• ekonomik faaliyetlerde duraklama dönemleri için kullanılan tanımlamadır. bu dönemlerde toplam üretim miktarında gerileme olur, işsizlik artar, milli gelir düşer, ekonomi kötü yola düşmüştür bir kere...
  • günümüzün türkiyesi...
  • (recession) ing. buhran, ekonomik kriz
  • ekonomik hayatın duralaması, neşesini, cilvesini kaybetmesi böööyle. ekonominin büyüme hızının, nüfus artış hızının altına inmesi ve dolayısıyla kişi başına milli gelirin değişmemeyi adet bilmesi...

    resesyonun kötü sonrası depresyondur. türkiye bunu 2001'de görmüştür. a.b.d. de yakında asıl resesyonun ne olduğunu tüm dünyaya gösterecektir zaten.

    (bkz: durgunluk)
  • (bkz: depression)
  • böyle bir durumda merkez bankası olaya müdahele etmeli;para arzını arttırmalıdır.aksi takdirde yükselen faizlerle birlikte yapılan yatırımlar azalacak ve zaten aşağılarda seyreden üretim tamamen durma noktasına gelecektir.resesyondan çıkmanın en güzel yolu yatırımdır.bu da para arzını arttırıp,faizleri düşürmekle mümkündür.fakat bunun da bir dengesi vardır.yani merkez bankası piyasanın talep ettiği kadar arz yapmalıdır.talebi karşılamayan arzın faizleri istenilen seviyeye çekemeyeceği aşikardır zaten.fakat talebi aşan arz da karşılayamayan arz kadar -belki daha da fazla- tehlikelidir.zira bu milli gelirin üretim yapılmadan artmasına sebep olur.şöyle ki;para talebi tüketim ,tasarruf ve yatırım için yapılır.bunlar da kendi aralarında dengeli olmalıdır.piyasaya istenenden (yapılacak yatırımdan/üretimden) fazla para sürülmesi gelirleri arttıracağından tüketim ihtiyaçlarını da arttıracaktır.fakat üretim olmadığı halde tüketim talebinin artması dengesizliktir.bunun sonucunda:

    1)ülkede bulunmadığından ithal mallara talep artar.
    2)para piyasası ,mal ve hizmet piyasasından büyük olacağından enflasayon oranları artacaktır.
  • türkiye için 1994 ve 1999 yılları en tipik ve derin örneklerinin sergilendiği yıllar olmuştur.
  • ekonomide en az iki çeyrek üst üste negatif büyüme görülmesidir. yanılmıyorsam tarım sektörümüz şu an resesyondadır.
  • abd merkez bankası fed in faizleri indirerek önlemeye calıstıgı durum. ne yazıkki suana kadar yapılan indirimler cok fazla bir etki göstremedi. belki de bir j curve effect beklemek gerekiyor fakat zaten greenspan zamanından kalan asset bubble ın da bu indirimlerle ne duruma gelecegi merak konusu bence. enflasyonun nasıl etkilenecegi agustos gibi belli olabilir. faiz indirimlerinin enflasyonuda körüklemesi tam bir felaket senaryosu olabilir.
  • resesyonu engellemek icin yapilan hizli faiz indirimleri steepening curve'le sonuclanmakta (bkz: curve steepener). bir ba$ka deyi$le bugunku resesyondan kacmak icin yarinki stagflasyonu kabul ediyoruz. teknik olarak kelime anlami "2 defa ustuste 3 aylik negatif buyume rakami".

    faiz indirimleri elbette 90larin ders kitaplarinda yazdigi gibi "resesyonun en guzel ilaci" degil. zira uluslararasi portfoy akimlari diye bir $ey var. sen kapali ekonomi degilsin ki oyle her $ey 2 ipe bagli olacak. gene ayni nedenden abd'nin hem yava$lamasini hem de yuksek faizini ithal edecegiz.
hesabın var mı? giriş yap