• otto motorlarin kullandigi dongu.
  • benzinli, gazli ve yuksek hizli dizel motorlar icin idealdir.
    http://www.rawbw.com/~xmwang/mygui/ottog.html
  • bulucusu dr. nikolaus otto'nun adına mal edilerek emme, sıkıştırma, güç ve egzoz zamanlarından meydana gelen ve benzin motorlarında kullanılan çevrime verilen isimdir.
  • (bkz: otto santral)
  • dört zamanlı benzinli motorlar için kullanılan termodinamik çevrimdir. bu motorlara dört zamanlı denmesinin nedeni bir çevrimi emme, sıkıştırma, genişleme ve egzoz strokları olmak üzere dört strokta tamamlamasıdır. ideal ve gerçek çevrim olarak ayrı ayrı incelenir. ideal çevrimde hesap kolaylığı için yanma ve ısı tahliyesi prosesi sabit hacimde ve anlık gerçekleşiyormuş gibi kabul edilir.

    ilk strokta** piston en üst pozisyondan* başlar. bu strok hava-yakıt karışımını pistonun içerisine alması içindir. piston üst noktadan alt noktaya doğru hareket ederek silindirin hacmini artırır. bu strokta yapılan iş atmosferik motorlarda negatiftir çünkü intake* sırasında silindir içindeki basınç atmosfer basıncının altına düşer. ideal çevrimde ise bu negatif alan hesap kolaylığı için gösterilmez, onun yerine sabit basınçta gerçekleşiyormuş gibi* sabit basıç çizgisi olarak gösterilir.

    emme strokundan sonra sıkıştırma stroku gelir. sıkıştırma strokunda hava ve yakıt karışımı sıkıştırılarak karışımın basıncı artırılır. p v diyagramında görüldüğü üzere sıkıştırma oranı* artırmak yapılan pozitif işi dolayısıyla termal verimliliği artırır; fakat benzinli araçlarda sıkıştırma oranı genellikle düşük tutulur. bunun nedeni vuruntu* problemidir. fazla basınç altında kalan hava-yakıt karışımı ateşlemeye gerek duymadan kendi kendine yanarak vuruntuya neden olur ve bu da motora zarar verir. bunun için benzinli araçlarda sıkıştırma oranı 1:9 - 1:11 civarında iken dizellerde 1:18 - 1:22 civarındadır.
    tabii gelişen teknolojiyle yanma kontrol altına alındıkça bu oranlar da artıyor.*

    sıkıştırılan karışım bujilerle ateşlenerek yanma elde edilir ve ideal çevrimde bu basamak sabit hacimde ısı eklenmesi olarak adlandırılır. yanmanın başlamasıyla da genişleme, diğer adıyla güç, stroku başlar. yanmanın oluşmasıyla açığa çıkan enerji pistonu aşağı iterek* krank milini döndürür.

    güç strokundan sonra egzoz stroku başlar. bu strokta egzoz gazları tahliye edilerek piston alt ölü noktadan üst ölü noktaya doğru hareket ederek silindirin hacmini tekrar azaltır. egzoz gazının dışarı atılmasıyla sistem içindeki bir kısım ısı da dışarı atılır.* bu proses ideal çevrimde sabit hacimde ısı tahliyesi olarak adlandırılır.

    otto çevriminde gerçek çevrime göre termal verimliliği artırabilmek için p-v diyagramındaki net pozitif alanın artırılması gerekir. bunun için imkanlar el verdiğince sıkıştırma oranını artırmak ve ısı kaybını azaltmaya çalışmak dışında intake sırasında oluşan basıncı artırmak gibi yollar da izlenir. bunun içinse intake işlemiyle gelen havanın basıncının atmosfer basıncından fazla olması gerekir ki turbocharger ya da supercharger denilen sistemler de tam olarak bunu sağlar. gelen havanın basıncı bir kompresör ile artırılarak silindirin içine giren havanın basıncı atmosfer basıncının üzerine çıkartılır. böylelikle diyagramın altındaki alan artık negatif değil pozitif olur ve motordan alınan verim de artar.

    animasyon

    `
  • (bkz: #54056677)
  • otto çevrimi benzinli motorlarda kullanılan hani senin o bindiğin arabalarda dediğin abi kaç beygir ne kadar yakar abi dediğin şeyler varya işte bak hepsi bu çevrimden bulunuyor hp arabanın verimi net işi kaç litre yakacağı hepsi bu çevrimde bunun birde diesel ve birde karma(turbo) çevrimleri vardır ki tadından yenmez çok severim bu hesaplamaları 2 sayfayı aşkın bir hesaplamalar vardır elinde hesap makinesi vardır ama yine de o hacim hesaplamalarında bazen yanlış bulabilirsin heyecanlandın ama değil mi arabanın tüm motor hesaplamaları bunun içinde ama bak tüm motor diyorum araba demiyorum ona göre
  • ideal bir termodinamik çevrim.

    sabit hacimde ısı girişli çevrim olarak da bilinir.

    (bkz: nikolaus august otto)
hesabın var mı? giriş yap