• 1. eleştiriye karşı alıngan olmak

    aşağılık duygusuna kapılan insanlar hata yaptıklarını bilseler de diğer insanların bunu vurgulamaları hoşlarına gitmez. ne kadar yapıcı ya da naif olursa olsun her eleştiriyi kişisel bir saldırı olarak algılarlar.

    2. özgüvene uygunsuz cevap verme

    bu iki şekilde olur. bazı insanlar kendileri hakkında iyi şeyler duymak için can atarlar ve sürekli iltifat edilmesinden hoşlanırlar. diğer davranış biçimi ise tam tersidir. özgüven eksikliği çeken bir grup insan ise kendileri hakkında pozitif bir şey duymak istemezler çünkü kendi hissettikleriyle çelişirler.

    3. aşırı eleştirel yaklaşım

    kendilerini iyi hissetmeyen kişiler başkaları hakkında iyi şeyler düşünmezler. insanların kusur ve hatalarını ararlar. böylece kendilerinin çok kötü olmadığını kanıtlamaya çalışırlar. bu insanlar çevredeki en akıllı, çekici, başarılı insan olmadıkları zaman akıllı, çekici, başarılı hissetmezler.

    4. suçlama eğilimi

    bazı insanlar aşağılık hissetmenin acısından kurtulmak için kendi güçsüzlüklerini diğer insanlara yüklemeye çalışırlar. bu noktada kendi hataları için başkalarını suçlarlar.

    5. işkence isteği

    özgüvensizlik doruk noktasındayken başkasına zarar vermeye kadar varabilir. başkalarını suçlama davranışı kontrol edilemez bir duruma ulaşabilir.

    6. rekabetle ilgili negatif hisler

    aşağılık kompleksi olan insanlar da herkes gibi bir oyunu ya da yarışmayı kazanmak ister ama böyle durumlardan kaçınırlar çünkü kazanamayacaklarını düşünürler. birinci gelememe korkusu tamamen başarısız oldukları korkusuna kapılmalarına neden olur.

    7. yalnızlık ve çekingenlik eğilimi

    aşağılık duygusu olan insanlar diğer insanlar kadar zeki ve ilginç olmadıklarını düşündüklerinden diğer insanların da onları böyle göreceğini düşünürler. bu yüzden sosyal ortamlardan kaçınırlar. insanlarla birlikteyken susmayı tercih ederler çünkü bunun yalnızca aptallıklarını ya da sıkıcılıklarını kanıtlayacağını düşünürler.
  • eksikliğini hissettiğin bir konuda tatmin olabileceğin ölçüde olmamak, eksik olmak şeklinde sıralanabilecek nedenlerdir.
    başlığın ilk entrysinde nedenleri değil sonuçları sıralanmıştır.
  • (bkz: işsizlik)

    (bkz: aile baskısı)
  • bir olay, bir insan ya da kişinin yaptığı bir şeydir. genelde terkedilmek, başarısızlık, yapılan büyük hatalar özgüveni yerle bir eder. bu olaylarda genellikle travmatik ani gelişen şeylerdir.

    kişi bu yüzden kendini eksik ve değersiz hisseder.
  • korkudur efenim korkan hata yapmaya korkan kişide özgüven eksikliği olur yap kardeşim hata yapa yapa öğreneceksin
  • ebeveynlerden birinin (bkz: anne veya baba) baskın karakterli olması ve bunu çocuğun üzerinde kullanması.
    (bkz: türk tipi çocuk yetiştirme rehberi)
  • cocukluktan beri ebeveynlerin tarafindan baskilanarak buyutulduyseniz, surekli onlara sirin gorunme cabasi icinde olup, kendi benligini one koyamadigin icin, olusan bir sey bu ozguven eksikligi. ne yazik ki yetiskin oldugunda, gerek is gerek ise ask hayatinda hak ettigin yerden alikoyar seni. sansin varsa bir yastan sonra elde edersin ozguveni ama bazi konularda is isten gecmis olabilir. bir de bunun tersi var, ebeveynleri tarafindan gereksiz asiri ozguven pompalanan bir kisi de ileriki hayatinda husrana ugrar, cunku bunun fazlasi insani aptal ve itici gosterir. her konuda oldugu gibi ozguven konusunda da dengeyi bulmak en sagliklisidir.
  • eğitim, kalıtım zart zurt filan hepsi toptan etkili evet.

    bizim dönemimizde bildiği soruya bile parmak kaldıramayan öğrenciler vardı tamam. (ki bu gerçekten problemli bir durumdur) yahu şimdi de bildiğine bilmediğine konuşan, özgüven patlaması yaşayan bi nesil geliyor, onu napıcaz gençler?
  • okulda, evde, sokakta yaptığı işlerin yeterince takdir edilmemesi ve yapması için teşvik edilmemesi.

    aman oğlum çay bile koyamaz, bensiz yaşayamaz diyen anneleri. çocuk alışmış. nasılsa her şey yapılıp, ayağa geliyor.
  • ağda zamanı gelmesi
hesabın var mı? giriş yap