• türkiyedeki yollarda şeritlerin olmaması, silik olması, aynı anda 2 yöne birden gidebilmesi sebebiyle kullanılması akıl karı deildir. gişelerde ne yapıcak araba, 3 şerit bi anda 15 şerite ayrılıo hangi birini takip etsin. amerikada 10km'lik dümdüz yol var, sen yat uyu araba kullansın tamam da türkiye'de, hele istanbul'da imkansız arkadaş.bi kere istanbul'da trafiğin boş olduğu saat yok resmen.
  • bu ülkede* şerit sonu bariyerde biten yollar gördüm ben. siz daha takip ettirin.
  • la otomatik vites dediniz tamam dedik, park sensörü dediniz eyvallah dedik ama şerit takip sistemi nedir amk. daha şeridini takip edemeyecek adam siktirsim gitsin, çıkmasın trafiğe. uzun yol hadi bir nebze de şehir icinde acayip gereksiz bir sistem.
  • türkiye'de kullanılması yasaklanmalı, kullananlar uyarılmalıdır. cruise control ya da radarlı takip sistemi sürücüye yardımcı olan, ihtiyaç halinde kullanılabilecek sistemlerdir. yalnız şerit takip sistemi, yardımcı bir sistem yerine otomatik pilot benzeri bir sisteme benziyor.

    şeritten dışarı çıkıldığı anda, sürücüyü uyarması güzel ama son karar sürücünün olmalı, eğer sistem direksiyona müdahale edecekse, bu çok sıkıntılı bir durum.

    1.'si türkiye'de sağ ya da sol şerite girmek istediğinizde, büyük ihtimalle önce geçeceğiniz şeride doğru kayacaksınız, sonrasında şeridinize geçeceksiniz. aksi halde yol almak çok zor olabilir.

    2.'si karayolları'nın ya da belediye'nin insafında şeritlerin nereye gittiğini bilemeden seyir etmek, aşırı derecede güvensiz. şerit takip sistemi kullanan sürücü, uçurumdan aşağı düştü, şerit takip sistemi tarlaya fırlattı şeklindeki haberlerin çıkması işten değil.

    gece görüş sistemi, yağmur sensörü, otomatik far ayarlama gibi sistemler bütün araçlarda bulunmalıdır, imkan varsa zorunlu hale getirilmelidir. yalnız iş eğer, direksiyona müdahaleye gelirse, bu çok kritik bir karar. hem üreticilerin, hem sürücülerin çok dikkatli düşünüp, ona göre karar vermesi gerekiyor...
  • reklamında hanım ablamız hapşırmaktadır ama araba sabit gitmektedir. çok yaşa deseydi bi de.
  • benim bildiğim 2 türü var bu sistemin. bir tanesi sadece direksiyonu titreştirerek sürücüyü uyarıyor diğeri ise direksiyona manevra yaparak aracı şeridin içinde tutmaya çalışıyor. eğer sinyaller aktif ise sürücü şerit değiştirmeye niyetlendiği için devreye girmiyor haliyle. zaten sadece belli bir hızın üzerinde çalışıyor. ön üreticisine bağlı olarak bazı araçlarda 2 seçenekten birini sürücü gösterge ekranından ayarlayarak değiştirebiliyor ya da sistemi devre dışı bırakabiliyor. direksiyona manevra yaparak çalışan versiyonu için elektrik motoru ile kontrol edilen direksiyon şart. sadece titreşimli versiyonlarında ise direksiyonun içinde küçük bir elektrik motoru var ve titreşiyor. sistemin çalışma prensibi ise çok kompleks değil aslında. ön cama yerleştirilmiş olan kamera şerit çizgilerini izliyor ve şeride yaklaştığını tespit ettiği anda direksiyon sistemine sinyal göndererek işini görmüş oluyor.
  • mercedesin yeni konsept s serisinde de mevcut sistem. nasıl çalıştığına dair bir video için buyrun.

    ancak şu an başarıyla uygulanabileceği yollar çok kısıtlıdır. amaç insan hatasını en aza indirmektir çünkü trafik kazalarının yüzde doksanlık kısmı önlenebilir insan hatasından kaynaklanmaktadır. *
  • türkiye gibi geri kalmış ülkelerde, cruise control ile birleşince magandaların yeni silahı olan sistem.

    altına golf'ü olan her bebe böyle yapacaksa trafiğe çıkmamak lazım.

    aha bu da magandası
  • 2016 model seat leon'da sürücünün görevini üstlenmekten ziyade sürücüye destek olma niteliği taşıyan sistem.

    sistem öyle bir tasarlanmış ki, zaten sizin bütün kontrolü ona bırakıp rahat rahat oturmanıza izin vermiyor. detaylarından bahsedeyim:

    -siz kapatmadığınız sürece sistem daima aktif. gösterge panelinde turuncu bir lamba yanıyor.
    -sadece 65 km/s üzerinde devreye giriyor, devreye girdiğinde göstergedeki lamba yeşile dönüyor. ancak hızınız daha yüksekken düşüş halindeyse 60 km/s'e kadar devrede kalabiliyor.
    -sistem devredeyken sinyal verdiğiniz takdirde devreden çıkıyor ve siz tekrar şerit içerisine girene kadar devreye girmiyor.
    -direksiyondaki tepkinizi de sürekli ölçüyor. eğer 7-8 saniye boyunca sizden herhangi bir tepki alamazsa önce görsel ardından da sesli uyarı veriyor. hala bir tepki vermezseniz de devreden çıkıyor. siz direksiyonu hafifçe oynatana kadar da devreye girmiyor.
    -gerektikçe direksiyona ufak bir tork uyguluyor. herhangi bir titreşim söz konusu değil, ayrıca istediğiniz takdirde çok rahat üstesinden gelebiliyorsunuz. bu durumda yine devreden çıkıyor, ta ki tekrardan şerit içine gelene kadar.
    -fazla keskin virajlarda yetersiz kalıyor. (esasında bu bir yetersizlik değil çünkü dediğim gibi sistem sadece destek amaçlı. virajda yetersiz kalmayacak otonom bir sistem için aracın hızını da viraja göre kendi kendine ayarlayabilmesi gerekli)
    -ön camın üst kısmında, tam dikiz aynasının arkasında kamerası mevcut. yani şerit takibini buradan elde ettiği görüntüleri işleyerek yapıyor. (meraklısına: kameranın olduğu bölge sileceğin altında kalıyor, dolayısıyla temizlik problemi yok. ayrıca fark ettiğim kadarıyla ısıtmalı, ya da sistemin yaydığı ısı biraz fazla)
    -görüntü bazlı bir sistem olduğu için dış şartlardan etkilenebiliyor. örneğin çok ters ışıkta veya çok şiddetli yağmurda devre dışı kalabiliyor. ancak benim kullanım deneyimime göre başarısı beklentilerimin üzerinde.
  • adaptif olanı makbuldür. bunu en iyi uygulayan marka da tesla'dır.

    sistem adaptif değilse otomobil şeritten çıktığında sadece uyarı verir. direksiyona müdahale etmez. adaptif sistemde ise otomobil direksiyona müdahale ederek şerit içinde tutar. markaya göre şeriti algıladığında belli bir süre (10-15 saniye) ve belli bir hızda direksiyonu bırakırsanız sistem çalışır ve otomobili şeritte tutar. tekrar direksiyonu tutmanız için uyarır.
hesabın var mı? giriş yap