• orucu uykuya tutturmakla olur bu is bak. o da guzel bir ibadetimizdir, dislamayalim.
  • sahur denilen sey, bin kusur yil boyunca, yatsi vakti (yani hava karardiktan birkac saat sonra) yatan insanlarin bugunku saatle 01-02 saatleri arasinda uyanip yemek yemesinden ibaretti...

    ne zaman ki, son 80 kusur yilda elektrik ve aydinlatma cihazlari icat oldu, insanlar uyumak icin hava karardiktan hemen sona yatmaktan vazgectiler. haliyle, eski insanlarin sahura kalktiklari vakitte artik gunumuz modern insani uykuya yeni gecmeye basladi...

    durum boyle iken, bin kusur yildir sahur vakti denen, yemek yenilip uykuya tekrar yatilan zaman artik gunumuz insaninin uykuya yeni daldigi vakit haline gelmisken, elbette sahura kalkmak abesle istigal olacaktir.

    bugun, yatsi namazi olarak bilinen, ardindan uykunun geldigini bildiren (bugun icin aksam 20:55 civari) namaz vakti, gunumuz insaninin cogunlugunun eve yeni geldigi zaman haline gelmis durumda. ve cogu insan icin de, sabah uyanma zamani 08:00 civarinda. oysa bundan 100 yil once insanlar sabah gun dogarken uyanirlardi ister istemez. cunku hava karardiktan birkac saat sonra uykuya dalmis olurlardi.

    daha acik olmak gerekirse, uyku ve uyanma vakitleri gunduz ve gece suresiyle birebir baglantili idi.

    oysa bugun gunduzu de, geceyi de ben belirliyorum. o halde, ben en erken saat 1 gibi yatiyorsam, nicin tekrar sahura kalkayim ki?
  • yatmayıp sahuru bekleyenler de sahura kalkmadığı için sahura kalkmadan oruç tutmuş olur
    hıhı evet
  • oruç kışa denk geliyorsa pek de zor olmayan ama yaza denk geliyorsa aşırı zorlayan bir durum. çok sefer denemişimdir ki bunların çoğu kışa denk geliyor idi. sorun olmadan hatta çok acıkmadan tutar idim. ancak bu sene 1 defa yaz gününde denedim ki az daha ruhumu teslim ediyordum. zaten orucu da tamamlayamadım,kustum falan,bayılacak gibi oldum. yaz günü sahursuz oruç benim için bitmiştir.
  • susuzluk hariç genelde insanı çok zorlamaz.

    ancak sahura kalkın. zira allah rasulü sahurda bereket vardır buyuruyor.
  • (bkz: sahura kalkmadan oruç tutmayı da iyi biliriz)

    lakin alarmımız çaldığı sürece sahura devam.
  • iftarda 1.5 kg et yenmesi gerekir açlık çekmemek için susuzluğu ise sporcuların kullandığı izotonik jeller tüketerek giderebileceğiniz kalkmama eylemi. yiiip yatma aktivitesi.
  • kurulan alarmı duymayınca yapılan eylem. alarm nasıl duyulmaz, kapatıldığı bile hatırlanmaz o da ayrı bir olay tabi.
    edit: dün itibariyle şahsım tarafından zor olmadığı kanıtlanmıştır. başım ağrır, bayılırım diye düşünürken gayet de rahat geçirdim ramazanın ilk gününü.
hesabın var mı? giriş yap