• film ödüllendirmelerinde en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu gibi ayrımların kaldırılarak en iyi oyuncu, en iyi yardımcı oyuncu ödülüne dönüştürülmesi olayı.

    ilki gelecek yıl berlin film festivali‘nde gerçekleşecektir. oscar ödülleri‘ne de sirayet eder mi bilemiyorum.

    gerekçe: en iyi yönetmen, en iyi kurgu gibi ödüllerde cinsiyet ayrımı yokken oyuncularda neden cinsiyet ayrımı var?

    bu kararı destekleyen kadınlar da var, karşı çıkan da.

    bence, bu tekleştirmenin organizatörlerden başka kimseye faydası yok. kasadan 2 ödül parası çıkacakken tek ödül parası çıkacak.

    ayrıca, erkek ve kadın adaylar arasından ödüle erkek oyuncu layık görülürse, jüriler kadın düşmanı diye yaftalanacak. bunlar yaşanmamış şeyler değil.

    eğer kadınlar yararına bir değişiklik yapılacaksa tam tersi yapılmalıydı. en iyi erkek yönetmen, en iyi kadın yönetmen diye ayrılabilirdi. mesela oscar ödülü alan en iyi yönetmen kaç tane kadın var aklınıza gelen? ya da en iyi kurgu? benim aklıma gelen matrix‘in yaratıcıları wachowski kardeşler var, onlar da sonradan ameliyatla kadın olanlar.

    olimpiyatlarda neden erkek/kadın ayırırsınız? çünkü erkek ve kadını birlikte yarıştırırsan kadın dezavantajlı olur. yıllardan beri sinema sektöründe erkek hegemonyası vardır. en iyi makyaj ve en iyi kostüm dışındaki diğer kategorilerde ödül alanlar zaten neredeyse hep erkek. burada ödül verirken erkek/kadın diye bir ayrım yap ki başarılı kadın yönetmenleri, kurgucuları, bestecileri de görebilelim.
  • sinemanın üretim süreciyle icrası arasındaki farkı anlamayacak kadar öküz bunlar.
  • saçma bir hareket olacaktır. sinema sektörü başarıyla paralel olmayarak erkek egemen durumda. en iyi yönetmen dalında aklıma sadece chloe zhao geliyor. kadın erkek ayrımı kalkınca da aynı şekilde -oscar özelinde- alanlar genellikle erkekler olacak sonra başlayacaklar kadınlara ayrımcılık yapılıyor. kendi topuğuna sıkmak oluyor bu biraz.
  • ayrışmayı daha da çok körükleyecek karardır, umarım yapılmaz. ama üstteki arkadaşlardan birinin de söylediği gibi kasadan 2 ödül parası çıkacağına 1 tane çıkacak. yani adamlar tasarrufa gidiyor, ancak kamuoyu daha hızlı kabullensin diye “araya eşitlik meşitlik filan katalım” diye düşünmüşlerdir.
  • kadın oyuncunun canlandırdığı karakteri erkek oyuncu canlandıramaz, aynı şekilde erkeğinkini de kadın canlandıramaz. demek ki neymiş, bu işin doğası gereği kadın oyuncu ve erkek oyuncu tanımları birbirinden ayrılmış zaten. demek ki neymiş, yeni bok yemeye gerek yokmuş...
    asıl ayrımcılık, kadın yönetmenler için ayrı festival vs düzenlemektir, sanki çocuklar az ötede oynayın der gibi...
  • travesti kardeşlerimize ayıp olmasın diye düşünülmüş güzel değişiklik.
  • çok büyük bir yanlış. kadınlarla erkekler her alanda farklı kategorilerde kıyaslanmalıdırlar. aksi halde en çok ödülü kadın alıyor ya da erkek alıyor yaygarası kopartılır. daha iyi erkek veya kadın oyuncu olmasına rağmen ödül sayısı eşit olsun diye bir sene bir erkeğe bir sene kadına ödül verirler. (bkz: kadın istihdamı) saçmalığında örneklerini gördük. cinsiyet eşitliği adı altında sadece rezilliklerle ve adaletsizliklerle karşı karşıya kalır toplum.
  • yetmez ama evet dediğim uygulama. umarım devamı sporda gelir ve kadın - erkek sporu birleştirilir. bugün 'eşitlik' naraları atan profesyonel kadın sporcuların u-15 erkeklerin bile altına düşmesini görmemiz lazım bunların susması için.
  • doğal veya kültürel sebeplerden dolayı; kahraman rolünü erkeğe vermek hep daha elverişli olacak, bir erkeğin savaşması-sevişmesi-üzülmesi çok daha hızlı ve zarar görmeden işlenebildiği için basit başrolleri erkeğe vermek de daha elverişli olacak.

    dolayısıyla senaryolar hep erkeği baz alarak yazılacak, bir yetenek farkı olmasa da erkekler öne çıkacak. hâliyle ödüllerin çoğu önce erkeklere gidecek.

    sonra adaleti eşitlikle zedelemek bir erdem sayıldığı için, sıra sıra vermek üzere çarpıtmaların yapılacağı da aşikâr.

    özet: yanlış karardır.
hesabın var mı? giriş yap