• popüler kültür çok kabaca ve basitçe soğuk savaş dönemi ve soğuk savaş sonrası dönem olarak 2'ye ayrılır (politik olarak incelersek de, soğuk savaş bittikten sonra batı, medya üzerindeki sansürünü kaldırmıştır vesaire).

    soğuk savaş döneminde kötü karakterler hem iticidir, hem beceriksizdir, hem salaktır, vesaire. buna karşılık iyi karakter tam onun tersidir hem moral hem de nitelik olarak iyidir. karakterlerin bu şekilde hazırlanmasının altında yatan nedenlerden biri north pacific vs comintern anlayışını haklı çıkarmaktır. biz vs onlar vizyonu hakimdir.

    soğuk savaş sonrası dönemde ise bu vizyon kaybolur/yok edilir. iyi karakterin kötü tarafları varken kötü tarafın haklı sebepleri vardır. biz(iyi) olan tarafın aslında kötü davranmış olabileceği, diğer(kötü) tarafın ise kendini savunmaya çalıştığı fikri verilir (white guilt kavramına giriş diyebiliriz).

    bunun en güzel örneği doctor who vs master diyebiliriz. iki dönemin politik görüşlerini başarıyla ve fazlasıyla anlatır(spoilerlık yerler olduğu için daha fazla girmicem konuya).
  • kötünün aslında tam olarak kötü olmamasından kaynaklanır. genelde bir eser oluşturulurken kötü karakter ayrıntılarıyla işlenmez, sadece kötüdür işte, basit bir şey yüzünden kötü olmuştur ve kötü olarak anılır. ama ne zaman ki, kötü karakterin böyle olmasının gerçek sebeplerini görmeye başlarız, işte o zaman yerine göre haklı ya da yerine göre, kahraman karaktere nazaran daha insana yakın bir tiplemeyle karşılaşırız. hata biraz daha üzerine düştüğünüzde, kahraman karakterlerin berbat kişilikler olduğunu bile düşünmeye başlayabilirsiniz. aslında genelde iyilerin savunucusunun, savunduğu şeylerin çok da mantıklı olmadığını, bu savunuşun herhangi bir şekilde bir çözüme varamadığını, varamayacağını görebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap