• roketsan yörüngeye uydu vs. taşımak için roket geliştirmeye başlamış. hatta ilk tasarım görselleri de paylaşılmış.

    https://www.donanimhaber.com/…tasarim-goruntusu.htm

    güzel bir gelişme. dünyada şu anda sadece abd, çin, rusya, hindistan, japonya gibi devlerin yapabildiği bir şey bu. kendi roketimizi geliştirmemiz durumunda şu anda hayal olarak görülen birçok uzay araştırma görevlerinin de önü açılır. umuyorum hayırlı olur.

    bu arada roketsan defencenews'in 2017 için hazırladığı top 100 savunma sanayii şirketleri arasına da girmişti. tai ve aselsan zaten hali hazırda bu listede yer alıyordu. türkiye'nin belki de en değerli şirketleri bunlar, bu kadar çarpıklığın arasında değerlerini bilmek lazım gerçekten.
  • ona buna vatan haini yaftası yapıştıranların, çalışan mühendislerine iktidar ve yalakaları tarafından vatan haini veya terörist dendiğini unutmaması gereken proje.

    aselsan, roketsan, havelsan, tusaş vs firmalarda çalışan mühendislerin ezici çoğunluğu muhaliftir, mezun oldukları üniversiteler sık sık vatan haini ilan edilir. diğer taraftan ithalat ve inşaat delisi dolu ülkede üretmeye çalışan kesim de sadece bu kesimdir. başlarına yandaş da koysalar mühendislikte eş/dost kadrolaşması sınırlı olduğu için hala üretebiliyorlar.
  • normalde yazmayacaktım ama başlık altına toplanmış gerici yobazlara cevap olsun diye yazıyım. roketsan, burda projeyi kötüleyen mallardan çok daha kapasiteli ve kariyerli 1000 civarı mühendis çalıştırıyor. bu mühendislerin yüksek lisans ve doktora yapan kısmı da bir hayli fazla. bir kısmıyla bizzat tanışmışlığım var ve alanlarında çok başarılı mühendisler. yurtdışından gelen de bir kısmı da var. işkembeden sallamak kolay. ayrıca haberlerde okuyabileceğiniz gibi 2008 de bu proje üzerine çalışmaya başlıyor roketsan. yani öyle yaptım oldu gibi bir durum yok. zaten reklam bir proje olsa bu başlık 9 sene önce açılmış olurdu. son olarak amerika bu işi başardığında 1960'tı ve bırakın akış, stress, yanma analizi programlarını bilgisayarlı çizim programları(cad) bile yoktu. emin olun şu an bu projede çalışan mühendisler 1960'larda amerika'nın saturn roketlerini tasarlayan mühendislerden daha fazla bilgiye ve olanağa sahip. aşağılık kompleksli bireyler gelsin burda kudursun.

    not:akp'li değilim, roketsanla bir bağım bulunmuyor
  • sürece dair detay veren bir haber kaynağı bulamadım ancak projenin varlığına dair haberler şurada:

    https://www.cnnturk.com/…utm_campaign=buffer&page=1

    http://savunmaveteknoloji.com/…ma-araci-tasarliyor/

    http://www.defencesector.com/…yakitli-itki-sistemi/

    donanımhaber'deki fotoğraf da şu tweet'ten alınma:

    https://i.hizliresim.com/xxgoj5.png

    fotoğrafta fotoğrafı çeken kişinin yansıması var. fotonun fake olmadığı kesin. ama proje ne kadar gerçek ne kadar fake, ne kadarı hype, ne kadarı pr; daha fazla detay almadan bilemiyoruz. her habere clickbait şüphesiyle yaklaşın ama bu clickbait'tir demeden önce bir araştırın amk. bir fotoğrafa bakıp "bu proje alır yürür" diyenle tek bir kaynağa bakıp "bu clickbait'tir" diyen adam aynı boku yiyor.

    projeye gelince: önceliklerimize ve onlara harcadığımız/ayırmadığımız (ya da ayırmadığımız) bütçe ya da ar-ge'lere bakacak olursak, bu projenin yüzde yüz bilim/teknoloji niyetli olduğuna pek inanasım gelmiyor. son zamanlarda uzay çalışmaları ile ilgili çok fazla haber çıkmaya başladı. bu ülkenin daha önemli ve daha zaruri eksikleri varken "popüler" bir alan üzerinden geliştirileceği bildirilen projelere şüpheci yaklaşıyorum.

    bu ülkede güzel şeyler de oluyor diyeceğimiz daha önemli alanlar; eğitim, sağlık, işçi hakları, gelir dağılımı, siyasi düzen, göç sorunu vs vs. anlatabiliyor muyum. koldan kemik dışarı fırlamışken oturup parmağındaki kılçıkla uğraşmasın. önce kemiği yerine sokup kolu kurtarmaya çalışırsın...
  • burada "milli" adi altinda bize "sunulan" her boka karsi ciktim. benim olayim bu uretilen veya denenen seylere degil. ben bizim onumuze konulan bu gerceklikten uzak "sahte paket" programlara gicigim.

    2023'e kadar turkiye 5.nesil tamamen yerli ucak yapamaz. imkansiz! 2033 bile cok ama cok zor. ar-ge'ye bizim gsmh'mizin yuzde bilmem kacini harcayan cinliler bile gidip amerikalilardan caldiklari f-35 kopyasina motoru ilk asamada rusya'dan aliyor. o kadar kolay olsa onlar yapar...

    milli tank dedikleri sey kore tankinin kopyasi. ortada otokar'in prototipi var. motoru icin her gun bir anlasma imzalaniyor, bir digeri iptal oluyor. asikar ki hala motor teknolojisi icin yurtdisina bagimliyiz.

    firtina obusleri de yine kore mali. atis kontrol aselsan...

    bunun daha ornekleri uzar gider... anlayamadigimiz sey (halk olarak), su an dunyada kimse hic bir boku tek basina yapmiyor... dunyanin en buyuk firmasi ol, illa bir seyleri outsource ediyorsun. disa bagimli olmamak on numara; lafim yok. ama git motoru senden daha iyi yapandan al arkadasim. bunda utanilacak bir sey yok. herkes boyle yapiyor. kici kirik turkiye olarak f-35'in ortagi olmaktan gurur duyuyoruz, bu bize muhtesem bir basariymis gibi aktariliyor. tarihin en buyuk silah programina ortagiz. f-35'de bile ortaklik soz konusu iken, sizin kiyasla kucuk bir projenizde ortaginiz olmasi cok muhtemel ve dogal.

    hal boyle iken, roketsan'in yorungeye roket yollamaya calismasi(!) super bir haber. bir seyi yapmaya calismakta sorun yok. insanlari ahmak yerine koymadan gercekci hedefler koyduktan sonra ne yapiyorsan yap. ilan et..! ben uzaya roket yolluyacagim su sene icinde... hay hay... yapamadin mi? bunda da bir sorun yok. her proje basariya ulasacak diye bir iddia olamaz. biz gider bu niye olmadi diye hesap sorariz. sonra yine deneriz. yine olmayabilir... bilim bunu gerektirir.

    tekrar edeyim. roketsan'in yorunge gelistirmesinde zerre sorun yok. sonuna kadar destekliyorum. calisan herkese ayri ayri helal olsun. su isleri bi olusuna birakin. bir boktan anlamayan politikacilar, bilim adamlarina destek olsunlar, kostek degil... roketsan, aselsan, tubitak, universiteler falan ellerini ceksinler... fikirleri ve dusunceleri serbest birakmazsaniz eninde sonunda fikirlerin ve dusuncelerin serbest oldugu ve gelistigi ulkelerden teknik destek almak zorunda kaliyorsunuz. ondan sonra da yarattiginiz seye anca yandaslariniz inandigi oranda yerli dersiniz.

    deneyin... uzaya yerli roket yollamayi, yerli ucak yapmayi deneyin. sonuna kadar deneyin... ama yalansiz dolansiz, bunu siyasete alet etmeden deneyin. lafta kalmasin, bilime, ilerlemeye para aktarin...
  • niyetim dalga geçmek değil, gerçekten takdir ediyorum. yalnız bu milli ve yerli sıfatlarının gerek çok fazla kullanılmasından, gerek zaman zaman siyasi propaganda uğruna uydurulmuş yalan projelerin isimlerinde yer almasından dolayı insanların alerji göstermesini de anlayabiliyorum. bu derece ileri bilim ve teknoloji çalışmalarında, yapılan işin ağırlığını ve büyüklüğünü yansıtacak bir isimlendirme sistemi geliştirilmesi de çok önemli. abd, fransa, geçmişte sscb ve şimdi rusya gibi ülkelerin roket ve uzay araçlarını nasıl isimlendirdiklerinden ilham alınabilir.
  • istediğiniz anda istediğiniz yerden uzaya uydu gönderebilmemizi sağlayacak bir teknoloji olacaktır gerçekleşirse.

    ortamlarda devrim arabalarını cezasız bırakmadılar diye serinlik kasan starbucks mühendisleri, burada kendi çapında eleştiri kasıyor, aselsan'la dalga geçtiğini düşünüyor.

    milyonlarca dolar maliyeti olan aviyonik üniteleri bile sadece yerli yapacak olsalar, ülke müthiş bir know-how'a kavuşmuş olur ve proje, neresinden bakarsanız bakın başarıya ulaşmış olur. böyle bir teknoloji ile, malzeme biliminde, motor ve uzay teknolojisinde, yazılım ve mekatronikte çığır açmış olur, kazandırdığı tecrübeyi tüm sanayi kollarına yayabiliriz. yeter ki "içine benzin koymayı unutmuşlar" diyenleri saf dışı edebilelim.
  • yanlış bir vizyonla ortaya çıkan projedir. artık teknolojinin gelinen noktasında yeniden kullanılabilir roketler kullanılmaktadır. bu da operasyonel faaliyetleri inanılmaz biçimde aşağı çekmektedir. bizim gibi kırılgan ekonomileri olan ülkelerde maliyet her şey demek, bakın ki rusya gibi hammadde bolluğu yaşanan ülkeler bile yeniden kullanılabilir teknolojiler geliştirmeye çalışıyor.

    bu anlamda ortaya konulan vizyon zannımca yanlıştır. iki kere deneme yapılır bir iki kere de başarılı olunur sonra ilk başarısızlıkta da ekonomi vb öne sürülerek iptal edilir bu program. sadece kagit üzerinde yaşamaya devam eder.

    kısaca uzaya çıkma fikri doğru ama vizyon yanlıştır.

    ek olarak umarım bu fikri de bir an önce gerçekleştiririz her gün başka ülkelerin uzay ile ilgili başarılarını okudukça resmen kahroluyorum. çünkü bizdeki uzay ve gökyüzü vizyonun taa cumhuriyetin kuruluşundan itibaren kurulmuş olmasına rağmen yeryüzünden insanlı ya da insansız olarak uzaklasabildigimiz nokta bellidir.
    bu da beni inanılmaz üzmektedir.
  • cidden çok olumlu bir gelişmedir.

    bunu yapmak aynı zamanda icbm yapmak ve dünyada her istediğin yeri vurabilmek anlamına geldiğinden uzun vadede savunma ve caydırıcılık açısından iyi sonuçları olacaktır. (yukarıda yazılan bir entry'ye hitaben...)

    yine başka bir entry'deki s-400 konusuna gelirsek; yüksek irtifa hava savunma sistemleri çok daha farklı bir işleyişe sahiptir ve yörünge hedefli roketlerle alakasızdır. açıkçası sıfırdan yüksek irtifa savunma sistemi tasarlamak mars'a uzay aracı yollamaktan daha zordur. bir de s-400 anlaşması ile know-how kazancı sağlanacağını da unutmayalım.

    yalnız bunlar uzun menzilli seyir füzeleri ile karşılaştırılması doğru olmayan araçlardır. çalışma sistemi tamamen farklı. uzun menzil seyir füzeleri için gereken turboşaft/torbojet motorlar geliştirilmiş durumda ve diğer alt sistemlerin bitişi ile 2020-21 yılında hazır olması bekleniyor. bu tamamen ayrı bir çalışma sahası ve aynı ekiplerin bunun üstünde çalıştığını sanmıyorum.

    yahu konu yörüngeydi, kimlere ne cevap vereceğim derken neleri yazmışım...
hesabın var mı? giriş yap