• bu akıntı çeşidi ile ilgili çok daha fazla bilgi vermek gerekiyor. ciddi bir konu, çünkü her sene yüzlerce kişi, bu sebepten hayatını kaybediyor. sahil güvenlik komutanlığı, rip akıntısına dair yapmış olduğu mini belgeselde, bu akıntıya "çeken akıntı" adını vermiş. söz konusu belgeseli aşağıdaki link üzerinden izleyebilirsiniz:
    http://www.youtube.com/watch?v=vy4s9zu4abw

    şurada explorer ile izlenebilecek bir belgesel daha var:
    http://cekenakinti.org/brosur.aspx

    özellikle karadeniz gibi dalgası bol denizlerde meydana gelen rip akıntısı, kıyıya vuran dalgaların geri dönüşü ile meydana geliyor. su kütleleri, geri dönüşleri sırasında bir koridor oluşturuyor ve bu koridorda geriye doğru hareket eden kütlenin hızı, saatte 70 kilometreye kadar çıkabiliyor. bu da demek oluyor ki, söz konusu koridor içerisindeyken sahile doğru yüzmek, neredeyse anlamsız bir hareket. suyun üzerinde koşsanız bile bu akıntıdan daha hızlı hareket edemezsiniz. rip akıntıdan kurtulmanın en basit yolu, kıyıya paralel bir biçimde yüzerek ölümcül koridordan çıkmak ve akıntı olmayan sulara ulaşmak. bunun aksi yönde davranmak, panikleyip kıyıya doğru yüzmeye çalışmak, kötü neticenin yakınlaşması anlamına geliyor, başka bir şey değil. nitekim kıyıya doğru yüzmek isteyen kişiler, yalnızca kendilerini yoruyor ve bir vakitten sonra yorularak pes ediyor. yüzme sporunda çeşitli dereceleri olup da boğularak hayatını kaybedenler, genellikle bu akıntıya kapılan kişiler. yöntem bilmedikten sonra bu akıntıdan kurtulmak, neredeyse imkansız nitekim akıntının uzunluğu, sığ sulara doğru yüzlerce metre olabiliyor. özellikle yüzme bilen kişiler ya da bir şekilde su üzerinde durmayı becerebilenler, "su üzerinde kalmak kaydıyla" kendilerini akıntıya bırakabilir. nasıl olsa nihayetinde akıntı koridorunun sonuna gelecekler ve her ne kadar kıyıdan uzaklaşmış olsalar da daha fazla sığ sulara sürüklenmeyecekler. ardından yine kıyıya paralel yüzerek, akıntı kanalından çıkılmalı, kıyıya doğru yüzülmeli.

    şöyle bir site var, çeken akıntı ile ilgili:
    http://cekenakinti.org/
  • akıntının hızı yüzebileceğiniz maksimum hızın birkaç katı olabildiğinden sahile doğru yüzerek kurtulmaya çalışmak ölümlerin genel sebebidir. sahilin bir hayli açığında ve yüzmeye hali kalmamış bir insan evladı olarak bırakır sizi. o sebeple akıntının etki alanından kurtulmak için sahile paralel yüzmek tek çözüm imiş.
  • türkçesi çeken akıntı olarak bilinir. ancak, hem global terminoloji içerisindeki kullanımı hem de dikkat edilmediği taktirde boğulmalar ile sonuçlanabildiğinden dolayı pesimist çağrışım yapan ve bir nevi uyarı niteliği taşıyan "rip akıntı" daha yaygın kullanılmaktadır.

    doğaya ait bazı fenomenleri sadece kelimeler ile tanımlamak bazen yetersiz kaldığı için aşağıdaki üç boyutlu çizim üzerinden bu akıntıların nasıl geliştiği temel olarak anlaşılabilir.

    görsel 1

    bu çizimde başlıca, açık denizden gelen dalganın kırıldığı "kum tepeciği" (ya da dalgayı kıran doğal yapıların genel adı ile "topuk") ve sahile vuran dalganın geri dönüş yolu olarak kullandığı "çeken akıntı kanalı"na dikkat edilmelidir.

    dalgaların yükseklikleri ve boyu (uzunluğu) rüzgârın şiddetiyle doğru orantılıdır. rüzgârlı havada dalga yüksekliği artar. sözgelimi, 1 metrelik bir dalganın enerjisi 30 cm yüksekliğindeki bir dalganın enerjisinden 9 kat daha fazladır.

    kırılan dalgadaki su kütlesi, sahilde ulaşabildiği son noktanın ardından dönüş için "topuk"un tamamen ya da kısmen aşındığı, topuğun direncinin en az olduğu kısımda eğimin de yardımı ile oluşturduğu yatak üzerinden rip akıntısını oluşturur.

    bir dalga normal olarak kıyıya yaklaşırken, denizin sığlaştığı yerde kırılır, kumsala kadar olan kısımda sürünür (sörf) ve sonunda köpükler halinde kumsalda tırmanır. sonra geri döner. bu normal bir dalga hareketidir. rüzgârlı havalarda sular geri dönerken altta bir kum sırtı (kum barı) engeli ile karşılaşır, zorlanır ve enerjisi artar, sonuçta engeli yırtarak açar. bu yarıkta büyük bir çekim gücü oluşur, geride ne varsa bu yarıktan açık denize çekilmeye başlar. bu akıntıya çeken akıntı adı verilir. çekimin olduğu kanalda eğer bir insan yüzüyorsa onu da açık denize sürükler.

    sahilden açık denize doğru, rip akıntısı doğrultusunda bakılarak şematize edilen ikinci görselde ise, yukarıdaki üç boyutlu çizimde insanın su içindeki olası yerleri gösterilmiştir.

    görsel 2

    peki bahsi geçen çizimler gerçek kıyıda nasıl görülebilir. aşağıdaki görselde topuk vazifesi gören kum birikintilerinde kırılan dalgadaki su kütlesinin geri denize döndüğü yollar rip akıntısı olarak görülmektedir.

    görsel 3

    dalgaların ve köpürmenin olduğu kısımlar sığdır, topuk bölgesini anlatmaktadır. dalgaların ve köpürmenin olmadığı kısımlar ise derindir ve rip akıntısını göstermektedir.

    görsel 4'te tek bir akıntı net bir şekilde görülmektedir.

    görsel 4

    akıntının olduğu bazen yukarıdaki gibi net bir şekilde fark edilmeyebilir. ayırt edici sinyalleri genellikle şunlardır;
    - derin ve/veya koyu renk su kütlesi, denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa
    - açığa doğru yönelen belirgin su hareketi, sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa
    - düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa
    - kıyıya paralel kırılan dalgaların arasındaki boşluklar (daha az dalga), kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa, o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.

    görsel 5

    ülkemizde bu akıntılar en fazla nerelerde görülmeketdir?

    istanbul’un karadeniz kıyısında şile ve ağva plajları, kocaeli’nde özellikle kandıra ilçesi'ne bağlı kefken, kerpe, kovanağzı, sarısu, cebeci plajları, bartın’da merkez ilçe mugada, büyükkızılkum, hatipler, güzelcehisar, inkumu ile amasra ilçesi bozköy, çakraz ve göçkün plajları, cide sahili, düzce’nin akçakoca ilçesi çuhallı plajı, zonguldak’ın alaplı ile ereğli ilçe plajıları, , sakarya’nın karasu ilçesi sahili, samsun’un canik ilçesindeki mert plajı, ilkadım ilçesindeki fener plajı ile atakum ilçesindeki adnan menderes sahili ile kızılay kampı plajı, sinop kuzey sahillerinde kumkapı mevkiinden başlayarak akliman bölgesine kadar uzanan sahil, ordu sahilleri, trabzon sahilleri, giresun sahili, ordu’nun fatsa ilçesi sahili bu tehlikeli deniz alanlarına örnek olarak verilebilir.

    bu tehlike genellikle yarım ay şekilli koylarda ve denizlerin sörf kuşağı üzerinde rüzgârlı havalarda gerçekleşmektedir. rip akıntılar denizlerdeki köpek balığı, kasırga, yıldırım ve hortumdan daha ölümcüldür.

    çeken akıntıların depremlerde olduğu gibi şiddet ölçeği vardır. büyüklükleri 1'den 5'e kadar değişir. 5 en şiddetli olandır. bu ölçek rüzgarın hızına ve esen yöne bağlı olarak değişir.

    rip akıntı sistemini etkileyen faktörler;
    - dalgaların boyu ve düzenliliği
    - gel git
    - dalga kaynağının yönü
    - kıyının şekli

    olarak sınıflanır, bu faktörlerin ilk üç uzun sahil şeridi için hemen hemen sabittir. fakat bunlardan son ikisi, özellikle kıyının şekli, her bir plaj sisteminin özellikli ana değişim sebebidir.

    dar bir kanaldan (en fazla 20-30 metre) geçen bu akıntı çok güçlü ve hızlı bir su hareketidir. akıntı saniyede 1-2 metre (saatte 70 km) hızla çekim yapar ve bu çekim kuvvetine yüzme şampiyonları bile dayanamaz.

    rip akıntı türleri

    sabit: aylar boyunca aynı yerde görünen akıntıdır. nedeni, dip yapısı ve çevredeki sahil yapısıdır.

    ani oluşan: kısa bir süre içerisinde sahile gelen dalgaların yüksekliğinin değişimi
    nedeniyle oluşur, tehlikelidir. ege ve akdeniz sahilleri gibi turizm yoğunluğu olan bölgelerin kıyılarında bu oluşum gözlenmektedir. cankurtaran birimlerinin özellikle dikkat etmesi gerekir.

    gezici: kıyıya paralel bir akıntının neden olduğu, kıyı boyunca yer değiştiren bir
    akıntıdır.

    boğulmaya neden olan nedenlerin başında yüzme bilmemek, güvenlik bariyerlerinin olmaması ve denetim eksikliği gelmektedir. her 10 ölümcül vakanın 8’i (insanlar kurtulsa bile) kalıcı travmalarla yol açmaktadır. ölümle sonuçlanmayan vakaların bazıları kalıcı beyin hasarlarına yol açmaktadır.

    çeken akıntıya yakalanma

    bel hizasındaki su aniden omuz hizasına çıkabilir. şişerek büyüyen dalga alttan güçlü bir şekilde ayaklarınızın altında süpürerek sizi çeker ve açığa sürüklenirsiniz. tüm bunlar 60 saniye içinde olur.

    yakalanma durumunda

    - panik yapmamak çok önemlidir. akıntı sizi aşağıya çekmez.
    - derin nefes alarak kendinizi yormadan suda uzun süre kalmaya hazır olunuz.
    - akıntıya karşı yüzmenin hiç bir faydası yoktur.
    - görsel 2'deki gibi sahile paralel yüzüp akıntıdan dışarı çıkmaya çalışılmalıdır.
    - eğer ki akıntıdan çıkılamazsa yardım istenebilir, akıntıya kendini bırakıp yine görsel 2'deki gibi akıntının sonundan çıkma ihtimali pek önerilen bir durum değildir. rüzgarlı havada yükselen dalgalar yüzen kişiyi çok zorlar.
    - çeken akıntıya yakalandığınız hemen ses verin ve yardım isteyiniz.
    - cankurtaran yoksa, can simidi, halat vb. deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz.

    denize girmeden

    - denize gireceğiniz alanda ne tür güvenlik koşullarının bulunduğunu kontrol ediniz.
    - kıyıya varan dalga değişimlerini kıyıdan gözle kontrol ediniz. yüksek dalgaların enerjisi fazla olup daha güçlü çeken akıntı oluşturur.
    - suyun yüzeyindeki renk değişimlerini, özellikle çevreden farklı kirli görünümlü su hareketlerine dikkat ediniz.
    - aile bireyleri birbirini sıkça kontrol etmeli, uzun süre gözden ayırmamalıdır. özellikle çocukları yanımız ve gözümüzün önünden ayırmamamız gerekmektedir. unutmayın! su içindeki çocuğa sırtınızı döndüğünüzde 2 saniye çok uzun bir zamandır.
    - özellikle tenha ve cankurtaran olmayan sahillerde tek başımıza yüzmeyin.
    - suda dururken ya da yürürken kumların ayaklarınız altından göçmesine dikkat ediniz. bu güç fazlaysa denizden çıkınız.
    - aşırı cesaret ve rehavet tehlikelidir (alkol bunları tetikleyebilir).

    bu tip kıyılarda neler yapılmalıdır?

    geniş anlamda yapılacaklar
    - her şeyden önce kıyıların korunması, denetlenmesi vb. gibi konuları da içine alacak şekilde bütünleşik bir kıyı alanı yönetimi planlanmalıdır.
    - olay yeri yönetiminde koordinasyon ve organizasyon için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
    - bu plan sürdürülebilir, uygulanabilir ve kolay anlaşılabilir olmalıdır.
    - yerel ve merkezi paydaşların işbirliğini içeren bütüncül bir plan yapılmalıdır.
    - görsel ve yazılı medyada bu tehlikenin vurgulanmalıdır.
    - sahildeki kazaları önlemek için plajlarda günübirlik sigorta sistemi geliştirilmelidir.
    - sahil belediyeleri her yaşta tüm vatandaşlara yüzme kursları düzenlemelidir.

    dar anlamda yapılacaklar
    - koordinasyonu, iletişimi ve müdahaleyi sağlayacak profesyonel teçhizat ve yetişmiş insan gücü kadrosu yapılandırılmalıdır.
    - sahil ve plajlarda uyarıcı tabela, bayrak, ses sistemleri yerleştirilmelidir.
    - broşür ve bildiriler dağıtılmalıdır.
    - plajlarda denize girenlerin izlenmesi, uyarılması için yüksek platformların
    oluşturulmalıdır.
    - insan yoğunluğu olan plajlarda acil sağlık hizmetlerin konuşlandırılmalıdır.
    - sahillerde çeken akıntı üreten yerler boyama testleri ile tespit edilmeli ve bu yer
    ikaz dubalarıyla desteklenmelidir.

    kaynaklar

    afad
    rip currents
    ersoy, ş., çeken akıntı nedir? (2018), ytü doğa bilimleri araştırma merkezi.

    not: görsel ekleme çalışmadığı için #96588044 no.lu entry'de önerilen diğer yükleme seçeneklerinden birini kullandım.

    edit: görsel ekleme hatası, #122448127 no.lu entry'de önerilen yöntemle giderildi.
  • üniversite yıllarında ağvada cankurtaranlık yapmış biri olarak çok güçlü bir akıntı olduğunu pek çok kez tecrübe etmiş biriyim. toplam 8 ayımı denizi ve bu akıntı tipini izleyerek geçirdim. özellikle fırtına koptuktan sonraki günlerde daha sık gözüküyordu bu akıntı tipi. kıyıdaki kumlar da acayip hallere giriyordu. mesela 2 metre gitmeden aniden derinleşen yerler çok oluyordu. dizime kadar suya girip adam kurtardığım çok oldu. bunlar rip current değil tabi. ripte hızlıca sizi açığa atan bir akıntı oluyor ve ayağınız yere değiyor olsa bile tutunmanız çok güç. yüzme biliyor ve panik yapmıyor iseniz tadını çıkarabilirsiniz sadece refleks olarak kıyıya yüzmeye çalışmayın. sizi açığa attıktan sonra bi sakinleşince sonra paralel yüzerek kıyıya çıkın. düzenli yüzen biri değilseniz ve münferit olarak denize gittiyseniz kondisyon olarak zaten ancak su üstünde kalacak ayardasınızdır. o yüzden enerjiyi su üstünde kalmaya ayırın ilk etapta. eğer yüzme bilmiyor iseniz cankurtaran olmayan yerde kesinlikle denize girmeyin. bu tarz bi akıntıya denk gelip ölme ihtimaliniz yüksek. tekrar ediyorum boyunuzu geçmeyen seviyede dahi sizi açığa atabilir. şile ağva bölgesinde yağmurlu fırtınalı havalardan sonra hafif bulutlu olan günlere dikkat.

    özellikle muhafazakar kişilere uyarı olarak yazıyorum. genellikle bu grupta yüzme bilen pek olmuyor. yine genellikle bu grupta toplum içerisinde denize girmekten çekinme oluyor. o nedenle de genelde kuytu köşe yerleri tercih ediyorlar. ağva için konuşayım kurfallı ve ağva plajı arasındaki orta kese denilen yere çok gidiyorlar. orası iki plaj tarafından da görülmeyen oldukça tehlikeli bir bölge. dalgalar doğrudan vuruyor ve en güçlü rip current orada oluşuyor. oradan çok ex almıştık o yıllarda. denize girilmesi yasak olan bir bölge orası tabii. arada dürbünle bakıp orada denize girenleri gidip uyarır eğer bize doğru koşan birileri varsa boğulan biri var endişesiyle o bölgeye hızlıca giderdik.
  • nedense hafife alinan akinti. sakin ha 'ben iyi yuzme biiyorum yeaa' demeyin, gozumuzun onunde bogulma tehlikesi geciren yuzme ogretmeni bilirim. rip akintisi sizi sahilden uzaga cekse de, o anda sig suda ayaginizin altindaki kum da kaynamaya baslar, deniz tabanina basarak suyun yuzeyinde kalmaniz imkansizdir. akinti o kadar gucludur ki, iki metre aciktan sahile varmaniz da imkansizdir. yapabileceginiz tek sey akintiya karsi koymadan kafanizi suyun ustunde tutmak ve sahilden yardim istemektir. sansiniza rip akintisi nedir bilen birisi, kendisi anafor alanina girmeden sizi o alandan cekecektir. yoksa atletik bir tip degilseniz yana yuzme falan filan kar etmez, benden soylemesi. ha en guzeli bu ceken alanlardan kacinin, hatta denize girmeyin o gun.
  • karadeniz kıyılarında denize girenler bilir, kıyıya yakın yerlerde zemin kumu hergün değişkenlik gösterir. her gün değişen derinlik farkları sebebiyle zaman zaman suyun altında kum tepecikleri ve bunların arasında boğazlar oluşur. kıyıya vurup geri dönen dalgalar bu boğazlarda çok güçlü ve tek yönlü akıntılar oluşturur. daha da kötüsü bu akıntıların oluştuğu noktalar gün içinde yer de değiştirebilir. bu akıntıların oluşması için dalga yoğunluğu da önemlidir. örneğin poyraz rüzgarıyla oluşan dalgalar bu tehlikeye yol açmaz. ama yıldız ya da karayel sonrasında oluşan ve yöre insanlarının üçlü dalga diye tabir ettiği dalgalar, şiddetleri sebebiyle bu akıntıları oluşturur.
    bir çok kişi paralel yüzmekten bahsediyor ama bu akıntılarda gerçekleşen boğulma olaylarına ve denizin dehşetine tanık olanlar için bu çok uygulanabilir bir durum değil. en güzeli bu durumlarda denizden uzak durmaktır. diğer etkili önlemler olarak; görevli cankurtaranlara bu akıntıların tespiti konusunda eğitim vererek bu bölgeleri işaretlemelerini sağlamak, cankurtaranlara bizzat bu akıntıların olduğu alanlarda uygulamalı eğitim vermek ve en önemlisi sahile paralel belli bir mesafede dubalar ile desteklenmiş halatlar bulundurmak sayılabilir. ayrıca bu tehlike konusunda hala yeterli bilinç bulunmamaktadır. bu akıntıları oluşturan rüzgarlardan sonra gelen sıcak hava, bir çok insan için denizi cazip kılmaktadır. bu noktada yetkililerin devreye girip gerekirse karadeniz kıyılarında denize girişleri kısıtlaması gerekir.
  • bizde özellikle karadeniz' de görülmesine rağmen marmara ve akdeniz'de de görülebilen, şakası olmayan, iyi yüzücü veya yüzme bilmeyen ayırmayan, çeken akıntı olarak da bilinen akıntı. sıcakların bastırması ile yine rip akıntısı nedeniyle pek çok boğulma haberi gelmeye başladı ne yazık ki. yukarıda bazı videolar verilmiş bunun dışında da pek çok bilgilendirme videosu bulabilirsiniz. öncelikle özellikle karadeniz'de bilmediğiniz koy veya plajlarda denize girmeyin bence, en azından sağa sola sorun. gezdiğim ve gördüğüm kadarıyla anonslar, duyurular yapılıyor. bunları dikkate alın. baktınız uyarı yapılan bir plajda insanlar yarınlar yokmuşcasına suyun içinde, bu durumda duyuruyu dikkate alın (çünkü insanlar duyuruları sallamayabiliyor bilinçsizce). iyi yüzücü olmanıza kesinlikle güvenmeyin, dalga ve rüzgara bağlı olarak bu akıntılar zaman zaman çok ama çok güçlü oluyor. bırakın bel hizasını çok daha alçak hizada sizi bir anda sürükleyebilir ki bu özellikle çocuklar ve yüzme bilmeyenler için çok tehlikeli.

    uygulaması çok zor olsa bile akıntıdan kurtulmak mümkün. en önemli nokta panik yapmamak ve akıntıya karşı yüzmeye çalışmamak. boğulmaların çoğu insanlar panik halinde akıntıya karşı yüzmeye çalışırken yorulmalarından kaynaklanıyor. akıntı bir koridor içerisinde sizi sürüklediği için kıyıya paralel yüzerek akıntıdan kendinizi kurtarabilirsiniz. eğer olmuyorsa en iyisi kendinizi akıntıya bırakıp onun sizi sürüklemesine izin vermek. belli bir mesafe sonra akıntı bitecek, genellikle (duruma, zemine, havaya göre değişmekle birlikte) çok açığa sürüklemeyecektir sizi. bundan sonra çapraz yüzerek bir şekilde kendinizi kıyıya atabilirsiniz veya yardım isteyebilirsiniz (bu yüzden suda olduğunuzu birileri bilsin) ama dediğim gibi bunlar söylemesi kolay ama uygulaması zor olan eylemler. böyle bir durumda iyi veya dayanaklı yüzücü olmanın tek avantajı - eğer yapılabilirse - paniğe kapılmadan, gücü boşa harcamadan suyun üstünde kalabilmek ve kıyıya çaprazdan geri yüzecek enerjiyi bulabilmek. (kendinize ne kadar güvenseniz de yine de dikkatli olun)

    ani gelişenler dahil bu akıntıya karşı çeşitli kurtarma yöntemleri var. ama en basitinden diyelim ki böyle bir vaka gördüğünüzde yardıma gitmeden önce can kurtarana mutlaka haber verin. etraftaki insanlara da - eğer kendiniz gidecekseniz - haber verin ve mümkünse mutlaka yanınıza sizi yorulduğunuzda (ve kurtaracağınız kişiyi) bir şekilde suyun üstünde tutabilecek bir şeyler kapın etraftan. eğer akıntı tespiti yapamayacaksanız - ne kadar usta olursanız olun deniz şakaya gelmez ve o hızlı olma ve yardım dürtüsüyle yapamayabilirsiniz - bir şekilde akıntıya girecekseniz büyük ihtimalle veya tam çıktım derken tekrar yakalanma olasılığınız olacak veya dalga ile mücadele edeceksiniz ve yorulacaksınız. ayrıca kurtarmaya çalıştığınız kişi de yorgun ya da panik halinde olacak.böyle durumlarda yanınızdaki şey biraz destek sağlar. bunu neden söylüyorum çünkü bizim insanlarımız son derece iyi niyetli bir insanlık gayreti içerisinde kurtarma ve yardıma gidiyorlar ama ne yazık ki zaman zaman sonunda kendileri de yorulduğu için ( gücüne bağlı olarak sadece akıntı bile insanı yorabilir) için zincir boğulma vakaları gerçekleşiyor.

    kolay olmasa bile en azından ana akıntıları gözlemleyebilmek mümkün. o gün gözünüz denizi, dalga kırılımlarını, rengini, rüzgarı tutmadıysa (ve zeminin kum olduğunu biliyorsanız) denize girmemek ve ayrıca çocukları gözünüzün önünden ayırmamak en iyisi.
  • bu yaz deneyimlediğim nispeten dalgalı denizlerde özellikle karadenizde sık rastlanılan ve bilinçsizlik sebebiyle ölümlere sebep olan akıntıdır.

    (bkz: iğneada) kıyılarının olmazsa olmazlarındandır. çözüm aslında çok karışık değil akıntıya kapıldığını fark ettiğin anda sakinliğini koruyarak akıntının sizi biraz açığa sürüklemesini bekleyip sahildeki havlu,şemsiye artık ne varsa denize girdiğiniz noktayı kılavuz alarak değil sahile paralel yüzerek kurtulması mümkün akıntıdır. yalnız biraz üstte arkadaşın dediğine katılarak ''az yüzme biliyorum'' diyenlerin karadeniz kıyılarında çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. mümkünse denizden uzak dursunlar.zira az yüzme biliyorumcular yüzmeyi ayağının dibe değdiği yerde kulaç atmak sanmaktadır. yüzme bilmiyorsunuz işte kabullenip öğrenmeyi deneyin sayın az yüzücüler.
  • bir kere ağva'da başima gelen deniz olayı.
    aman diyeyim ben çok iyi yüzme biliyorum gibi argumanlar üretmeyin kendi kendinize.
    beline kadar gelen su seviyesi bu akıntidan sonra avize gibi havada asılı birakiyor seni.ve dalgalarin hırçinlasmasiyla kafanı kaldirip nefes alma imkanı dahi vermiyor.kurtulabilmek için yarım saat kadar cebelleşmiştim,kıyıya çiktigimda kollarim şişmişti.tek kurtuluş yolu panik yapmadan kıyiya paralel olarak yüzmek.
    bu olayı yaşayan biri de zaten bir daha karadenizde yüzmek gibi bi hata yapmaz.
hesabın var mı? giriş yap