• hak filan değildir, yasa olmamasının sefasının sürülmesidir.
  • hala lüks kategorisinde görüldüğü için, devlet hastanesinde psikiyatri kliniklerinde hastanın yüzüne bakmadan toplam 3 dk zaman ayırarak eline ilaç tutuşturup yolladıklarını bildikleri için pahalıdır. sadece psikologla da bitmez, bazı yerlerde yapılan testlerden de yüksek ücret isterler.

    taksimetre açsan o sürede o kadar yazmaz.
  • türkiye'de hizmete para vermek her alanda enayilik görülüyor.

    adam 110 liralık sehpayı saatlerce süren uğraş sonucu 60 liraya maledip 50 lira kar etmeyi büyük akıllık görüyor. o elli lira kar için harcadığı vakit 6-8 saat. o sürede bim'den pet şişeyle su alıp taksim meydanında satsa en az 100 lira kazanacak ama umurunda değil. çünkü adamın saatinin değeri yok, kendine saygısı yok, yaşadığı hayata değer vermiyor. nasıl olsa haybeye nefes aldığından havadan geldiğini düşündüğü 10 lira onun için kar. 50 lira için gerekirse iki gününü harcar.

    bu pencereden bakınca psikologa para vermek hem de çok para vermek saçma tabi. ne de olsa aynı işi(oturup konuşmak) arkadaşı da yapabilir. iki biraya bedavaya getirir psikoloğu.

    o süreçte yaşadığı buhranların, tıkanıklıkların hiçbir önemi yok. psikoloğa ihtiyaç duyduğu dönemdeki verimsizliğinin önemi yok. hayat standardını yükseltmek gibi bi amacı yok. güzel bir restoranda yemek yemek, sakin huzurlu bir yerde oturup yüksek kira ödemek hep enayilik. çünkü adam yarrak kafalının teki.

    psikolog sizin hayat standardınızı yükseltir, sürekli takılı kalıp aşamadığınız sorunları çözmenize yardımcı olur, üstüne kendinizi tanımanızı sağlar. bu da saatlik vereceğiniz 200 liranın ileride çok daha yüksek bir şekilde size geri dönmesini sağlar.

    iki üç yıl öncesine kadar dibe vurmuşken, bugün mutlu bir hayatım var, sağlık sorunlarım daha az. daha az hastaneye gidiyorum kendime daha iyi bakıyorum. bunların sonucu olarak da eskisinden daha iyi kazanıyorum. bu hale gelmemde psikoloğumun etkisi büyük. kendimi tanıyıp, sorunlarımı aşmamı sağladı, bunun yanında takıntı sahibi olduğum bazı kötü alışkanlıklarımdan kurtulmama yardımcı oldu.

    eğer ihtiyacınız varsa üçün beşin hesabını yapmadan iyi bir psikoloğa gidin. söz konusu olan kendi hayatınız, arabanızı boyatmıyorsunuz.

    son olarak kişisel tavsiyem psikoloğunuzu mümkünse karşı cinsten seçin.
  • benim gittiğim değil. hem de gayet memnunum. aydınlanıyorum ekseriyetle.

    yeni mezunların bile seansları 180'den başlıyormuş, ki gerçekten pahalı. haftada bir düzenli gidildiğinde ortaya çıkan rakam adamı iyice sinir eder. 45 dk için 500 tl veren arkadaşım vardı. fiyat anormal olduğundan devam edemedi.
  • psikolojik rahatsızlıkların mide göğüs gibi normal rahatsızlık olduğuna önce kendilerinin inanmaları gerektiğini gösteren pahallılıktır.

    hem çok normaldir herkesin gitmesi gerekir de hem de fiyatların lükse girsin. pes.
  • maalesef insanlar ücret vermedikleri zaman, yani bir "şey"i bedeli olmadan aldıkları zaman o "şey"e kıymet vermemektedirler. bu birazcık da bundan kaynaklanan bir durumdur.

    tabi psikologların ülkemizde bir yasaya bağlı olmamaları, herhangi bir oda oluşumlarının olmaması vb. durumlardan dolayı kendilerini kontrol eden bir mercii de yoktur. bu sebepten psikologlar da kendi kalitelerine kendileri bakıp, kendilerine bir etiket biçmektedirler. şöyle bir algı var çünkü (duyulmuş ya da şahit olunmuş diyaloglardan seçmedir aşağıdaki örnek);

    - usta benim psikoloğa gitmek gerek.
    - aa bizim ayşe geçen bir psikoloğa gitmiş. 300 tl vermiş.
    - hadi ya?! ben geçen bi tane buldum. 200 tl idi seansı.
    - ama bu 300 lira. demek ki daha iyi.

    ayrıca psikoloji maalesef birçok alan gibi sürekli gelişmekte olan bir alandır ve 4 yıllık eğitimden sonra bir alanda uzmanlaşmak gerekir. çünkü psikolojinin bir sürü alt alanı mevcuttur: suçlu davranışı, psikotik bozukluklar, nevrotik bozukluklar, çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı, engelli, engelli ailesi, trafik, spor vb. gibi. çünkü insanın olduğu her yerde psikoloji vardır.

    bunların dışında her bir vaka ile farklı terapi yöntemleri mevcuttur. bunlar her ne kadar belli üniversitelerimizde ekoller şeklinde psikoloji öğrencilerine hocaları tarafından verilse de birebir terapi sistemi maalesef öğretilmemektedir. örneğin bir vaka ile bilişsel davranışçıyöntemi kullanırken, başka bir danışanın yaşamış olduğu sorunda psikanalize girmek gerekebilir. hatta bazen birkaç yöntem iç içe ve bir arada kullanılabilir.

    bu sebepten bir psikolog mezun olduktan sonra tonla sempozyuma ve eğitime katılır. alanında yüksek lisans yapar - ki maalesef bu konuda devlet okulları sınırlı sayıda kontenjan açtığı için özel üniversitelere yönlenmek zorunda kalırlar. bu da ortalama 15bin ile 20bin civarında bir bedeldir. eğitimler zaten oldukça pahalıdır.

    işbu sebeplerden, evet psikologlar çok pahalıdır. yine de ruh sağlığı mühimdir. üstünde durmak gerekir.

    edit: gelen mesajlardan aldığım bilgiye göre yüksek lisans ücretlerini güncellemem gerektiğini, benim zamanında çok ucuza yaptığım öğrendim. yuksek lisans ücretleri bilgi üniversitesinde 47 bin, bahcesehir üniversitesinde 48 bin, beykent üniversitesinde 52 bin lira imiş. ders+tez donemi ücreti.
  • psikologların çok kısa sürelerde çok para kazanması durumu...

    bu ülkede psikologların bir saatlik seans ücreti , doktorların saatlik ücretinden de, aynı anda 30 çocuğa ders anlatan öğretmenin bir derslik ücretinden de yüksektir...

    4 yıllık lisans mezunu psikologlar doktorlardan daha çok mu eğitim aldılar veya daha çok mu emek sarf ediyorlar...

    bir öğretmen az 30 öğrencilik sınıfta ve hatta özel derste bile bir psikolog kadar kazanmıyor...

    gereksiz ve haksız bir pahalılıktır...

    halbuki herkes psikoloğa gitmek,derdini sorunlarını anlatmak,profesyönel yardım almak ister... çünkü herkesin zaman zaman zorlandığı durumlar olur. maalesef insanlar bu fiyatlar nedeniyle bu özel yardımdan mahrum kalıyor...

    zaten bir seansa dünya kadar para verebilen adamlar için lüks villalar,arabalar da ucuz geliyor...
  • türkiye şartlarında gayet yüksektir. mesleki altyapı olmadan apartman tarzı vakıf üniversitelerinden mezun olup bir ofise iki masa bir sandalye atarak psikolog olunmaz sevgili selinsu. etrafta gördüğüm çoğu psikolog da aynı amaçla o bölümü tercih ediyor zaten. dört yıl okuyayım bir ofis açıp para kırayım. bir de türkiye'de açılan ofisler psikoloğun deneyimine bitirdiği üniversiteye akademik çalışmalarına değil ofisi açtığı semte göre değişiyor. adını duymadığınız üniversitelerden baba parasıyla ite kaka mezun olup baba parasıyla nişantaşı'nda ofis açarak saatini dolar üzerinden hesaplayanlar var bu meslekte. doktor desen anlarım yıllarca okuyorlar uzmanlığı var tus'u var. diş hekimi desen belli bir beceriye sahip olması gerekiyor. operasyon yapıyor. risk alıyor.

    e sormazlar mı adama sen bu meslek için dört yıl okumaktan başka ne yaptın? lüks bir semte ofis açıp gelen müşterilere "anlıyorum" ve "olur öyle" demekten öteye ne kattın adama? adam vardır üniversitesini bitirmiş alanında yurt dışı araştırmaları yapmış. makaleler yayınlamış seminerlere katılmış bilimsel çalışmalarda yer alarak psikoloji bilimine bir şeyler katmış tamam ona verilen para helali hoş olsun. ama dandik bir apartman üniversini herkese beleş verdikleri %75 bursla bitirip sadece psikoloji kitapları okumuş ya da yüksek lisansını bu bölümde tercih etmiş insanlardan daha cahil olarak 1500 dolara kiralanan apartman dairelerinde freud çakması tipler konuşmuyor mu ıslak odunla vurasım geliyor ağzına ağzına. kısacası beş büyük faktör kuramıasch deneyini pavlovu falan ezberleyip sınavdan geçmekle olmuyor bu işler.
  • psikolojik sorunların kökenini ateistliğe bağlayan bre cahil,
    dindar olup da psikolojik sorunlarını bir türlü çözemeyen tanıdığım bir çok arkadaş var. psikolojik sorunlar nasihatle çözülmez. çünkü, bilinç değil bilindisiyla ilişkilidir.

    psikolojik danışmanlık ücretlerine gelince... ben bir iki seans gittim. o kadar para verince iyice psikolojim bozuldu. :)
  • aslında olay psikologların pahalı olması değil, dünyanın bir çok ülkesinin aksine terapinin sağlık sigortaları tarafından karşılanmamasıdır.
hesabın var mı? giriş yap