• 2016 yapımı ısrail filmi. netflix'te mevcut. film filistin bedevilerindeki çok evlilik/polygamy mefhumunu konu alıyor. ny times'ta çıkmış bir review: http://www.nytimes.com/…ghter-in-quiet-revolts.html

    film israil orijinli olunca haliyle işin içinde bir propaganda veya oryantalizm var mı diye işkilleniyor insan. ve olup olmadığına ilişkin yargınız meseleye nereden baktığınızla ilgili biraz. ben dolaylı da olsa böyle bir eğilimin olduğunu düşünüyorum. şöyle ki:

    filistin'deki bedeviler yerleşik filistinliler'den epey değişik sosyokültürel unsurlara sahip ve polygamy, yaklaşık her 3 evliliğin birinde gerçekten de mevcut. ancak bu, genel filistin kültürünü yansıtmıyor (kişisel gözlemim de özellikle batı şeria filistinlilerinin bizim anladığımız anlamda epey modern olduğu yönünde) . ve filmde yer ve zaman belirtimi pek olmadığı için "demek ki filistinliler böyle" veya "demek ki araplar böyle" türü tek tipçi yargılara zemin hazırlıyor. sanatçının böyle yargıları yaratmamak gibi gibi özel bir yükümlülüğü yok. o yüzden buna propaganda demek de doğru olmaz. yine de mmh, bu durum giderilebilirdi sanki.

    ikincisi: filmdeki kadınların iyi ve kötü olarak adlandırılabilecek davranışlarından iyi olanları hep başları açıkken cereyan ediyor. ayrıca başları kapalıyken bakımsız ve itici görüntüleri sanki başları açıkken tamamiyle giderilmiş. tam tersini vakti zamanında samanyolu tv'deki fetö dizileri yapardı. başı açık gelin tam bir baş belası, başı kapalı kaynana bir melek olurdu. veya tam tersi, başı kapalı gelin bir melek olurken; başı açık kaynana ise ona hayatı zindan eden bir şeytan olurdu.

    iki unsur da filmin genel başarısını tartışmalı kılacak hususlar değil. iyi film, izleyin.

    --- spoiler ---

    filmin sonundaki duvarın boyasının ne renk olacağına ilişkin itiraz, leyla'nın evlilikteki söz hakkının sınırlarını gösteren güzel bi metafor.
    --- spoiler ---
  • trailer'i bile içime öküz oturttu. "gerçek islam bu degil" youtube yorumlari da iyice sinirimi bozdu.

    --- spoiler ---

    bir de sonu iyi birmiyormus. iyice günümün içine etti.

    --- spoiler ---

    hayatta izlemem artik.
  • her karesi “atatürk olmasaydı aynen böyle olurduk” dedirten, aklı hep uçkurunda olan çöl zencilerinin* sefil yaşamını anlatan bir netflix filmi.
  • film bizim için pek şaşırtıcı ögeler içermiyor. alışkın olduğumuz aşağılık töre, adet ve bunlara hapsolmuş hayatlar. bizim yeşilçamın sosyal içerikli filmleri gibi.
  • konyalılardaki evlenirken başı açma mevzusunun israil bedevilerinde de olması şaşırtmadı açıkcası. filme gelirsek;

    --- spoiler ---

    filmin tüm hilesi baştaki araba sahnesi, araba sahnesindeki babanın çocuğunun dersleriyle ilgilenmesi, araba kullanmayı öğretmesi acaba ana akım bi arap görmeyecekmiyiz du bakalım nolacak kancasını atıyor size.

    erkek egemen arap toplumunun siktiri boktanlığı ekrandan kürekle yüzünüze fırlatılıyor resmen. yani aslında karakterlerde de fazla bi derinlik yok. çocuklarını korumak isteyen bir anne. akıllı, toplum baskısıyla mücadele eden bir kız. bir de gelenekci bir baba. tam sundance'in aradığı film aslında ''farklı'' , ''ilginç'', ''toplumsal bir soruna eğilen'' bir film.

    babanın motivasyonlarina fazla değinilmemiş, üzerine kuma getirilen kadinin, kızının ayağına cam batınca silkinip kendine gelmesi bence biraz ucuz olmuş. göze sokulan kumanın evi detayları bence fazla olmuş gibi gibi. tırt yönleri olsa da itiraz, direniş ve kabul ediş partları güzel anlatılmış, film hikayesini iyi anlatıyor aslında. kızın arabayla tünele girme metaforu olsun son sahnedeki parmaklık planında, kardeşinin de dışarda hapiste gibi olması, aslında tüm kadınların hapiste olmasını anlatımı güzeldi. ilk entydeki boya muhabbetine pek katılamıyorum. çünkü evlenmeden de kadınların hiç bir söz hakkı yok. bence o diyalog başka bir şeye hizmet ediyor.

    --- spoiler ---

    tam bir pazar öğleden sonra filmi, kimseyi üzmeden her türden izleyicinin izleyebileceği bir film olmuş.
  • valla ödüllü filmler kategorisinde netflix'e rastlayıp izlediğim film. bu denli korkunç kadının yeri çoğu kültürde nasi olur böyle bisey insanın aklı almıyor. sanki erkekler sadece doğruyu biliyor. bütün çocukların kız oluşu da ayrı bi olay neyse bu düzene aşırı uyuzum. erkeğin hakki var kadının yok. niye duyguları yok mu kadının. içim acıdı. en modern toplumda bile parmaklıklar ardında kalan dolu kadın var. sessizligin ve bazı metaforların kullanımı güzeldi.

    --- spoiler ---
    odanın rengini beğenmiyor çünkü gönlü o adamda değil. ne yapsa yaranamayacak ki yapmak da isteyecek ama ne fayda. ayrıca ben olsam butun kizlari ve annemi arabaya atar sürer giderdim artik nereye olursa.
    --- spoiler ---
  • sufat chol imdb si 6.9 luk netflix uzerinden izledigim israil yapimi dram filmi *

    --- spoilerimsi ---

    anne ve baba rolleri diger dizi/filmlere gore degismisti baba daha ilimli hosgorulu, anne daha despot ve sertti.
    gerci babanin kiz cocuklarina bu kadar iyimser * yaklasimi, sifir onbilgi ve yorumla acaba ensesti mi isliyor diye dusundurdu.

    mesela araba surmeyi ogretme sahnesinde baba–kiz olduklarini anlamam kolay olmadi. ayrica mutfakta karanlikta ayagi kanadigindaki bakislar baba-kiz bakismasindan oteydi. baba hassasiyeti anneden beklenilenden yogundu.

    ayrica o diger kucuk kiz tasnim, aslinda kiz bedeninde erkek ruhlu bir cocuk. tabii 4 kiz cocugunun olmasi o kosullarda nasil bir eksiklik olarak goruluyor malum.

    yeni gelinin kola siseli balayi sonrasi yemegi gozumden kacmadi. ^^

    umut vadedecek sekilde bitecegini dusunmustum. laila arabayla giderken tunelin ucundaki o isik, eger yola devam etseydi yesertecekti tum corak topraklari.

    --- spoilerimsi ---

    2015 yilinda israil devleti bedeviler arasindaki cokesliligin onlenmesi icin bir yasa hazirliyor, 2017 yilina kadar gecis suresi veriliyor sonrasinda agir cezalar uygulanacagi soyleniyor ve bu film 2016 da yayinlaniyor.
    sanatsal icerikler, faaliyetler toplumsal duzenin saglanmasinda onemli bir destek gorevi goruyor.
  • 2016 yapımı film, güney israil’de yaşayan iki bedevi kadının hikayesini anlatıyor. başroller: lamis ammar (layla), ruba blal (anne jalila), hitham omari (baba suliman) , yönetmen ve senarist : elite zexer. (israil'in önemli kadın yönetmenlerinden)

    elite zexer, bedevi bir oyuncu kadrosuna sahip olmamasının nedenlerini şöyle ifade etmiş: “bedevi kadınlardan oluşan bir oyuncu kadrosu seçemedim çünkü oldukça muhafazakar bir yapıya sahipler. örneğin bedevi bir kadının fotoğrafı çekilirse sadece kendisi ya da çok yakın ailesi görebilir. bu konuyu en başından beri bildiğimden filistinlilere giderek onlara kültür hakkında bildiğim her şeyi anlattım. dili öğrenmelerini sağladım, çünkü aynı dili farklı lehçelerle konuşuyorlar. bu açıdan oyuncu kadromuz israil ve dışından toplandı.”

    filmde ne kahraman var ne de kötü adam. film kocasının kendine yaşça genç bir kuma getirmesinin acısını yaşayan jalila’yı ve kızı layla’nın gizli sevgilisinin ifşa olmasından dolayı yaşadığı problemlerini anlatıyor. iki kadının hayattan beklentileri ise birbirine taban tabana zıt.

    elite zexer, filmin sonunda vermek istediği mesajı şöyle açıklamış: "bu gelecek nesil ve dünyanın deterministik olup olmadığını veya değişeceğini bilmiyorum" demek istedim

    anne jalila rolünde ruba blal'ın oyunculuğu göz dolduruyor, nitekim en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında ophir ödülüne (israil oscarları) layık görülmüş.
  • güney israil'de yaşayan iki bedevi kadının hikayesini anlatan israil yapımı film. bir anne ve kızın, toplumdaki kurallar ve baskılara karşı ayrı ayrı verdiği mücadeleyi anlatıyor. 6/10
  • düğünde kadınların bıyık takma ritüelinin kökenini, mantığını çok merak ettim. bu film bende bu sahne ile kalacak.

    araştıracağım. bulursam eklerim.
hesabın var mı? giriş yap