• hayvanların ve insanların merkezi sinir sisteminde bulunan bir monoamin sinir taşıyıcısıdır. duygusal anlamda iyi hissetme ve mutluluk duygularına katkısı olmasıyla bilinir. eksikliğinde insanın iş yaşamındaki dikkatin dağılmasına, iştahsızlığa ve yaşamdan daha az zevk almasına neden olduğu söyleniyor. buna ek olarak bu madde insanda hiç bulunmaz ise, kişi ciddi anlamda umutsuz bir bireye dönüşüyor ve kendisini gereksiz hissediyormuş. ayrıca yorgunluk, endişeye kapılma ve karar verme güçlüğü gibi belirtiler gösteriyormuş. zamanla karabasana dönüşebiliyormuş ve sonu intihara kadar gidiyormuş.
  • insanlığın üzerinde daha fazla kafa yorması gereken hormon. saykedelik drugların müdahale etmeyi sevdiği bir şey aynı zamanda.

    evrenin sırrı bunun altında yatıyor da henüz haberimiz yok.
  • kemik oluşumunu güçleştiren ve osteoporoza katkıda bulunan bir hormonmuş aynı zamanda (bkz: osteoporoz/#37858666). kendisiyle duygusal bir bağım vardı, kötü yönleri olması acıymış.
  • cymbalta isimli ilacla aldığımı düşündüğüm hede.
  • antidepresanların içinde bulunmayan nörotransmitter. bu ilaçların çalışma şekli serotonin alıcılarını* bloke ederek serotoninin sinapsta daha uzun süre kalmalarını sağlamaktır.
  • güzel ve önemli bir madde. önemini bilmediğim zamanlar perdelerim açık olarak uyurdum. dolayısıyla melankolik bir halim vardı. daha sonra karanlıkta uyunması gerektiğini öğrendim. uyurken perdelerimi kapattım, odamı kararttım. inanır mısınız? o gün uyandığımda kendimi bir başka hissettim. gün geçtikçe de melankolik halimden eser kalmadı. bu yüzden melankolik, sinirli, aksi kişileri gördüğümde "acaba yatak odasını iyi karartmıyor mu?" diye düşünüyorum.

    edit. bu maddenin melatonin olduğu konusunda iki sözlük yazarı narcissa black ve smoke on the water uyardı. olabilir. emin değilim. iki başlıkta da benzer şekilde karanlıkta etkisinin arttığı söyleniyor. bakacağım. siz de bakım.

    edit2. sanırım ikisi birbirinin tamamlayıcısı oluyor. biri (melatonin) biyolojik saati düzenliyor. diğeri (serotonin) mutluluğu. saat yanlış olursa mutluluk da olmuyor. benim anladığım o. daha ayrıntılı bilgisi varsa yazsın alta.

    edit3. ışıkla ilgili olan melatoninmiş. sözü 726490'a veriyorum:

    --- spoiler ---

    (...) ışıkla ilgili olan melatonin. melatonin sadece biyolojik düzeni sağlamakla kalmaz huşu hissiyatını da sağlar. gündüz ve gece farklı hissetmenin temel sebeplerinden birisi de budur. melatoninden sorumlu olan bölge hipotalamus ışığa direkt bağlı kalmasa da ışığı hisseder, bir göz gibi çalışır ki retinası dahi vardır. ve hatta çoğularınca 3. göz olarak addedilir, ki beynin arka kısmında iki gözün ortasına denk gelecek bir hizada bulunur. 3. gözü açmak, huşu, karanlıkta inzivaya çekilmek falan.. biraz anlamlı sanki.
    --- spoiler ---
  • (bkz: serotonin)
  • beynin sentez etmesi gereken madde
  • melatonin seviyelerinin duzgun olabilmesi icin, serotonin seviyelerinin de duzgun olmasi gerekiyor. arttirmanin en kolay yolu spor yapmak. spor yapan insanlarin daha duzgun uyku duzenlerinin olmasi bu yuzden.

    eksikligi; depresyon, kotu hissetme, yorgun hissetme, ice kapaniklik, yalniz kalma istegi gibi sorunlara ve asosyallik gibi sonuclara sebep olur.

    fazlaligi; her seye siritmaniza, insanlarin "ne cok enerjin var" demesine, yerinizde duramamaniza, duvarlara tirmanmaniza, cok is yapmaniza sebep olur.

    olmasi gerektigi kadari; huzurlu, ozguvenli, mutlu bir gundelik hayatiniz olmasina sebep olur.

    lazim bir sey.
  • pharmaton'un kullanımı sonucu kandaki seviyesi azalan nörotransmiter.
hesabın var mı? giriş yap