• rehber öğretmen, insan kaynakları uzmanı gibi bireyleri output olarak verebilen bir sistem bölümü.
  • bu bölümde yazılı sınav olmaz.

    sınavlar;

    - hocanın konuşmasını dinliyormuş gibi yapmak,
    - sık sık "anlıyorum" ve "bu çok dogal bi durum" demek
    - sınavın bitmesine 5 dakika kala "eee 5 dakikamız kaldı isterseniz diğer seansta devam edelim" şeklinde uyarmak

    gibi başlıklar altında incelenir ve gözetmen hocalar tarafından puanlandırılır.
  • kimsenin mezun olunca işini yapmadığı bir ülkede en azından 4 yıllık üniversite eğitimi boyunca kendini geliştirmek, empati, sabır, etkin dinleme, gözlem, dengeli yorum gibi hayatın her yerinde yardımcı olacak özellikleri edinmek isteyenlere tavsiye edebileceğim bölüm. dersten çıkınca ders bitmez, aksine başlar. insanlara ve özellikle de kendinize daha farklı bakmayı öğretir, diyalog kurmayı ve -bazı öğretim görevlilerine denk gelirseniz- hayata farklı bakmayı öğretir. bunları kendiniz de öğrenebilir misiniz? tabii ki. ama derste harcayacağınız vakitte öğrenmek daha kolaydır. ha kolay mıdır zor mudur? o değişir... sınavları belki kolaydır, ama fark ettikleriyle, bildikleriyle yaşaması insanın. o zordur çoğunlukla..
  • egitim fakultesine bagli bir bolumdur. egtim bilimleri bolumu olarak da anilir. is olanaklari coktan secmelidir. onunuzde sinirsiz imkanlar var denilirse, biraz abartilmis olmakla birlikte, eger universitede sadece o bolumu okumakla yetinmeyip hiper aktif bir ogrenci olmussaniz aslinda cok da abartili bir soz olmadigi gorulur. kendinizi bu kadar iyi tanimak bazen aci verici olabilir. o yuzden bu bolum secilirken cok dikkatli davranilmali. ayrica cevredeki anlayissiz kisiler, sizin de herkes gibi sinirlenip duygulariniza hakim olmak istemeyeceginiz, duygusal anlarinizda sacma sapan seyler dusunebileceginiz gercegine dunyanin en garip seyiymis gibi bakarlar. bu da cok can sikici olabilir. eger bir okulda psikolojik danismanlik yapiyorsaniz benim cocugum aslinda cok zeki; ama dikkati cok cabuk dagiliyor ne yapalim gibi sorularla karsilasilabilir. iste tam da bu ve buna benzer durumlarda ofke kontrolu ile ilgili bilinen her sey uygulanmalidir.
  • üzerine yükseklisans yaptığım bölüm
  • burdan mezun olan erkeklerin askerliklerini yedek subay olarak yapmaları kaçınılmazdır. görüştükleri insanlar ise kendini kesen, arkadaşını vuran, ya da kümesteki tavukları siken askerlerdir.
  • mezunlarının pedagog ünvanını aldığı, öss hazırlık döneminde kod adı pdr olan üniversite bölümü.
  • bir yardım mesleğidir. ancak psikolojk danışmanın yardımı sağlıklı bireylere yöneliktir. burdaki sağlıklı bireyden kasıt herhangi bir ruhsal bozukluk tanısı almamış kişidir. psikolojik danışma sürecinde danışanda herhangi bir ruhsal bozukluk olduğundan şüphelenen danışman, danışanını psikologa ya da psikiyatriye yönlendirmekle yükümlüdür. psikolojik danışmanın en büyük silahı, danışan üzerinde bıraktığı terapötik etkidir. terapötik etkiyi bir hastanın hastaneye girince kendini iyileşmiş hissetmesi durumuyla örneklendirebiliriz. okullardaki rehberlik ve psikolojik danışmanlık servisinin birincil faydası budur. ama asıl önemli konu öğrencinin görüşmelere iştirakında devamlılık sağlanılması ve öğrencide olumlu gelişmeler gözlenmesidir. işte bu psikolojik danışmanın uzmanlığının bir göstergesidir. yani farklı branşlardan işsiz arkadaşları toplayıp iki aylık kurslardan sonra "ahanda sizi psikolojik danışman yaptık, aha kadronuzu da verdik." derseniz -ki dediler bile- "rehber öğretmen napıyor ki, ne işe yarıyor ki?" sorunsalının tohumlarını itinayla atmış olursunuz. velhasıl kelam ciddiye alınması gereken bir meslektir, özellikle de eğitimciyseniz daha bir ciddiye almanız gerekir.
  • mesleki gelişimin yanında insanlara bireysel gelişim de sağlayan bir bölümdür. kendimden bilirim kişisel gelişimim ve insanlar ile dünyayı algılama , değerlendirme düzeyimde pozitif anlamda çok değişiklikler oldu. belkide (ülkem üniversite öğrencisinin büyük kısmının olduğu gibi) tesadüfen girdiğim bir bölümden mutlu bir şekilde ayrılıyorum.

    mezunları çoğunlukla okullarda rehber öğretmen olarak çalışır. özelde çalışma avantajlarıda çok fazladır. zaten bu gidişle mezunların çoğu özele kayacaktır. çünkü milli eğitim bakanımız hüseyin çelik bu bölümü gereksiz bir bölüm olarak görmekte ve mümkün olduğu kadar atamalarını az tutmaya çalışmakta. uzmanlık isteyen bu bölüme alan dışı atamalar yapmakta ve merkezi sistemi kurmaya çalışarak mezunların önünü tıkamaya çalışmaktadır. ne diyelim allah fen edebiyatlara zeval vermesin.- bakan hariç tabii ki-
  • insanların birbirleriyle ve cevreleriyle olan ilişkileri üzerine yoğunlaşmış, kişilerin toplum içinde özellikle de okullarda, toplumun belli birimleriyle ya da kendi içlerinde yaşadıkları sorunlara danışmanlık ve rehberlik etmeyi amaç edinen danışmanlar ve rehberler yetiştirmek amacı ile kurulmuş bölümdür. mezuniyet sonrasında alınan ünvan, psikolojik danışman ve/veya rehber öğretmendir. okullarda rehber öğretmen olarak çalışılabildiği gibi, rehabilitasyon merkezleri, hapishaneler, anaokulları, şirketlerin insan kaynakları departmanları gibi çeşitli alanlarda çalışabilirler. rehber öğretmen lafına bir kıllık söz konusu bu bölümün hocalarında, o yüzden rehberlik uzmanı unvanını da kullanabilirler.
hesabın var mı? giriş yap