• basilica di san pietro. elinde her zaman bir anahtar ile resmedilmi$ aziz peter kilise mefhumu ile ozde$le$tirilen havari* oldugu icin hristiyan dunyasinin en buyuk kilisesi sayilan bu yapiya onun isminin verilmesi pek garip degildir. daha buyuk bir kilisenin yapilmayacagi papalik tarafindan 18. yuzyilda acikca belirtilmi$tir.
    muhte$em bir mimariye sahip olan san pietro ilk olarak ayasofya'dan 100 yil kadar once in$a edildiginde oldukca kucuk imi$. 1000 yil kadar sonra a$ka gelen bir papa du$unmu$ ta$inmi$ "yahu ronesansin icindeyiz, bundan ala vakit mi olur" demi$ "heyyyytt aslanlarim benim" diye michealangelo ve adamlarina seslenmi$ ve kilise bugunku haliyle in$a edilmi$, koskocaman* kubbesi de bizzat michaelangelo tarafindan. gel zaman git zaman bir turk gitmi$ vatikan'a, san pietro'nun kubbesinin tepesine cikmak istemi$, asansore binmeyi de delikanliligina yaki$tiramami$, ba$lami$ merdivenleri buyuk bir $evkle ardinda birakmaya.1.2.3.4. derken.......496. merdiven basamagina geldiginde kufur etmedigi bir tek isa ve aziz peter kalmi$. delikanli, o sirada yakinlardaki bir kilise mustahdemi mizahi bir uslupla "mirim 780 basamak daha var, hemen boyle n'oliy?" diyince belindeki silahina davranmi$ ve onu beyninden vurmu$.
    kubbesine cikip roma'yi butun guzelligiyle bir sigara e$liginde seyretmek tarifi olmayan bir keyiftir. veya tarifi varsa $oyle verilebilir: bir mascarpone 3 tane aki ayrilmi$ yumurta ile bir kapta cirpilir ve birkac biskuvi arasina kivama geldikten sonra boca edilir, ustune kahve toz halinde dokulur. sogutulduktan sonra butun tiramisu 5 saniye icinde yenir. bu keyif o kubbedeki manzaradan elde edilene gayet yakindir.
  • ayrica meydaninin da ismi olup san pietro kilisesinden alir bunu. bernini'nin eseri olup tam ortasinda 25 metrelik bir obelisk ve 2 adet cesme bulunur. meydanin iki tarafinda 284 kolondan olusan bolum vardir dudak ya da agiz misali. gidip gormek lazimdir bi sekilde.
  • bir şafak vakti gidilip görüldüğünde sözü geçen anahtarın bu eseri yapan mimarın eline verilmiş sembolik bir cennet anahtarı olduğu kulağa çalınan vatikan cumhuriyetinin simgesi kilise..
  • dünyanın en büyük katolik kilisesi.
  • positano'da, her odasi bir baska dunya, muhtesem bir otelin adi. kendisi san pietro di positano diye de gecer.

    (bkz: positano)
  • vatikan şehrinin elips(bkz: illuminati) şeklindeki meydanının adı. tasarımını bernini yapmıştır.
  • elips seklinde meydani sag ve soldan saran kemerler, hiristiyan toplulugunu kucaklayan kollar olarak yorumlanmaktadir.
  • içine girince insana "ohaaa bu ne yaaa" gibi şaşırma cümleleri kurdurup, gözleri orbitallerinden fırlatabilen, beni büyüklüğüyle etkileyen dev basilika. dışardan bakılınca iç hacmin ne kadar büyük olabileceğini tahmin edemiyor insan. yine de bana göre iç mekan çingene çadırı gibi. tamam.. süper, eşsiz, kocaman. kubbesi, altarı herşeyi ama. o kadar cok şey var ki ve herşey birbiriyle o kadar uyumusuz ki, insan yorulup çıkıyor san pietro'dan. bernini'nin altarı muhteşem. ama bembeyaz kilise'de o kadar ipsiz sapsız duruyor ki insan eve götürmek istiyor. roma'da mis gibi santa maria maggiore, gesù, san giovanni in laterano gibi süperlatif basilikalar varken sadece san pietro'ya takılıp kalmak yanlış.*
    san pietro'da görülmeye değer en önemli şey kapıdan giriverince hemen sağda önünde seksenbin beşyüz insanın foto çekmek için kastığı michelangelo'nun muhteşem pieta'sıdır. meryem'in yüzünün güzelliğine insan bakar bakar doyamaz.
  • meydanında dev bir obeliks bulunuduran koskocaman basilika. san pietro meydanı'ndaki obelisk* 1586'dan beri şuan durduğu yerde durmaktadır. buraya taşınmadan önce gene o çevrede bulunan neron'un sirkinde bulunmaktaymış. mısır'dan roma'ya gelişi m.s 37'lere dayanan dikilitaş, 318'lerde costantinus, roma'da neron'un sirkinde acı içinde öldürülen san pietro'nun kemikleri üzerine bir basilika dikme girişiminde bulundugunda da basilikanın hemen sol yanında yeralmış, taaakii 1586'da papa suandaki yerine taşıtana kadar. obelisk'in özelliği roma'da üstünde hiyeroglif yazı olmayan tek dikilitaş olmasıdır. aynı zamanda roma'nın en yüksek ikinci obeliskidir. tepesindeki haçla birlite boyu 40 m.yi bulur.* aynı zamanda güneş saati işlevi de görür, çok işlevli bir şey bu.
  • iç mekanında michelangelo'nun tasarladığı kubbenin hemen altında dev harflerle latince : "tv es petrvs et svper hanc petram aedificabo ecclesiam mean et tibi dabo claves regni caelorvm" yazan dev yapı. meal: " sen petrus'sun ve ben bu taşın üstüne kilisemi kurucağım. sana da gökler krallığının anahtarlarını teslim edeceğim" (matta 16,18-19) yazı o kadar büyüktür ki insan merak eder acaba ne demek bu diye.
hesabın var mı? giriş yap