• devlet bomboş bir araziye geceleri göz kulak olmasi için 500 lira maaşla bir bekçi almaya karar verir.
    bir süre sonra düşünürler ve 'talimatlar olmadan bekçi isini nasil yapar?' diye bir planlama ekibi kurulur.
    planlama ve talimatlar icin 750 lira maaşla 2 kişi alırlar.
    ...bir süre sonra planlama ekibinin işleri düzgün yapıp yapmadıklarını nasıl bileceğiz diye düsünerek 1000 lira maaşla 2 denetmen alırlar.
    bir sure sonra maaşlari, sigortalari vs... nasıl hesaplanıp ödenecek diye tartışırlar. 1500 lira maaşla bir muhasebeci, bir yazıcı bir de istatistikçi alınır.
    bir süre sonra tüm bunlardan kim mesul olacak diye düşünürler ve 5000 lira maaşla bir müdür, 3500 lira maaşla da 2 müdür yardımcısı alınır.
    bir süre sonra ülkede kriz yaşanır ve bütçe açiklarını kapatabilmek icin bekçi işten atılır.
  • "is icinde bulundugu zamani doldurur" seklinde ifade bulunan kanun.
  • nartchote parkinson'ın kendi adıyla anılan kanunudur. bürokratik kuruluşların varoluş nedenleri ortadan kalksa da, örgütün kendisi devam eder. hiçbir bürokratik örgüt, varoluş nedeni ortadan kalktığı için yok edilmez. bürokratik yapının kendisi bir amaca dönüşür, çıkarlarını korumak üzere koşullanır. (bkz: evlilik)
  • daha anlaşılabilir bir tanımı şu şekildedir:
    "bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsıyacak şekilde uzar."

    özellikle yazılım projelerinde çok sık rastlanan bir durum olarak; bu proje 6 ayda bitecek derseniz o iş 6 ayda bitirilir ama 1 ayda bitecek derseniz de o iş bir şekilde 1 ayda da bitirilebilir. olay tamamen sıkışık zamanda performansın artmasıyla ilgili.
  • ayrica bi projenin fiyatinin, yapilmasi icin karar asamasinda harcanan zamanla ters orantili oldugunu onesuren cikarsamalari da vardir. ornegin cok milyon dolarlik bir belediye kompleksine karar vermek 10 dakika alirken, cop kutularinin sekline karar verecek proje 1 ay almaktadir. buna sebep olarak projenin fiyatinin calisanlarin maasini cok gecmesi durumunda o kadar haneli sayilarla dusunememeleri, oysa ki bir projenin fiyati aylik olarak kendi hayatlarinda ugrastiklari para duzeyine yakin oldugunda daha uzun dusunmeye baslamalari gosterilir.
  • cyril northcote parkinson , bu kanunu ingiliz devlet memuru olarak devlet dairelerinde çalışırken edindiği tecrübeler sonucunda ortaya atmıştır.
    "bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar." der.
    daha sonradan, parkinson’un bu önerisi yanında iki tane daha temel önerisi bulunmaktadır. bunlar:

    • giderler, tüm gelirleri karşılayana kadar artar.

    • gündemdeki konulara ayrılan zaman, önemi ile ters orantılıdır.

    bu temel öneriler ile parkinson kanunu ortaya çıkmıştır. kanunun genel olarak ortaya çıkışı bu şekilde ve kısaca amacı; zaman yönetimini etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır.

    örneğin; çalıştığınız iş yeri sizden 1 ay içinde bir sunum hazırlamanızı istedi. bütün motivasyonunuzla diğer işlerinizi erteleyerek belki de bu işe odaklandınız ve 1 hafta içerisinde sunumunuzu hazırladınız. kalan günler içerisinde sunumu gözden geçirdiniz ve bir şeyleri değiştirmek istediniz bu da 2-3 gününüzü aldı. aklınıza başka fikirler geldi, onları da sunumunuza eklemek istediniz ve bu işlem de yine birkaç gününüzü aldı ve giderek bu işe olan odağınız düşmeye başladı ve siz sıkılmaya başladınız. daha çok detaylara indiniz ve artık küçük değişimler bile yapmak saatlerinizi almaya başladı ve bu sunumu hazırlamak için ertelediğiniz işler de sizi rahatsız etmeye başladı. hazırladığınız sunumdan da memnun olmamaya başladınız ve bu süreç sizi fazlasıyla yordu. işte bu noktada parkinson’ un önerisinin doğruluğu ile karşı karşıyasınız.
    “bir işi bitirmek için ne kadar süreniz var ise o işi bitirmek o kadar zaman alır.”
  • ilk olarak cyril northcote parkinson'un ekonomist dergisinde 1955 yılında basılan hicvi yazısının ilk cümlesi olarak ortaya çıkan şu özdeyiştir: bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.
    bir işi tamamlamak için ne kadar zamanınız varsa, bitirmeniz de o kadar zaman alır. hedefinize ulaşmak için ne kadar az zamanınız olursa, belirtilen sürede tamamlama olasılığınız o kadar artar.

    parkinson yasası ve zaman yönetimi konulu öneri video:
    parkinson's law - manage your time more effectively
  • kamu dairelerinin hacminin yapilan isle dogru orantili oldugu seklindeki genel yanilsamaya da deginir. bu baglamda beceriksizliginin sinirlari zorlanmakta olan a calisani calisma yukunu kendisiyle ayni beceriksizlikteki b calisaniyla paylasmayacaktir. cunku bu onun konusunda soz sahibi olmasina kostek olur. bu nedenle iki yeni calisan c ve de ise alir ki bunlar ondan bir dusuk beceriksizlikte olmalidirlar. olaylar gelisir ve de bu grup kendi arasinda emaillesmeye ve de asagi yukari mesajlar yollamaya baslarlar ki beceriksizligin sucunu baskasina atabilsinler. kisa zamanda vakitsizlikten orjinal vazifeyi yerine getiremez olurlar ve boylece calisan c ve d de altlarina ikiser bi alt beceriksizlikte adam alir. bu bole gider.
    bu durumda calisan a yonetici konumuna gelmis olur ve de halinden mutsuzdur, cunku kis zamanda beceriksizligi yuzune vurulmaya baslanir.
  • kamu yönetiminde kırtasiyeciliğin ( bürokrasinin) artması sonucunda i$ veriminin dü$eceğini ileri süren ekonomik kanundur.
    örneğin : kamu yönetiminde bilgisayar kullanımına geçilmesi durumunda, daha önce bu i$leri yapan personelin i$ini kaybetmesi sözkonusu olmamakta, bunlara yeni görevler yaratılmaya çalı$ılmaktadır.
  • -giderler tüm gelirleri karşılayana kadar artar.
    -tabağına daha çok yemek koyarsan, daha çok yersin.
    -evinin metrekaresi artarsa, boşlukları doldurmak için daha çok eşya alırsın.
    -bir iş, bitirilmesi gereken son tarihe kadar sürer

    diyen kanun
hesabın var mı? giriş yap