakmadim.
    gelen bilgiler ve aldigim yorumlar neticesinde $oyledir:

    hemen her deneme sinavinda matematik testinden 45'ten 40+ cikaran guvenilir karde$lerin bile birakin 40 civari yapmayi 5+ bo$lari var, kalani da belli degil.
    ozellikle matematik testinin geometri bolumunde, her sinavda olsun olsun 1-2 tane olmasi gereken "eleyici soru" diye gecen zor sorularin sayisi son derece fazla cikmi$tir.
    sadece sosyalin kolay oldugu istihbarati geldi. turkce, felsefe grubu, cografya orta $iddette...

    $u anda giren hemen herkes $oktadir.

    olacak olan ise $udur.
    pek cok okulun, ozellikle iyi ama zirvede olmayan %2-%5'e girenleri alan okullarin puanlari ciddi $ekilde (burada ciddi $ekilde gene goreli bir miktardir, %1 okullardan daha fazla anlaminda) du$ecektir.
    zor sinav iyi ogrencinin her zaman i$ine gelir. siz iyi iseniz, muhtemelen hala ayni yerde belki daha yukaridasiniz. ama gene boyle zor testler bireysel performanstaki aptal (beklenmeyen, cozulmesi gerekirken cozulemeyen) hatalara toleranssizdir.
    yani bo$lari ve zaten zor olup yanli$ olacaklari gectim, i$ biraz i$lem hatasi yapmama, bakkal sorulari kacirmama $ansina kilitlenmi$tir...

    unutmayin, sinav da puan da bir descending siralama oyunudur. yani onemli olan sadece ve sadece rakiplere "goreli" olarak sonucun nasil oldugudur...
    kendinizi toplayin, gozya$larinizi silin, "- ben arkada$larima gore neredeyim?" sorusuna kilitlenin, bunun yanitini arayin. cunku sizi okula sokacak veya sokamayacak $ey budur. yoksa okula netlerle girilmiyor.
    tercih yaparken de dikkatli degil "akilli" olun.

    gecmi$ olsun karde$lerim.
    hepinizin gonlune gore olsun.

    not 1: sorulari bir gorelim, tekrar du$unelim.
    not 2: ne kadar zor olursa olsun yapanlar da olacaktir, buna kafayi takmayalim, bileklerinden opelim.
    not 3: bu yorumlara temel te$kil eden soru yorumlarini aktaran 3-4 karde$im beni umarim yememi$lerdir. yoksa bu kadar erken bir yorumun ba$arisi onlara baglidir. ancaaaaak, (bkz: turgay $eren) "unutmayin..." diye ba$layan paragraf her oss sinavinin tek gercegidir.
  • hayatımı sikip atmış sıvadır kendisi...başarılı bir lise* hayatı ardından öss 2003 girmem ve sonuçlarının açıklanması ile eldeki puanla yetinmeyip "haci benim hedefim büyük bu sene böyle puan aldıysam bi sene daha calışıp,makina veya bilgisayar mühendisi olucam ben..." dememle birlikte girmeye niyetlendiğim sınavdır;ertesi yıl tekrar dershaneye gitmeye karar vermem ile kendimi fen bilimleri merkezinin alternatif sınıfında bulmam ile daha bi gaza gelip daha bi götümün kalkmasıyla hedefleri büyütmem öss denemelerinde güzel puanlar almam,geçmiş senenin össlerini çözerek "...ulan ben boğaziçi makineye bile girerim*" dememle,çevremdekilerin bana güveniyle ve verdikleri gazla girmiş olduğum velhasıl 2004öss soru kitapcıgı ile kuçaklaşmamın ardından,o kuçaklaşmanın beni hoplatacığını hiç düşünmemiştim,her sınav oldugu gibi turkçeden başladım 45 soruyu 33 dakikanın altında çözdüm*,ardından matematik ve geometride "yapamadıgımı boş bırakayım sonra dönerim o sorulara..." mantıgıyla 45 soruda 12 boş soruyla çebelleşip sonuca ulaşamam ve daralan vaktimin gazıyla "simdi zki tuttum 35 dakikam kalmış,dakikada anca 35 fen çözerim oda matematikteki boşlarım beni bi yere sokamaz,en yiyisi 35 dakikada felsefeydi,tarihdi çözeyim işletme okurum..." demem ve felsefenin son sorusunda zil sesini duyuşum ile son soruyuda cevaplayıp,gözlerde yaş,kalbimde acı,kuyruk sokumumda agrı ile sınavdan cıkmamı saglayan bi sınavdır...tüm hayallerim suya düşmüştür,boş durmadım boy abdestimi aldım,saldım kendimi taksime alkolü tavan yaptım,istiklalde yürüyen insanlara sataştım,yok yere kavga cıkardım,kafa göz patlattım,sigaraya tekrar başladım,orhan gencebay-müslüm gürses-cengiz şarkıları dinlemeye başladım,kendimi dogradım,arabeskci satanist olma kararı alıp kedi doğramaya niyetlendim,kumar oynama kararı aldım..."tebrikler ösym bir genç daha kaybettiniz vucut nahiyenizde uygun buldugunuz bi yere kına yakınız" diye ardımda bir mektup bırakıp intihar edecekken şoku atlatıp kendime geldim...artık bekleyecez ve görecez,yaşamak güzel kuşlar böcekler
    ...(bkz: budur) (bkz: alkolluyken sozluk kullanmak)
  • benim de girdigim sinavdi. kafes sistemi diye bi soru vardi, o needi gııız demiştim görünce. vay anasını 8 sene olmuş.
  • sabah sabah sol frame'de görünce ürpermeme sebep olan bundan 8 sene önce hepimize kol gibi girmiş olan sınav.
  • kendime özel şanssızlığım burada da beni bulmuş, ama bu sefer benimle kalmamış bir ton insanı da etkilemiştir bu sınavda. benlen beraber bu sınava girmiş olan herkesten özür diliyorum. bu sınavın bu kadar kastırıcı olmasının sebebi ben ve benim şanssızlığım idi arkadaşlar. neyse, konuya geri dönelim.

    öss 2004, şimdiye kadar yapılan en zor öss olmasının yanı sıra, aynı zamanda türkiye tarihinde en fazla adayın girdiği sınav olmuştur. 1 milyon 700 küsür bin falan. bundan fazlasına hiç bir öss de rastlayamazsınız. yani hiç bir zaman, hiç bir öss'de, bir öğrencinin daha fazla rakibi olmadı.

    ayrıca, bir mf ci olarak en iyi olduğum ders olan fizik soruları ise sınavın geri kalanına nazaran biraz daha kolay çıkmış ve benim burada yapacağım olası netlerle öne çıkma şansımı sıfıra indirmişti. sınav esnasında fizik sorularını gördüğümde verdiğim tepki, sizin allahınızı sikeyim tarzı bir şeydi, çünkü bu sorular nedeniyle benim fiziğimin çok iyi olmasının zerre önemi kalmamıştı (ki 19 soruyu 9 küsür dakikada tamamlayıp full çekmiştim. ki o sorular acayip zor olsa da, ben en fazla 10-11 dakikada falan çözerdim).

    aynı şekilde, matematiği sevmez, matematik sorularında çok zorlanan benim için, bu sınavın matematiği ebesinin hörekesi zorluğundaydı, ve moralimi baya bozmuştu. ek olarak, yanlış çıkan matematik sorusunda ise acayip zaman harcamıştım. şimdi bile aklıma geldikçe kaderimi sikiyim diyorum.

    ha kendi hatalarım yok muydu? vardı elbet. sınava daha çok çalışabilirdim. elimden daha fazlası gelebilirdi. ama tüm bunlar benim kendimi avutmama yetmiyor. her ne kadar seneye tekrar gireyim desem de, peder beyin insan hayatında 1 sene çok önemli diyerek benim tekrardan sınava hazırlanmamı istememsi ve ertesi sene öss 2005'te çıkan soruları gazete alıp çözüp ve daha fazla net çıkarmam bunda büyük bir etkendir (ki aradan 1 sene geçmiş, ben herhangi bir sınav hazırlığı yapmamışım, ona rağmen daha fazla net çıkarabiliyorum. hazırlansam kim bilir nasıl bir sonuç alırdım).

    bir gün seninle hesaplaşıcaz öss2004.
  • 87'lilere özgü bahtsızlığın 2004 senesindeki tezahürü.

    sen kalk ilkokul boyunca dershane yollarını aşındır, tam 5.sınıfa geçtiğinde 8 yıllık zorunlu eğitim çıkınca göt gibi ortada kal.
    haliyle hazırlık da kalkınca, hazırlık okumuş son nesil olan bir üst döneminle aynı sınıfa düş, üç yıl boyunca bir yaş büyüklerle karma yapılan sınıflarda öğretim gör.
    8.sınıf sonunda bir üst dönemin de eklenmesiyle sınava girenlerin sayısının ikiye katlandığı ve kazanma şansının yarı yarıya azaldığı lgs'ye gir.
    üstüne 8 yıllık eğitim çıkmadan önceki sene lgs ile geçiş yapanların sayısı oldukça fazla olduğu için, istediğin okul tarihinde ilk ve son defa kontenjanını yarı yarıya düşürsün.
    güç bela kapağı attığın yeni okulunda, halihazırda 4 senedir birlikte okumakta olan üst dönemlerinin arasına düşme suretiyle piç gibi kal.

    tabutuna son çiviyi de tarihin en zor öss'si olan bu sınav çaksın.

    denemelerde tamamını yetiştirdiğin 180 soruda tarih bölümünden sonrasına vaktin kalmasın, normalde asgari 40 net çıkardığın matematikten 36 yap, ve lgs'deki gibi hayvani sayıda insan sınava girdiği için yüzdelik dilimin bi güzel düşsün.

    ne çektik be.
    zaten soruları da tübitak mı hazırlamış napmış, lanet olsun hepinize.
hesabın var mı? giriş yap