• bir zimbirtinin* onu isteyen birimlere* nasil dagitilacagini duzenlemek icin kullanilan bir yontem. proof of work'ten farkli olarak bu yontemde dagitim icin yapilacak secimde zimbirtiyi isteyenin sarfettigi efor yerine onun niteligine bakilir. bu nitelik, istenen zimbirtidan elde ne kadar bulundurduguna baglidir. zimbirtisi cok olana daha cok, az olana daha az zimbirti verir bu sistem. proof of work'e kiyasla proof of stake kullanan bir sistemde tekel olmak daha zordur***.
  • cryptocurrency kullanımının yaygınlaşması ile birlikte adını daha çok duyduğumuz bir algoritma doğrulama türüdür. bu algoritmada coin sahipleri sahip oldukları miktar ile orantılı olarak coin elde ederler. bu işleme minting denir. kişinin minting yapabilmesi için içinde coin bulunan hesabı açık (unlocked) ve online tutması gerekir. online her kullanıcı otomatik olarak block doğrulaması yapar ve bunun için süper bilgisayara ihtiyaç yoktur, hesabında bir miktar coin olması yeterlidir. dolayısıyla bu teknoloji proof of work teknolojisine göre epey enerji tasarrufludur.

    peercoin ve ohm wallet gibi cryptocurrencyler bu teknoloji ile çalışmaktadırlar.
  • ethereum'da kontrollü olarak geçilmesi planlanan cryptocurrency validation yöntemi.

    bu yönteme göre transfer bedellerinin paylaşımı kimin daha çok işlem gücü olduğuna göre değil, kimi cüzdanında daha fazla o coinden/tokendan olduğuna göre belirlenir. bu durumun belli avantajları var ethereum ve bitcoin'in şimdi kullanıyor olduğu proof of work yöntemine göre.

    birincisi gereksiz elektrik harcamasının önüne geçilmiş oluyor. bildiğiniz gibi ethereum için dev mining rig'ler yapılıyor, bitcoin için benzer şekilde yüksek kapasiteli asics'ler kullanılıyor. bu durum da elektrik tüketimini inanılmaz derecede artırıyor. uzun vadede sürdürülebilir değil maalesef bu durum.

    ikicisi mining yapılan coinlerin hemen harcanmasının önüne geçiyor olması. şu anki sisteme göre insanlar ethereum mining'i yapabilmek için bircok ekran kartı almak durumunda kalıyorlar. ellerine coin geçtiği zaman da bunları satıp geleneksel para birimine dönüştürüyorlar bu ekran kartlarının parasını ödeyebilmek veya daha fazla ekran kartı alabilmek için. bu da sonu gelmeyen bir döngü oluşturuyor. proof of stake yönteminde işlem gücü önemli olmadığı için sıkıntı kalmıyor zaten ethereum için konuşursak her bir blokta 4 mb veri şifreleniyor. bu işlemi rasberry pi bile rahatlıkla yapabilir.

    üçüncüsü yukarıda beklediğim gibi insanlar kendi cüzdanlarında daha fazla coin bekletmek durumunda kalacakları için stabilite artacak ani satışlar olmayacak. bunun yanında coinlerin %50'sinden fazlasını elde bulundurmak imkansız olacağı için coinin %51 atak dediğimiz şeye maruz kalması daha zor olacak.

    tabi bunlara karşılık zenginin daha çok zengin olması gibi bir durum söz konusu. yani bir insan elinde ne kadar çok coin bulunduruyorsa bu sistemde o kadar çok coin kazanıyor. bu da eşit dağılmamış coinlerde sorunlara yol açabilir diye düşünenler var ancak ben bu görüşe katılmıyorum. proof of work yönteminde de elinde kapital bulunduran daha fazla mining rig veya asics yatırımı yapabileceği için çok da farklı bir sonuç elde edilmiyor.
  • bitcoinin sonunu getirebilecek teknolojidir.bekleyip göreceğiz.
  • merkezilik elestirisini anlayamiyorum. evet 1000 coini olan kisi ile 1000000 coin'i olan ayni sekilde kazanc saglayamiyor. fakat pow de ayni degil mi? yine parasi cok alan daha cok kazaniyor. parasi cok olan coin almak yerine cihazlara yatirim yapiyor. ıkisi de ayni kapiya cikiyor sonucta.
  • aysun kayacı'nın zamanında söylediği bir söz var: "dağdaki çobanla benim oyum eşit olamaz" seyret

    proof of stake sistemlerde çobanın oyuyla aysun kayacı'nın oyu bir olmaz. sistemin seçim yapmak üzerine kurulu bir mekanizması varsa kimin daha çok hedesi varsa onun o kadar söz hakkı olur. parayı veren düdüğü çalar'a yakınsar.

    aysun "proof of stake" kayacı
  • marketteki pos coin sayısı arttıkça sistemdeki yamukluklar iyice belirgin hale gelmiş durumda. özellikle delegeli sistemlerde kök salmış delegeleri sittin sene değiştirmek mümkün görünmüyor artık zira bu adamlar o coinde en zengin kesim durumundalar ve pos coinlerde elindeki coin kadar konuşursun. en büyük dpos coinlerden biri olan liskte misal baya bildiğimiz yandaşlık müessesi hakim durumda. onlarca delege ortak bir pool oluşturuyor ve oy verenlere bizden birine oy vermeniz yetmez pool'umuzdaki bütün delegelere oy vereceksiniz yoksa şöyle şöyle kesintiler yaparım diyor. hatta bunların içinde daha delege bile olamamış adaylar da var. haliyle tüm pool delegelerine oy vermezseniz verdiğiniz oy ve harcadığınız liskler neredeyse boşa gittiği gibi gerçekten topluluğa fayda sağlayacak ama tek tabanca takılan adayları seçme şansınız da elinizden alınıyor. şu anda lisk delegelerinin %54 ü kartel pozisyonda olan elite grubunun üyeleri. yani adamlar %51 in çok üstünde bir orana sahipler. bunun gibi yarın öbür gün 101 delegenin çoğunluğu tek grupta toplanırsa buna lisk developerlarının da hard fork dışında yapabileceği bir şey yok. oy verme maliyetlerindeki yükseklik yüzünden çok zengin değilseniz zırt pırt oyunuzu da değiştiremiyorsunuz. ancak misal yine bir dpos olan ark'taki sistem çok daha demokratik zira aynı anda en fazla bir delegeye oy verebilmeniz mümkün.
  • dünyadaki bütün finansal sistemleri, yeterince zorladığınız zaman ponzi ya da piramit şemalarına benzetebilirsiniz ancak proof of stake, proof of work'e kıyasla çok daha fazla ponzi'ye ya da mevcut finansal faiz sistemine benziyor. sisteme ne kadar erken girip o değerden ne kadar çok topladıysanız pozisyonunuz o seviyede daha çok güçleniyor. bitcoin, proof of work sistemi ile altın mining'ine daha yakın bir yapıyı koruyor, yani yok bitcoin çok elektrik tüketiyor, çevreye zararlı vs. diye alternatif çözümler üretmek mantıksız, o kan, ter akacak, kaynak tüketilecek, madenler kazılacak ki finansal araç bir değer kazansın, aksi halde yok kafamız rahat olsun böyle şeylerle uğraşmayalım dersek direk çiftlikbank ya da bitconnect tarzı düz ponzi sistemlere geçmek çok daha temiz olacaktır.
hesabın var mı? giriş yap