• turk patent enstitusu, patent hakki sahiplerinin basvurularinin takibi ile yetkilendirilmis kimse. kisacasi patent tescili yapilmasi gerekiyorsa tescil basvurusunun ya direkt olarak patent sahibi yada bir patent vekili tarafindan yapilmasi gereklidir.
  • zamanında avrupa patent vekilliğini kebap bir biçimde fahri olarak alan meslek grubuna mensup birey. avrupada bu mesleği yapanlar tam anlamıyla yardırırken, memleketimizdekilerin tek yaptığı iki öğrenci bulup ingilizce-almanca-fransızca metinleri çeviritip dosyalamaktır.
  • turk patent enstitüsü tarafından 2 senede bir açılan sınavı kazanan adayların sahip olduğu ünvan. bu seneki sınav 9 aralık'da uygulanacak.
  • üniversite mezunu olup iki yılda bir yapılan sınavı geçmek yeterli.
    işiniz gücünüz yoksa, bir altın bilezik olarak bileğinize takıp mutlu mesut yaşayıp gidebilirsiniz
  • patent vekili olabilmek için 2 yılda bir yapılan ve ne alakysa gazi üniversitesi'nin hazırladığı abuk sabuk bir sınavda 100 üzerinden 70 alarak başarılı olmanız gerekmektedir. bir patent vekilinin bilmesi gereken ve yaptığı en önemli şey tarfinamedeki "istemler" hakkında sınavda sadece bir tane soru sorulurken, hiçbir şekilde alakanız olmayacak birçok soru gelmektedir. bu sınava hazırlanmak için ilgili kitaplar -ki 1-2 tanedir zaten, http://www.pem.org.tr/ adresinden ulaşılabilir.

    edit: 2013 yılındaki sınavı ankara üniversite'si hazırlamış, eline yüzüne bulaştırmıştır.
  • 26 kasımda yapılmış olan sınavı neredeyse 1 ay geçmiş olmasına rağmen açıklanmamakta ısrar etmektedir aynı zamanda. yanlış soru olduğu o yüzden sarktığı şeklinde duyumlar alınmıştır ama yine de bu kadar sarkmış olması insanın aklına yine bir kopya, bir adam yerleştirme gibi olayları getirmektedir
  • yeni kanun sonrası mühendis ve eczacıların yapacağı meslek. patent vekili avukatların bu konuda ne düşüneceği merak konusudur.
  • 2005 yılından beri mühendis/temel bilimci/eczası/doktor olmamama rağmen sahip olduğum ünvan. 9 seneden beri mesleğin içinde olduğumdan söyleyebilirim ki, yeni mevzuat ile her türlü 4 senelik bölüm mezununun patent vekili olmasının ortadan kaldırılması kadar yerinde bir karar daha olamazdı. patent işini form doldurmak, forma imza atmak, online başvuru yapmak olarak algılayan güruh karşı çıksa da tarifname takımı denilen patentin asıl temel taşını hazırlamak, buluşu anlamak, dünya çapında yenilik ve buluş basamağı araştırması yapmak, gelen araştırma ve inceleme raporlarını anlamak, benzer bulunan buluşlara karşı savunma yapmak tamamen teknik bir konu. ben yanımda çalışan mühendis çocuklara sadece ve sadece mevzuatsal konularda destek olabiliyor ve hayran hayran yaptıklarını izleyebiliyorum.

    harika bir meslek, belki ülkemizde yukarıda saydığım meslek grupları için çok getirisi olan bir meslek değil ama abd, avrupa patent ofisi, rusya ve japonya'daki meslektaşlarımızı gördükçe keşke onlar gibi olabilsek diyorum.
  • 'patent, faydalı model ve endüstriyel tasarımlar' konusunda, ilgili 'kurum' nezdinde temsil hakkına sahip kişinin ünvanı.

    burada 'kurum', kimleri vekil olarak kabul edeceği konusunda kriterleri kendisi belirler. örneğin türk patent enstitüsü'nün (tpe) muhatap aldığı vekiller 'türk patent vekili' ünvanını almak için tpe'nin düzenlediği patent vekilliği sınavını geçip, sicile kaydolan kişilerdir. avrupa patent ofisi'nin (epo) muhatap aldığı vekiller ise, epo'nun sınavlarını (eqe: european qualification exam) geçip, oranın siciline kaydolmuş kişilerdir.

    yani bir patent vekili öyle her kurum nezdinde faaliyet gösteremez; hangi kurumu gözüne kestirmişse onun kriterlerini sağlamış olmalıdır.
  • merakla beklenen 2015 yılı patent vekilliği sınav tarihi 5 aralık 2015 cumartesi olarak az önce ilan edildi.

    sınav ve genel şartlar için şuradan bilgi alınabilir.
hesabın var mı? giriş yap